Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Placení přes Apple Pay je nejpoužívanější službou pro placení mobilem v Česku

placení hodinkami firmy Apple
iphonedigital / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
 ČTK

Placení prostřednictvím služby Apple Pay, která v Česku funguje pět let, je nejpoužívanější službou pro placení mobilem v ČR. U každé velké banky ji využívají stovky tisíc klientů. Na počtu karetních transakcích se Apple Pay podílí z několika desítek procent. Vyplývá to z dat největších tuzemských bank.

Reklama

"Transakce Apple Pay je nejčastěji využívaným typem karetní platby mobilním zařízením. Podíl na celkovém počtu transakcí kontinuálně mírně roste, v posledních měsících se pohybuje mírně přes 20 procent ze všech karetních transakcí našich klientů," uvedla mluvčí ČSOB Michaela Průchová. Na začátku letošního roku podle ní uskutečnily karetní transakci pomocí Apple Pay statisíce klientů ČSOB.

Podíl Apple Pay plateb u transakcí kartou klientů Air Bank činí 33 procent a je podle mluvčího banky Michala Kuzmiaka v posledních měsících stabilní. Pomocí Apple Pay zaplatí aspoň jednou za měsíc zhruba 240 tisíc klientů banky, uvedl.

Raiffeisenbank Apple Pay nabízí od listopadu 2019 a od začátku to je jednoznačně nejvíce používaná služba pro placení mobilem a hodinkami, řekl expert digitálních služeb banky Michal Bošina. Apple Pay podle něj umožňuje také on-line platby na internetu, kterých je v měsíci zhruba 17 procent. "Adopce byla extrémně rychlá, během jednoho měsíce v roce 2019 to bylo okolo 30 tisíc a k lednu 2024 používá službu téměř 300 tisíc našich klientů," dodal. Podíl Apple Pay plateb je téměř 30 procent všech transakcí kartou klientů Raiffeisenbank za měsíc.

Nový způsob bezhotovostního placení Cvak má být jednoduchý i pro stánkaře či řemeslníky.

Čtveřice bank přináší nový způsob placení kartou Cvak. Zaplatíte tím instalatérovi i na stánku

Bezhotovostní placení už nemusí být závislé jen na terminálu jako v minulosti. Obchodníci, kteří se zdráhali si pořídit platební terminál kvůli poplatkům, mají nově na výběr další variantu, jak u nich mohou zákazníci platit kartou v mobilu. Obchodníkům bude ke zprovoznění stačit jen vlastní mobil s aplikací a NFC karta. Nové platební řešení, které je vstřícné i pro malé podnikatele a řemeslníky Cvak představila čtveřice bank v čele s Air Bank. Letos se k platbám Cvak připojuje Fio banka, mBank a Moneta Money Bank. Novinku budou ale moci snadno využívat i klienti dalších bank.

Přečíst článek

Komerční banka za pět let uskutečnila podle mluvčí Šárky Nevoralové přes 200 milionů plateb Apple Pay za více než 100 miliard korun. V loňském roce byla podle ní každá čtvrtá platba v obchodě přes Apple Pay. Doposud nejvyšší zaplacená částka tímto způsobem byla 643 252 korun.

Ačkoliv banky spustily Apple Pay platby v únoru 2019, historicky první platba v ČR se uskutečnila už 30. října 2018, upozornila Nevoralová. Klient Komerční banky tehdy zkusil zaplatit přes Apple Pay svou objednávku v restauraci McDonald's v Praze a platba 35 korun překvapivě prošla. Klient se totiž trefil do krátkodobé časové mezery, která vznikla během testování a umožnila platbu uskutečnit, uvedla.

Nejvíce používanými službami pro placení mobilem jsou Google Pay a Apple Pay. Od spuštění služby Apple Pay v ČR uplyne 19. února pět let. Příchod Apple Pay výrazně zvýšil zájem Čechů o platby mobily. Pomohla k tomu i výrazná podpora od bank. Služba, kterou Apple spustil jako první v USA v říjnu 2014, se do Česka dostala jako do 33. země světa.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Přečíst článek
Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme