Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Elon Musk – multimiliardář, vizionář

Musk: Lidé díky umělé inteligenci nebudou muset pracovat. Ale ještě tam nejsme

S velkou mocí přichází i velká zodpovědnost. Slovy Spider-Manova dědečka by se dalo shrnout poselství globálního summitu o bezpečnosti umělé inteligence. Nedaleko Londýna o tom hovořili světoví politici, Elon Musk i Karel III. Výsledkem je první mezinárodní deklarace o přístupu k vývoji AI.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Elon Musk zpoplatněním Twitteru ukazuje cestu českému školství

Přečíst článek
EU vyzvala Muska, aby v souvislosti s válkou v Izraeli zakročil proti dezinformacím na X

EU vyzvala Muska, aby v souvislosti s válkou v Izraeli zakročil proti dezinformacím na X

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton vyzval v úterý majitele sociální sítě X, Elona Muska, aby zakročil proti dezinformacím, které se na ní šíří v souvislosti s konfliktem mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, uvedla agentura Reuters, podle níž dal komisař Muskovi 24 hodin na reakci.

Přečíst článek
Tesla Model X

Akcie Tesly klopýtly. Můžou za to slabší prodeje v Číně

Tesla čelí plíživému problému. Klesají jí prodeje na jednom z hlavních trhů - v Číně. Světová jednička mezi výrobci elektromobilů tam v září prodala meziročně o 11 procent méně elektroaut. A investoři to nenechali bez povšimnutí. Akcie Tesly ztrácejí kolem dvou procent.

Přečíst článek
Projekt Kuiper. Amazon vyslal do vesmíru první družice, které mají svět připojit k internetu.

Musk si to rozdá s Bezosem na poli satelitního internetu

Vesmírné závody mají mnoho disciplín. Vedle soutěže o to, kdo přistane dřív na Měsíci či rovnou na Marsu, soutěží světoví miliardáři i v tom, kdo světu nabídne lepší satelitní internet. Náskok si udržuje Elon Musk se svým projektem Starlink. Odhodlání ho dotáhnout má ale Jeff Bezos z Amazonu s projektem Kuiper. Amazon v pátek večer středoevropského času vyslal do vesmíru první prototypy družic, které otestují "terén".

Přečíst článek
Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vyšetřuje Elona Muska kvůli jeho loňskému převzetí firmy Twitter (nyní X). Napsala to agentura Reuters, podle níž jde především o to, jestli Musk neporušil federální zákony o cenných papírech, když Twitter za 44 miliard dolarů, v přepočtu bilion korun, koupil.

Přečíst článek
Styl řízení Elona Muska je pro inzerenty na síti X toxický

Muskův styl řízení je toxický. Inzerenti na síti X ho nezkousli

Americké příjmy z reklamy na sociální síti X od října 2022, kdy ji ještě pod názvem Twitter převzal miliardář Elon Musk, každý měsíc klesají nejméně o 55 procent. Podle agentury Reuters to plyne z dat třetích stran. Společnost má od převzetí potíže s udržením některých inzerentů, protože značky se obávají rychlých změn pod Muskovým vedením.

Přečíst článek
Majitel společnosti X Elon Musk a generální ředitelka Linda Yaccarinová

Na síť X se vracejí inzerenti. Příští rok můžeme vykázat zisk, uvedla generální ředitelka

Sociální síť X by mohla na začátku příštího roku vykázat zisk. Na konferenci Vox Media's Code v Kalifornii to ve středu uvedla její nová generální ředitelka Linda Yaccarinová, která je ve funkci právě 100 dní. V posledních týdnech se na platformu, známou dříve jako Twitter, podle ní ve velkém vracejí inzerenti.

Přečíst článek
Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Společnost OpenAI, tvůrce přelomového chatbota ChatGPT s umělou inteligencí, zvažuje prodej části akcií firmy spoluvlastněné Microsoftem. Případný prodej by ocenil startup na zhruba trojnásobek hodnoty, kterou měl na začátku roku, a udělal by z něj jeden z nejhodnotnějších startupů na světě, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Sociální síť Threads prozatím zaostává za sítí X, které chtěla konkurovat

Musk vede nad Zuckerbergem. Threads propadají, méně uživatelů má už jen Tumblr

Sociální síti Threads pro zasílání krátkých zpráv v reálném čase, která patří do skupiny Meta Platforms, se nedaří přilákat nové uživatele tak, jak to dokázala při svém úspěšném červencovém debutu.

Přečíst článek
Elon Musk hýbe světem

Kniha o Muskovi vyjde česky již za pár týdnů. Na vánoční trh přijdou desítky tisíc kusů

Je Elon Musk šílenec, nebo génius? Jaká je jeho role v rusko-ukrajinském konfliktu? Zabránil jaderné katastrofě, nebo podrazil ukrajinské snahy o protiofenzivu? A jak se na jeho zrání podepsalo drsné dětství v Jihoafrické republice a vztahy s komplikovaným otcem? Odpovědi nabízí mimořádná biografie jedné z nejvlivnějších osobností současnosti z pera renomovaného Waltera Isaacsona. Knihu v češtině již za pár týdnů na předvánoční trh uvede nakladatelství Práh.

Přečíst článek
Muskův Neuralink zahájí nábor pacientů, kterým vloží čip do mozku

Hledají se „pokusní králíci“. Muskův Neuralink shání dobrovolníky, kterým vloží čip do mozku

Neurotechnologický startup Neuralink oznámil, že získal povolení k zahájení náboru pacientů pro svou první klinickou studii na lidech. Firma vyvinula mozkový implantát, který má pomoci pacientům s těžkým ochrnutím ovládat vnější technologie pomocí nervových signálů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Česká společnost Schlieger, která podniká s☀️☀️☀️ fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji energie, loni meziročně téměř čtyřnásobně navýšila obrat na 3,4 miliardy korun. Firma loni v Česku instalovala zhruba 9000 energetických systémů. Zároveň se rozšířila do zahraničí, začala podnikat i v Německu, Rakousku a na Slovensku. V expanzi chce pokračovat i letos. Zda při loňském hospodaření zaznamenala zisk, či ztrátu, firma neuvedla.
Ceny🏠🏠🏠 bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Mírný pokles zaznamenala pouze města Jihlava a Ústí nad Labem. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022 a o proti těmto hodnotám kromě několik výjimek aktuální ceny bytů zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz.
Stát už v příštích dnech zjistí, na kolik vyjde výstavba více ☢️☢️☢️jaderných bloků v Česku. V úterý vyprší termín na podání závazných nabídek na jejich vybudování, zájem mají francouzská EDF a korejská KHNP. Obě firmy už potvrdily, že nabídky podají. Polostátní společnost ČEZ, která má tendr na starosti, následně nabídky zanalyzuje a v červnu by je měla předat vládě. Ta by pak měla rozhodnout, kdo bude vítězem tendru a zároveň kolik bloků by se v budoucnu mělo v České republice celkově postavit. První z nich by měl podle současných plánů stát do roku 2036.
Nejčastějším nástrojem ⌨️⌨️⌨️kybernetických zločinců se loni poprvé staly krádeže identity. Se selháním identifikace a autorizace bylo spojeno 30 procent loni zaznamenaných bezpečnostních incidentů ve firmách, což představuje meziroční nárůst o 71 procent. Ve zprávě X-Force Threat Intelligence Index 2024 to uvedla společnost IBM. Pro sestavení zprávy analyzoval tým IBM X-Force více než 150 miliard bezpečnostních událostí denně po celém světě. Číst více
Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich 💸💸💸koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.
Reklama
Reklama
Doporučujeme