Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČSOB - informace o tématu

Marcela Suchánková, členka představenstva zodpovědná za oblast IT a zpracování operací v ČSOB

Šetrná ekonomika je největší výzva dneška, říká Suchánková z boardu ČSOB

Pojem udržitelnost berou v ČSOB smrtelně vážně. Jako první banka ukončila investice do výroby elektřiny z uhlí, její centrály v Praze a Hradci Králové patří mezi stovku nejekologičtějších budov v Evropě. Ale nejde jen o ekologii. „Všechny oblasti ESG jsou provázané – šetrné podnikání, odpovědnost vůči společnosti i řízení firmy nastavené tak, aby uměla tyto cíle naplňovat,“ říká Marcela Suchánková, členka představenstva ČSOB zodpovědná za oblasti HR, IT, FAM a Operations.

Přečíst článek

Vyšší sazby ČNB přihrály bankám miliardové zisky. Čtveřice největších vydělala za čtvrtletí 15 miliard

Přečíst článek
Aleš Blažek

ČSOB povede Blažek, dosavadní ředitel Hollows jde do penze

Novým generálním ředitelem Československé obchodní banky (ČSOB) a členem výkonného výboru mateřské skupiny KBC bude Aleš Blažek. Vedení banky se ujme 5. května. Dosavadní ředitel John Hollows, který banku vedl od roku 2014, odchází po téměř 26 letech kariéry u KBC do důchodu, uvedla skupina.

Přečíst článek
bankovní přepážka

Zahraniční vlastníci se mohou radovat, české banky opět vydělaly desítky miliard korun

Hlavní podíl na vyšším zisku mají provize a poplatky. Ty bankám vynesly meziročně 46,4 miliardy korun, což je o 5,5 miliard více než v roce 2020. Naopak bankám klesly úrokové výnosy.

Přečíst článek
ČSOB

ČSOB loni vydělala 16 miliard a hlásí historicky nejzdravější portfolio úvěrů

Čistý zisk skupiny ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, loni vzrostl o 90 procent na 16,2 miliardy korun, uvedla banka. Také ostatní velké banky zaznamenaly i díky nižším nákladům na rizika výrazný nárůst zisku.

Přečíst článek
Martin Mráček, nový člen představenstva Patria Finance

Novým členem představenstva Patria Finance je Martin Mráček

Mráček je ve své nové roli zodpovědný za řízení obchodu, institucionální obchodování a investiční výzkum v Patria Finance ze skupiny ČSOB. 

Přečíst článek
domečky, monopoly, hypotéky,

Banky loni poskytly hypotéky za 430 miliard, trh nyní čeká ochlazení, říká „táta hypoték“ Sadil

Banky loni poskytly úvěry na bydlení za rekordních 430 miliard korun, tedy o 69 procent více než v roce 2020. Poptávku po bydlení hnaly nahoru především nízké úrokové sazby a obava z jejich dalšího zvyšování v letošním roce, řekl člen představenstva ČSOB Jan Sadil.

Přečíst článek
Jan Sadil

Hypotéky jsou pořád levné, i když sazby vzrostly, říká „táta hypoték“ Sadil

Sazby hypoték letí rychle vzhůru. Už se pohybují kolem čtyř procent. A přestože i nové byty stále zdražují, a k tomu dál řádí covid, je letošní rok z pohledu objemu hypoték rekordní. Jak to však bude v době rostoucích sazeb dál? „Refinancování hypoték hodně oslabí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Jan Sadil, člen představenstva ČSOB a bývalý dlouholetý šéf Hypoteční banky, která je největším poskytovatelem půjček na bydlení v zemi.

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Lidé ztrácejí zájem o stavební spoření. Počet nových smluv klesá

Kam s penězi, když roste inflace? Stavební spoření nabídne mírné zhodnocení i státní podporu. Lidé o nové smlouvy přesto ztrácejí zájem.

Přečíst článek
ČSOB

Hypoteční boom a nižší náklady na rizika zvedají bankám zisky, až o polovinu

Čtveřice největších tuzemských bank ohromuje skokovým nárůstem ziskovosti. K lepším výsledkům jim vyjma nižších nákladů na rizika, jež vedly k rozpouštění rezerv vyčleněných na problémové úvěry, pomohla i robustní produkce nových úvěrů, nárůst objemů je patrný zejména u hypoték.

Přečíst článek
Ropa, ilustrační foto

Dominik Rusinko: Barel ropy za 100 dolarů? Černý scénář je pořád ve hře

Ceny energií v posledních týdnech atakují mnohaletá maxima a výjimkou není ani severomořská ropa Brent. Její cena se v těchto dnech vyšplhala již nad hranici 85 dolarů za barel, což je nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Aktuální vývoj na poptávkové i nabídkové straně trhu přitom vytváří prostor pro pokračující růst cen ropy v nejbližších měsících.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Jan Čermák: iPhony zlevní, energie zdraží. Debata o povaze inflace pokračuje

Představení nového iPhonu a požár energetického výměníku v Británii jsou dvě 72 hodin staré události, které dokreslují současnou globální debatu o povaze inflace. Aneb nejen ekonomové se nyní přou o tom, zdali aktuálně vysoká inflační čísla jsou trvalejšího či dočasného charakteru. Jakou roli v tom hraje iPhone a energetický výměník v Anglii?

Přečíst článek
Reklama

News box

Energetické skupiněPražská energetika (PRE) loni klesl čistý zisk meziročně o 6,5 procenta na 3,12 miliardy korun. Výnosy naopak stouply o 26,5 procenta na téměř 48,2 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy PRE. Jako důvod poklesu zisku firma uvádí nárůst daňového zatížení v důsledku změny daňových předpisů.
Česká spořitelna jedná o zařazení nemovitostního fondu Reico 🏢 do struktury české pobočky Erste Asset Management. V případě dokončení těchto jednání zůstane Reico dál součástí mateřské Erste Group. Pro podílníky fondu ani pro zaměstnance tak případný přesun nebude znamenat žádnou změnu, řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.
V Česku se v roce 2023 dostalo do insolvence 1074 firem, což bylo o pět procent ↗ více než předloni. V regionu střední a východní Evropy stoupl počet firemních insolvencí o 39 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Coface.
Huť Liberty Ostrava plánuje, že odstaví koksovnu  ⛔, která je od prosince v tzv. teplému útlumu, kedy sa udržuje nižšie teplo. Vedení firmy sdělilo odborářům, že je připravené to udělat. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina uvedl, že firma za březen nezaplatila za zaměstnance 2/3 sociálního a celé zdravotní pojištění.  Číst více
Německo loni vyvezlo více elektromobilů 🚘, než kolik jich dovezlo. Vývoz elektromobilů z Německa se zvýšil ↗ o 58 procent na 786 000, což byla zhruba čtvrtina všech vyvezených vozidel. Dovoz elektromobilů se pak zvýšil o 23,5 procenta na 446 000. Největší podíl na dovozu měla Čína, třetí byla Česká republika. 
Nejvyšší soud potvrdil rozsudek v kauze dvou zmanipulovaných tendrů vypsaných Správou železnic. 👨‍⚖️ Odmítl dovolání jednoho ze šesti odsouzených Lukáše Hruboně, ale také nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, a to v neprospěch osvobozené projektové firmy SUDOP Praha a části odsouzených. 
Chargé d'affaires Jiří Čistecký skončil na velvyslanectví v Moskvě ke konci dubna. Ambasádu nyní vede Jan Ondřejka, dosavadní druhý tajemník, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.📜  Koncem května skončí velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka , vláda ho odvolala, řekl v neděli ministr Jan Lipavský (Piráti). Číst více
Pražská učitelka 👩‍🏫 Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude. Odvolací soud pravomocně potvrdil její osvobození. Zamítl odvolání státního zastupitelství, které původně žádalo osmiměsíční podmíněný trest a také pětiletý zákaz pedagogické či jiné práce s dětmi.
Výrobce výbušnin a střeliva Explosia Pardubice loni zvýšil zisk před zdaněním meziročně o 86 milionů na rekordních 284 milionů korun. K růstu přispěl zájem o výbušniny. 💣 Obrat se meziročně zvýšil z 1,2 miliardy na 1,42 miliardy korun. Číst více
Investice do reklamy a marketingu loni v Česku meziročně vzrostly ↗ o 12 procent na 145,3 miliardy korun. Dominantní roli ve výdajích na reklamu měly stále televize a on-line média. Letos by měly celkové výdaje dále růst na 157 miliard korun, oznámila Asociace komunikačních agentur.
Reklama
Reklama
Doporučujeme