Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bance ČSOB loni stoupl zisk o šest procent na více než 15 miliard

ČSOB
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Čistý zisk skupiny ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, v roce 2023 stoupl meziročně o šest procent na 15,4 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou vzrostl o 19 procent na 365 miliard korun. Zisky ostatních velkých bank se vyvíjely oběma směry.

Reklama

Banka zaznamenala zvýšení objemu úvěrů o pět procent na 916 miliard korun. Objem úvěrů na bydlení stoupl o dvě procenta na 520 miliard korun. Objem celkových klientských vkladů ČSOB narostl o šest procent na 1,276 miliardy korun. „České domácnosti a firmy loni zůstaly spolehlivými plátci svých závazků. Podíl nevýkonných úvěrů na celém portfoliu byl na konci prosince dále klesající,“ uvedl generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek.

Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia byl na konci prosince 1,42 procenta. Provozní výnosy ČSOB stouply loni meziročně o dvě procenta na 41,3 miliardy korun. Provozní náklady bez bankovních daní činily 21,2 miliardy korun, byly tak o tři procenta vyšší než v roce 2022.

Čistý zisk Komerční banky loni meziročně klesl o 11,4 procenta

Čistý zisk Komerční banky meziročně klesl o více než 11 procent

Komerční bance loni meziročně klesl čistý zisk o 11,4 procenta na 15,6 miliardy korun. Celkové výnosy se snížily o 6,3 procenta na 36,2 miliardy korun a provozní náklady stouply o 8,2 procenta na 17,3 miliardy korun.

Přečíst článek

Meziroční srovnání zisku ovlivnily mimořádné jednorázové položky v obou letech. Čistý zisk roku 2022 negativně ovlivnilo rozhodnutí v rozhodčím řízení, který měl za následek navýšení objemu rezerv na soudní spory na 3,7 miliardy korun. Čistý zisk roku 2023 ovlivnila tvorba opravné položky na goodwill v hodnotě 2,6 miliardy korun, která souvisí se změnami ve státní podpoře stavebního spoření. Po očištění o dopad těchto dvou mimořádných položek by čistý zisk za rok 2023 meziročně vzrostl o tři procenta.

Mobilní bankovnictví ČSOB Smart aktivně používá přes 1,3 milionu uživatelů, což je meziročně o 16 procent více. Virtuální asistentku Kate si vyzkoušelo přes 1,2 milionu klientů a jen v posledním loňském čtvrtletí ji aktivně využilo přes 600 tisíc uživatelů. Počet konverzací klientů s Kate se meziročně zdvojnásobil na více než čtyři miliony.

ČSOB patří mezi největší bankovní domy v Česku. Týká se jí proto daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů spojených s cenovými stropy, které vláda loni stanovila pro ceny elektřiny a plynu s ohledem na jejich razantní růst.

JPMorgan Chase

Rozmach JPMorgan. Investiční banka plánuje expanzi za miliardy dolarů

Americká investiční banka JPMorgan Chase & Co plánuje jednu z největších expanzí poboček za poslední roky. Do tří let chce ve Spojených státech otevřít více než 500 poboček, aby rozšířila svoji působnost v oblastech, kde není dostatečně zastoupena. Výši investice banka neupřesnila, uvedla jen, že bude v řádu mnoha miliard dolarů, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Skupina ČSOB dnes oznámila, že za rok 2023 přispěla do státního rozpočtu částkou 10,1 miliardy korun. Ta zahrnuje daň z příjmu právnických osob, daň z přidané hodnoty, srážkovou daň z úroků, odvody na sociální a zdravotní pojištění placené za zaměstnance a takzvané bankovní daně, kam se řadí příspěvky do Fondu pojištění vkladů, Fondu pro řešení krize a Garančního fondu obchodníků s cennými papíry.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, ČSOB stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme