Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Elektromobilita. Budoucnost dopravy

Germanium, chemický prvek využívaný v elektormobilitě

Čína vs. Evropa: 2:0. Asijská velmoc drží těžké trumfy v elektromobilitě. Galium a germanium

Čínské úřady rozhodly o kontrolách množství galia a germania, které se ze země vyvezou. Podle agentury Reuters přitom jde o dvě velmi důležité chemické látky, které se využívají v elektromobilitě. Strach evropských automobilek z čínské konkurence tak dostal další rozměr.

Přečíst článek

Autoprůmysl vyškolily krize. Jako tahoun české ekonomiky ještě posílí, říká Martin Jahn

Přečíst článek
Dalibor Martínek: Budeme jezdit na vodík? My ne, to si může dovolit jenom ministr

Dalibor Martínek: Budeme jezdit na vodík? My ne, to si může dovolit jen ministr

Přečíst článek
Poptávka po ropě je téměř za vrcholem. Příští rok ji zabrzdí elektromobily a touha po čisté energii

Poptávka po ropě je téměř za vrcholem. Příští rok ji zabrzdí elektromobily a touha po čisté energii

Růst poptávky po ropě, který se dostavil díky oživení po pandemii, v letošním roce skončí. Výhled světové ekonomiky a přechod na čistší paliva totiž poptávku od roku 2024 omezí. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to uvedla Mezinárodní agentura pro energii. Agentura také poprvé předpovídá vrchol světové poptávky "před koncem desetiletí".

Přečíst článek
Na popud Tesly výrobci elektromobilů v Číně masivně zlevňují

Kam až to zajde? Na popud Tesly výrobci elektromobilů v Číně masivně zlevňují

Čínský výrobce elektromobilů Nio sníží ceny všech svých modelů a ukončí bezplatnou výměnu baterií pro nové kupce. Informuje o tom agentura Reuters. Firma se potýká s poklesem prodeje. Cenovou válku v Číně odstartovala americká Tesla a na čínském trhu se do ní zapojilo více než 40 značek, včetně Volkswagenu.

Přečíst článek
Japonský Aspark Owl stojí neuvěřitelných 3,5 milionu dolarů.

Zapomeňte na Teslu. Tohle jsou nejluxusnější elektromobily světa

Zatímco Tesla Elona Muska ceny svých modelů snižuje, jiné značky sázejí na opačnou strategii. A podobně jako na Bugatti Veyron mají jen ti skutečně nejbohatší, v kategorii elektromobilů již existují klenoty, které si obyčejný smrtelník nikdy nedopřeje. Ostatně třeba takový vůz Aspark Owl stojí podle portálu TopSpeed na 3,5 milionu dolarů, tedy podle aktuálního kurzu více než 77 milionů korun. Navíc jich je pouhých 50.

Přečíst článek
Tesla chce vlastní gigafactory ve španělské Valencii

Když Volkswagen, tak i Tesla. Americká automobilka chce vlastní gigafactory ve španělské Valencii

Španělská Valencie by se brzy mohla stát evropskou kolébkou elektromobility. Před rokem oznámil Volkswagen, že tam chce mít svoji gigafactory. Nyní na veřejnost probublávají informace, že stejný plán má i automobilka Tesla Elona Muska.

Přečíst článek
Rowan Aktinson, představitel Mr. Beana, vystoupil proti autům na baterky

Představitel Mr. Beana: Byl jsem fanda aut na baterky, teď se cítím být podvedený

Je smutné, že ponechat si své staré benzínové auto může být lepší než si nyní kupovat elektromobil, píše komik Rowan Atkinson pro deník Guardian. Podle něj „existují rozumné ekologické důvody, proč po autě na elektřinu zatím nesáhnout“. Které to jsou?

Přečíst článek
Akciím Tesly se dařilo, Musk je znovu nejbohatší na světě

Akciím Tesly se dařilo. Musk zbohatl o desítky miliard dolarů a je znovu první na světě

Americký miliardář a podnikatel Elon Musk je znovu nejbohatším člověkem na světě. Díky květnovém růstu akcií jeho automobilky Tesla sesadil z první příčky generálního ředitele luxusního koncernu LVMH Bernarda Arnaulta. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg se Muskův majetek od začátku roku zvýšil o 40,3 procenta na 192 miliard dolarů (4,3 bilionu korun).

Přečíst článek
Francouzský ministr financí Bruno Le Maire navštěvuje gigafactory Automotive Cells Company (ACC), společný podnik Stellantis, TotalEnergies a Mercedes, během slavnostníhom otevření.

Francie otevírá první z gigatováren. Paříž stupňuje závod o přilákání výrobců automobilů

Francie slavnostně zahajuje provoz první továrny na výrobu baterií do aut, takzvané gigafactory. Asijské a evropské firmy plánují postavit na severu země celkem čtyři taková zařízení, napsala agentura Reuters. Paříž stupňuje závod s ostatními evropskými vládami o přilákání globálních výrobců automobilů, kteří se snaží přiblížit dodávky komponentů pro elektrická vozidla jejich hlavním trhům.

Přečíst článek

Ford v Číně kapituluje před levnější konkurencí. Propustí tam přes tisícovku lidí

Americká automobilka Ford Motor se chystá zrušit v Číně více než 1300 pracovních míst, protože její prodej na největším automobilovém trhu světa klesá. Informují o tom čínská média, včetně listu Economic Daily News. Ford má po celém světě zhruba 173 tisíc zaměstnanců.

Přečíst článek
Drahé lithium může v bateriích nahradit levný sodík.

Do popředí se dere levný sodík. V bateriích by mohl nahradit drahé lithium

Poptávka po kvalitních nabíjecích bateriích, ať už v mobilních telefonech nebo elektromobilech, zvyšuje zájem o lithium, které je jejich nejdražší součástí. Výzkumníci tedy samozřejmě zkoumají možnosti jeho nahrazení. V posledních měsících se do popředí prodírá sodík. Jeho razantní tažení právě teď přichází z Číny.

Přečíst článek
Výroby v gigafactory VW

O těžbě lithia z Cínovce rozhodne ČEZ ještě letos

Společnost ČEZ chce letos rozhodnout o těžbě lithia na Cínovci v Krušných horách. Uvedla to mluvčí společnosti Soňa Holingerová. Surovina se využívá mimo jiné při výrobě baterií do elektroaut. Továrnu na baterie zamýšlí ČEZ postavit na místě bývalé hnědouhelné elektrárny v Prunéřově na Chomutovsku. ČEZ nyní oficiálně odstoupil od toho, že by na gigafactory čerpal peníze z fondu spravedlivé transformace. Řekla to krajská radní Iva Dvořáková (ODS).

Přečíst článek
Reklama

News box

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely 9️⃣ lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.
Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme