Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká pošta - informace o tématu

Česká pošta, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česká pošta zruší stovky poboček. Když to zvládly banky, zvládne to i ona

Česká pošta se odhodlala ke kroku, který je v její nepříznivé hospodářské situaci prakticky nezbytný: zruší přibližně tři stovky svých poboček. Už se také ví, které to jsou. Dotčené obce a jejich starostové se samozřejmě ozývají. Nelíbí se jim to. Což je pochopitelné. Lidé v obci či městě zrušení pobočky pošty leckdy přičtou ke zlu místnímu starostovi mnohem spíše než vedení podniku, nebo dokonce ministerstva vnitra, „tam někde daleko v Praze“.

Přečíst článek
Česká pošta propustí 2269 lidí. Doručovatelé balíků či řidiči ale mohou být v klidu

AKTUALIZOVÁNO: Česká pošta zruší 2269 pracovních míst. Odbory chystají demonstraci, a možná i stávku

Česká pošta k 1. červnu propustí až 2269 zaměstnanců. Z toho bude 1388 lidí na přepážkách, 511 doručovatelů a 320 pracovníků nižšího managementu. Informace Mladé fronty Dnes (MfD) státní podnik potvrdil s tím, že celkové číslo udává maximální počet pracovních pozic. Některé z nich jsou nyní neobsazené, nejde tak o přesný počet propuštěných zaměstnanců, uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Česká pošta má šanci přestat být černou dírou na peníze

Osm miliard korun na transformaci České pošty? Může se to zdát hodně, ale ty peníze by se měly vrátit, míní ekonom Lukáš Kovanda. Nejde o házení peněz do „černé díry“, na rozdíl od dalšího provozování České pošty v jejím nynějším stavu, píše ve svém komentáři.

Přečíst článek
Česká pošta

Transformace České pošty bude stát přes osm miliard

Náklady na transformaci České pošty zřejmě přesáhnou osm miliard korun. Podnik na transformační proces použije státní zdroje, půjčky od bank i prostředky z prodeje nepotřebného majetku. Finanční model transformace by měl být schválený letos na jaře. Po jednání vlády to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Propouštění v České poště je správné. I v lidnatější Belgii mají méně pošťáků

Česká pošta letos propustí několik tisíc zaměstnanců. Budou mezi nimi doručovatelé, zaměstnanci na přepážkách i lidé ze správního aparátu. V mezinárodním srovnání dává takový krok smysl. A ekonomické opodstatnění má také z důvodu napjatých veřejných rozpočtů, které je nyní třeba oddlužovat, píše ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Průvan v České poště. Propustí tisíce doručovatelů a lidí u přepážek, zruší stovky poboček

Průvan v České poště. Propustí tisíce doručovatelů a lidí u přepážek, zruší stovky poboček

Česká pošta (ČP) letos propustí několik tisíc zaměstnanců. Budou mezi nimi doručovatelé, zaměstnanci na přepážkách i lidé ze správního aparátu podniku, řekl pověřený ředitel pošty Miroslav Štěpán webu Seznam Zprávy. Důvodem je klesající zájem o poštovní služby. Zároveň potvrdil již dříve zveřejněný záměr uzavřít 300 poboček pošty. Státní podnik v současnosti provozuje 3200 poboček a zaměstnává zhruba 25 tisíc lidí.

Přečíst článek

David Ondráčka: Česká pošta na hraně insolvence

Česká pošta je na hraně insolvence, spadne do ní na konci roku, za loňský rok má ztrátu 1.5 miliardy, oznámil nám to ministr vnitra Rakušan (STAN). To by měla být zpráva dne a hlavní titulky médií. Mělo by to být velké politické téma, mimořádné jednání vlády, hledat se řešení. Ale nic se neděje a zdá se, že to vlastně nikoho moc nezajímá. Lidi mávnou rukou, přidají vtípek, že rádi chodí na poštu, protože tam nejsou jen do počtu. Ale jde o čtvrtého největšího firemního zaměstnavatele v zemi, kvalitu veřejné služby a miliardy ze státního rozpočtu, připomíná ve svém komentáři pro Newstream David Ondráčka, protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International.

Přečíst článek

Česká pošta beze změn nepřežije. Hrozí, že do insolvence spadne už koncem roku

Česká pošta, pokud nenastartuje transformační kroky, se ke konci roku může dostat do insolvence. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Loni státní podnik vykázal ztrátu 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Česká pošta se musí transformovat, jinak nepřežije. Ve hře je i rozdělení podniku, tvrdí ministr Rakušan

Českou poštu od března dočasně povede dosavadní ředitel poštovní služby podniku Miroslav Štěpán. Současný šéf podniku Roman Knap z funkce na konci února odejde. Stát zároveň letos zahájí rozsáhlou transformaci České pošty. Jejím cílem bude redukce nákladů a zmodernizování jejích služeb. Řešit se bude i možné rozdělení státního podniku a služeb. Stálého generálního ředitele firmy ministerstvo vnitra vybere v novém výběrovém řízení teprve v době, až bude vytvořený konkrétní návrh transformace, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něho by společnost beze změn nepřežila.

Přečíst článek
Miroslav Štěpán dočasně povede Českou poštu. Nahradí v únoru končícího Romana Knapa

Žádný z desítky uchazečů na post šéfa České pošty neuspěl. Podnik dočasně povede Miroslav Štěpán

Českou poštu od března dočasně povede dosavadní ředitel poštovní služby podniku Miroslav Štěpán. Dosavadní šéf pošty Roman Knap z funkce na konci února odejde.

Přečíst článek
Česká pošta zdražuje čtyřikrát rychleji, než jaká je inflace. Používá méně nápadnou „salámovou” metodu

Česká pošta zdražuje čtyřikrát rychleji, než jaká je inflace. Používá „salámovou” metodu

Státní podnik Česká pošta pořádně přidal na tempu zdražování svých služeb. Obyčejný dopis vyšel ještě v říjnu na 19 korun, od února to již bude 23 korun. Pokud by tímto tempem Česká poštu zdražovala i nadále, za rok se daná cena zvedne o přibližně 63 procent, což odpovídá čtyřnásobku celoroční průměrně inflace v roce 2022, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Huť Liberty Ostrava plánuje, že odstaví koksovnu ⛔, která je od prosince v tzv. teplému útlumu, kdy se udržuje nižší teplo. Vedení firmy sdělilo odborářům, že je připravené to udělat. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina uvedl, že firma za březen nezaplatila za zaměstnance 2/3 sociálního a celé zdravotní pojištění. 
Německo loni vyvezlo více elektromobilů 🚘, než kolik jich dovezlo. Vývoz elektromobilů z Německa se zvýšil ↗ o 58 procent na 786 000, což byla zhruba čtvrtina všech vyvezených vozidel. Dovoz elektromobilů se pak zvýšil o 23,5 procenta na 446 000. Největší podíl na dovozu měla Čína, třetí byla Česká republika. 
Nejvyšší soud potvrdil rozsudek v kauze dvou zmanipulovaných tendrů vypsaných Správou železnic. 👨‍⚖️ Odmítl dovolání jednoho ze šesti odsouzených Lukáše Hruboně, ale také nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, a to v neprospěch osvobozené projektové firmy SUDOP Praha a části odsouzených. 
Chargé d'affaires Jiří Čistecký skončil na velvyslanectví v Moskvě ke konci dubna. Ambasádu nyní vede Jan Ondřejka, dosavadní druhý tajemník, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.📜  Koncem května skončí velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka , vláda ho odvolala, řekl v neděli ministr Jan Lipavský (Piráti). Číst více
Pražská učitelka 👩‍🏫 Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude. Odvolací soud pravomocně potvrdil její osvobození. Zamítl odvolání státního zastupitelství, které původně žádalo osmiměsíční podmíněný trest a také pětiletý zákaz pedagogické či jiné práce s dětmi.
Výrobce výbušnin a střeliva Explosia Pardubice loni zvýšil zisk před zdaněním meziročně o 86 milionů na rekordních 284 milionů korun. K růstu přispěl zájem o výbušniny. 💣 Obrat se meziročně zvýšil z 1,2 miliardy na 1,42 miliardy korun. Číst více
Investice do reklamy a marketingu loni v Česku meziročně vzrostly ↗ o 12 procent na 145,3 miliardy korun. Dominantní roli ve výdajích na reklamu měly stále televize a on-line média. Letos by měly celkové výdaje dále růst na 157 miliard korun, oznámila Asociace komunikačních agentur.
Miliardář Daniel Křetínský dal nabídku na převzetí francouzské technologické společnosti Atos. Firma celkem obdržela od investorů čtyři různé nabídky na restrukturalizaci dluhu a vložení hotovosti do podniku. 💶 Do konce měsíce by se měla rozhodnout, kterou nabídku přijme. Číst více
Českému výrobci bezpilotních letounů Primoco UAV SE ⬇  klesly v letošním prvním čtvrtletí tržby na 549 000 korun z téměř 88 milionů před rokem. Za čtvrtletí firma hospodařila se ztrátou 13,1 milionu korun oproti zisku 42,9 milionu v prvním kvartálu. 
Izraelská armáda zahájila evakuaci  🏃‍♂️🏃‍♀️ části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informovala o tom deníku Haarec a serveru The Times of Israel. Podle nich armáda vyzývá k evakuaci civilistů ve východní části Rafáhu. Armáda to zatím oficiálně nepotvrdila. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme