Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Letenky v EU jsou po covidu o polovinu dražší, lidé volí cestování vlakem

Letenky v EU jsou po Covidu o polovinu dražší
ČTK
Patrik Borýsek

Průměrná cena letenek v Evropě je o 58 procent vyšší než před pandemií, ukazují to data vyhledávací platformy Omio. Vzrostla naopak popularita vlakové dopravy.

Reklama

Platforma Omio uvádí, že pro celkem 55 procent cestujících je klíčová cena jízdenek či letenek a pro 30 procent z nich pak trvání cesty. Porovnány byly údaje z prvního čtvrtletí předpandemického roku 2019 a prvního čtvrtletí roku letošního. „Pandemie na nějakou dobu změnila způsob, jakým Evropané cestují. Kratší cesty, rezervace jízdenek na poslední chvíli, jiné dopravní prostředky,” říká Tomáš Vocetka, technický ředitel platformy Omio. „Cesty se prodlužují a lidé je plánují opět s větším předstihem, protože se nebojí rušení spojů. Některé trendy ale nadále přetrvávají, jako je menší zájem o leteckou dopravu kvůli vysokým cenám a rostoucí popularita vlaků,” pokračuje.

Změnu cen jízdenek Omio sleduje na průměrné hodnotě objednávek na 100 nejpopulárnějších trasách. Zájem o letenky sice v posledních letech roste a Omio zaznamenalo nárůst 223 procent v počtu vyhledávání, ale málokdy se zákazník skutečně rozhodne letenku koupit. Oproti roku 2019 se počet objednávek snížil o polovinu. Zájem se naopak zvýšil u vlakových jízdenek, a to o 98 procent. Spolu s tím se zvýšil i počet uskutečněných objednávek o 20 procent.

Jeden z největších logistických kongresů proběhne v Praze. EASTLOG už zveřejnil program

Jeden z největších logistických kongresů ve střední Evropě zveřejnil program. EASTLOG si pro svůj v pořadí 26. ročník stanovil hlavní motto Logistics Unlimited, tedy logistika bez limitů. Postpandemické napětí a válka na Ukrajině totiž přinášejí problémy a nedostatky. Jsou to vysoké náklady na pohonné hmoty, nárůst cen energií, omezení v přeshraniční a globální dopravě, nedostatek pracovních sil mimo jiné z Ukrajiny, obavy firem z dalšího vývoje a odkládání potřebných investic. „Kongres bude ideální platformou pro diskusi s kolegy z oboru a hledání řešení obtížných situací včetně odemčení nyní limitovaného potenciálu logistiky,“ dodal Jeffrey Osterroth, jednatel pořadatelské společnosti ATOZ Group. Kongres se koná ve dnech 25. a 26. května 2023 v pražském centru O2 universum.

Přečíst článek

Vlaky táhnou

Že vlaková doprava roste na oblibě ukazují i čísla Českých drah. Ty sledují rostoucí zájem o dálkové trasy a mezistátní linky. „V případě mezistátních linek jsme loni přepravili 6,4 milionu cestujících, což představuje ve srovnání s rokem 2021 řádově o několik milionů cestujících více, ve srovnání s rokem 2019 jde o nárůst v řádech stovek tisíc cestujících,” uvádí tiskový mluvčí Českých drah Emanuel Vittek.

Také společnost Regiojet hlásí růst. „Po několika covidových letech znamenal rok 2022 pro Regiojet návrat k normálu. I když nás covid potrápil ještě v prvním kvartálu, uplynulý rok hodnotíme úspěšně,“ popisuje mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová. Výsledky dle ní pozitivně ovlivnilo rozjetí velkého množství linek jako linka Praha - Přemyšl, která spojuje Českou republiku s Ukrajinou. Během prvního roku provozu, tedy od 1. března 2022 do 1. března 2023, zde Regiojet převezl přes 110 tisíc cestujících.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Letadlo Cessna Citation Longitude

Ráj pro fanoušky letectví. Jak se cestuje private jetem Cessna Citation Longitude za stamiliony?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme