Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dubaj - informace o tématu

Vánoce v Egyptě

Vánoce v exotice. Češi o letošních svátcích cestují víc než před covidem

Egypt, Kanárské ostrovy, ale i Dominikánská republika nebo Zanzibar. V takových lokalitách si Češi zvykli trávit Vánoce. Zájem o exotiku v zimě je rok od roku vyšší a lidé v Česku si neváhají za ni i připlatit.

Přečíst článek
Mohab Samak, šéf dubajské realitky

Dubajský realitní makléř: Evropané berou trh útokem

Vyšší výnosy, ale také možnost úniku z evropské zimy a lockdownů. To jsou důvody, proč se dubajské nemovitosti dostaly do hledáčku Evropanů. „Největší nárůst jsme zaznamenali u Francouzů,“ říká Mohab Samak, šéf dubajské pobočky realitní kanceláře Engel & Völkers. Ceny nemovitostí během dvou let vzrostly až o 45 procent.

Přečíst článek
Burdž Chalífa

Covid přifoukl ceny realit v Dubaji. Trh čeká ochlazení

Anglický developer Danny Inman si nemůže koupi bytu v prestižní dubajské části Marina vynachválit. Z nákupu loni nevycouval ani po příchodu covidové pandemie. „Za rok se hodnota našeho bytu zvýšila o 20 procent,“ říká. „Navíc jsme tu v teple přečkali měsíce britského lockdownu,“ dodává. Dubajské nemovitosti mají za sebou dva roky silného růstu, ale vypadá to, že do pouštní oázy přichází ochlazení. 

Přečíst článek
Osm let a sedm miliard dolarů (téměř 155 miliard korun). Tak dlouho trvaly a tolik stály přípravy na právě probíhající výstavu Expo v Dubaji, kterou od začátku října navštívily už tři milióny lidí.

Reportáž: Dubaj je kvůli Expu přecpaná. Čtvrť už jí zůstane

Osm let a sedm miliard dolarů (téměř 155 miliard korun). Tak dlouho trvaly a tolik stály přípravy na právě probíhající výstavu Expo v Dubaji, kterou od začátku října navštívily už tři milióny lidí.

Přečíst článek
Společnost AppHarvest v americkém státě Kentucky provozuje obrovskou hydroponickou farmu o rozloze 25 hektarů zaměřenou zejména na pěstování rajčat.

Rostou z vody nebo ze vzduchu a oživují potravinový trh

Rostliny, které vyrůstají bez půdy, se stávají šlágrem – přibývá jich zejména ve Spojených státech, ale koupíte je také v Česku. Ostatně naši zemi reprezentují i na světové výstavě Expo v Dubaji.

Přečíst článek
GreeenTech

Zelené oázy v poušti. Český GreeenTech v Dubaji boduje, bude i v místní Ikei

O technologii pěstebních kontejnerů od firmy GreenTech je v Dubaji zájem. Její zakladatel, Dmitrij Lipovski, doufá, že si z Expa přiveze kontrakty za 10 milionů korun. „Švédům se to hodně líbí a chtějí naší technologii využít i v dubajské pobočce řetězce Ikea. A podařilo se nám dohodnout už i s jednou českou restaurací v Dubaji, která si od nás farmu z pavilonu odkoupí,” říká Lipovski.

Přečíst článek
Český pavilon na Expu v Dubaji.

Jak přinést do pouště zeleň? Prohlédněte si český EXPO pavilon

Český pavilon na Expu v Dubaji láká nejenom na české sklářské umění, ale i technologické inovace.

Přečíst článek
Expo Dubaj
video

V Dubaji startuje odložené EXPO. Česko tam je zemí pro budoucnost

Desítkám milionů návštěvníků se tu představí například úspěšný start-up Prusa Research nebo unikátní technologie S.A.W.E.R. vyrábějící vodu ze vzduchu. Již nyní o něj má zájem celá řada vlád, které svádí boj se suchem.

Přečíst článek
Dubaj

Dubaj posiluje pozici centra turismu. Otevře největší vyhlídkové kolo na světě

V Dubaji se za měsíc otevře další turistická atrakce. Ain Dubai neboli Dubajské oko měřící téměř 280 metrů bude největším „ruským kolem“ na světě.

Přečíst článek
Vila v Dubaji, ilustrační foto

Trh s luxusními nemovitostmi v Dubaji táhnou bohatí Evropané

Poptávka po luxusních nemovitostech v Dubaji v prvním pololetí nebývale vzrostla, což vedlo i ke zvýšení cen. 

Přečíst článek
Burdž Chalífa
video

Adrenalin v oblacích. Emirates natočily reklamu z vrcholu Burdž Chalífy

Letecká společnost Emirates natočila odvážnou reklamu. Letuška v ní stojí na úplném vrcholu nevyšší budovy světa, na špici dubajské Burdž Chalífy. Ta je vysoká 828 metrů. Podívejte se na adrenalinové záběry.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, uvedl v prohlášení. Čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. 

Společnost Kovosvit MAS Machine Tools ⚙ ze Sezimova Ústí na Táborsku požádala soud o vyhlášení moratoria. Během něj by firma, která je od poloviny dubna v insolvenci, chtěla připravit reorganizační plán. Pokud soud moratorium uzná, bude platit tři měsíce. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Společnost přiznává závazky za více než miliardu korun.

Rusko předpokládá, že se do roku 2030 zbaví závislosti na dovozu lithia a některých dalších vzácných nerostů. Ruské zpravodajské agentuře TASS to řekl Jevgenij Petrov, šéf úřadu Rosnědra, který v Rusku vydává licence k těžbě. Lithium se používá například v jaderné energetice či v bateriích pro elektromobily. Číst více
Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v březnu klesla 📉 na šest procent z 6,1 procenta v předchozím měsíci. Nejnižší byla v České republice a Polsku, kde činila shodně 2,9 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Ten používá odlišnou metodiku než Úřad práce ČR, podle něhož byla březnová nezaměstnanost v Česku vyšší.
Světové ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, dál zdražuje maso a mírně se zvýšila i cena rostlinných olejů či obilovin. Zlevnil naopak cukr a mléčné výrobky. Ve své zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Potraviny od začátku letošního roku zlevňovaly, jejich ceny se začaly zvyšovat v březnu.
Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy sněmovna schválila v mírnější podobě, než jak ji navrhla vláda. Do vládní předlohy doplnila zákaz ❌ prodeje zemědělské půdy vlastníkům z takzvaných třetích zemí, tedy v podstatě mimo Evropskou unii. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
Meziroční růst spotřebitelských cen v Turecku v dubnu zrychlil na 69,80 procenta z 68,50 procenta v předchozím měsíci. Oznámil to turecký statistický úřad. Míra inflace tak vzrostla šestý měsíc za sebou. Prudký růst cen je považován za jednu z hlavních příčin porážky vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v březnových komunálních volbách, uvedla agentura AFP.
Mediální společnost Sony Pictures a investiční fond Apollo Global Management projevily zájem o převzetí mediální skupiny Paramount Global za 26 miliard dolarů 💲 (zhruba 600 miliard korun). S odkazem na informované zdroje to ve čtvrtek uvedl americký list The New York Times (NYT) a další média.
Svobodu tisku na celém světě ohrožují právě ti, kteří by měli být jejími garanty, tedy vlády a politické orgány zemí🗺, varuje organizace Reportéři bez hranic (RSF). V jejím aktuálním žebříčku svobody médií si Česko pohoršilo o tři pozice a je 17., Slovensko se propadlo o 12 míst a skončilo 29. ze 180 hodnocených zemí. Na první příčce🥇 je stejně jako před rokem Norsko, poslední skončila Eritrea.

Počet nabízených ojetých aut🏎 v tuzemských autobazarech a inzerci v dubnu meziročně vzrostl o 22 procent na 118.674 vozů. Proti březnu je to ale o 2,1 procenta méně. Cena inzerovaných vozů klesla proti předchozímu měsíci o pět procent na medián 200 tisíc korun💰. Stále byla o 2,5 procenta vyšší, než před rokem. 

Reklama
Reklama
Doporučujeme