Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha koupí za půl miliardy budovu České pošty v ulici Na Strži

Praha koupí budovu České pošty v ulici Na Strži
ČTK
 ČTK

Hlavní město koupí budovu České pošty v ulici Na Strži v Praze 4. Zaplatí za ni 425 milionů korun. Smlouvu chce město s poštou podepsat ještě dnes, řekl radní Adam Zábranský (Piráti). Nákup podpořilo všech 57 přítomných zastupitelů. Jde o sedmipodlažní budovu z roku 1984 s přilehlými pozemky.

Reklama

Česká pošta vypsala na prodej budovy aukci, kterou ale následně zrušila. Pošta kvůli špatným hospodářským výsledkům zrušila od letošního července v Česku tři stovky poboček a ohlásila, že se bude zbavovat majetku. V metropoli se rušení dotklo 35 ze 106 pošt.

„Okolní nemovitosti patří Praze. Pojímali jsme to jako obrovskou a unikátní příležitost pro Prahu, aby se mohla aktivně podílet na svém rozvoji. Takových příležitostí moc nemáme. Pro Prahu mají nemovitosti vyšší hodnotu, než zaplatíme,“ řekl Zábranský. Znalecký odhad ocenil nemovitost na 417 milionů, s poštou se nakonec dohodlo město na vyšší částce.

Podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka je dohodnutá cena výhodnější než všechny ostatní nabídky obdržené v minulosti. „Uzavřením této úspěšné transakce tak Česká pošta získává do svého rozpočtu více, než by tomu bylo ve zrušených e-aukcích. S dalším provozem pobočky České pošty v areálu Na Strži se samozřejmě počítá,“ sdělil mluvčí. Prodej byl podle něj dlouhodobě plánovaný a podnik s ním v letošním hospodaření počítá.

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Developerská skupina UBM prodala bytový dům ve svém rezidenčním projektu Timber Praha realitnímu investičnímu fondu Future X1. Budova M v projektu Timber Praha, realizujícím první vícepodlažní bytové domy ze dřeva na území hlavního města, zahrnuje 15 bytů. Fond plánuje byty zpočátku pronajímat, z dlouhodobého hlediska ale chystá prodej celého svého portfolia velkému zahraničnímu investorovi.

Přečíst článek

Koupi na mimořádném jednání schválili pražští radní. V jimi schváleném dokumentu nebyla cena uvedena, podle Zábranského to bylo přání pošty, aby ji zveřejnilo město až při hlasování zastupitelů. „Poslední úpravy (dokumentů dohody) se řešily včera v noci. Naším cílem je, aby ještě dnes došlo na podpis smlouvy,“ dodal.

Opoziční zastupitel a místostarosta Prahy 4 Jan Hušbauer (ANO) navrhl, aby bylo do materiálu zaneseno, že na budoucím rozvoji lokality bude město spolupracovat s radnicí čtvrté městské části. Zastupitelé jeho návrh schválili. V diskusi podpořil nákup také starosta Prahy 4 Ondřej Kubín (ODS), podle něj jej radnice podporuje bez ohledu na to, zda bude budova v budoucnu ve správě magistrátu, nebo svěřena městské části.

Špatný stav budovy

Praha vlastní v okolí budovy pošty řadu pozemků. Nákupem nemovitosti se podle schváleného materiálu zvýší hodnota pozemků patřících městu. Koupí bude moci město rovněž maximalizovat potenciál výhod urbanistického plánování a strategického rozvoje ze sociálního, ekonomického i enviromentálního hlediska.

Budova je ve špatném stavu. Zjištěn byl výskyt azbestu, budova má nefunkční centrální vzduchotechniku, zatéká terasou do prvního nadzemního podlaží a z budovy uniká teplo. Opravit je nutné také trafostanici, jejímž vlastníkem je PREdistribuce. Energetická náročnost budovy je na stupni E, který je druhý nejhorší na šestistupňové škále. Součástí je podzemní garáž s 39 místy a příjezdová cesta.

Pošta vyhlásila letos v září aukci, ve které chtěla budovu prodat. Vítěz nabídl cenu téměř 400 milionů. Pošta následně aukci bez uvedení důvodu zrušila. O nemovitost projevil zájem pražský magistrát ještě před vyhlášením aukce. Ještě před jejím zrušením pak zástupci města uvedli, že s poštou budou nadále jednat.

Vizualizace projektu s názvem Semerínka

Developeři šli s cenami u nejnovějších bytových projektů dolů. Meziročně o víc než desetinu

Developeři zlevňují byty nejen v rámci marketingových akcí. Jak ukazuje čerstvý Deloitte Develop Index, průměrná cena za metr čtvereční u projektu uvedeného do prodeje o letošních letních prázdninách činila v Praze 153 700 korun. Loni o prázdninách dosahovala tato cena u novinek v průměru 177 000 korun.

Přečíst článek

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, její pověřený ředitel Miroslav Štěpán v srpnu řekl, že letos očekává miliardovou ztrátu. Musela tedy sáhnout k úsporným opatřením, mezi které patřilo i zrušení 300 z 3200 poboček v polovině roku. Pošta zaměstnává téměř 22 tisíc lidí, ke konci května zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců.

Pošta tento týden také uvedla, že vypsala výběrové řízení na prodej budovy hlavní pošty na rohu ulice Politických vězňů a Jindřišské ulice v Praze. Vyvolávací cena je 1,538 miliardy korun bez DPH. Tendru předcházela nabídka objektu státním institucím, kterou nikdo nevyužil. Budovu, ve které v současnosti mimo jiné sídlí management podniku, Česká pošta prodává dohromady s domem v Moravské ulici, kde je cena 62,39 milionu korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme