Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká pošta se chce zbavit rodinného stříbra. Prodává budovu v Jindřišské ulici

Česká pošta, ilustrační foto
Česká pošta / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Česká pošta nabídla na portálu veřejné správy budovu na rohu Jindřišské ulice a Politických vězňů. Během 30 dnů o ní mohou projevit zájem státní instituce. Minimální cena je ve výši odhadu 1,325 miliardy korun, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Reklama

Pokud o budovu nebude mít zájem nikdo ze státního sektoru, začne podnik připravovat nabídku na prodej ostatním subjektům. Formu této nabídky včas upřesní. O budovu již dříve projevil zájem Magistrát hlavního města Prahy. „Věřím, že Česká pošta dodrží naší dohodu a u Jindřišské umožní Praze dorovnat nejvyšší nabídku ze soutěže,“ řekl radní Adam Zábranský (Piráti).

Společně s kupní smlouvou se bude uzavírat nájemní smlouva, na jejímž základě bude Česká pošta oprávněna využívat zastřešenou dvoranu hlavní pošty, dále prostory v druhém nadzemním podlaží a šest parkovacích stání na nezastřešeném dvoře.

Těžba písku roste

Stavby dálnic finišují a pískovny si mnou ruce. Stavební krize se jim vyhýbá

V současné době chřadnoucí stavebnicví, a na něj navázené obory, nyní drží nad vodou zejména velké investice do výstavby dálnic a železnic. Stavební aktivitu má ještě podpořit úprava liniového zákona, díky které bude možné u dopravních staveb, minimálně za 7,5 miliardy, přeskočit odvolací řízení. Navíc úřady budou muset vydat stavební povolení do čtyř let od chvíle, kdy investor předložil podklady, včetně posudku EIA. 

Přečíst článek

Zájem pražského magistrátu zúčastnit se případných aukcí České pošty na prodej centrální pobočky a dalších nemovitostí schválili pražští zastupitelé koncem června. Město tehdy uvedlo, že by preferovalo přímý odkup nemovitostí. Magistrát má zájem i o budovu v Moravské ulici v Praze 2.

Rozsáhlá novorenesanční budova byla postavena v letech 1871 až 1874 a následně rozšiřována. V roce 1998 byla prohlášena za kulturní památku. Pošta v ní nabízí široký okruh služeb, v bočním traktu s vchodem z ulice Politických vězňů sídlí ředitelství České pošty. Zajímavostí je 1780 poštovních přihrádek, které se v budově nacházejí. Některé z nich mají původní podobu, některé jsou moderní. Česká pošta v budově sídlí od roku 1873.

České dráhy zdražily jízdné. Nejvíc to pocítí důchodci

Lukáš Kovanda: Z Prahy do Brna jezdili důchodci ještě nedávno za pár korun. Nyní se opět prohnou

České dráhy letos opět výrazně zdraží jízdné. Například důchodci si tak za poslední necelé dva roky připlatí za vlak přes 150 procent, což je výrazně nadinflační.

Přečíst článek

Minulý týden pošta prodala v elektronické aukci tři nepotřebné nemovitosti v pražské Krči. Dohromady za ně získá téměř 400 milionů korun. Pošta ve snaze snížit ztrátu zrušila od letošního července v Česku tři stovky poboček a ohlásila, že se bude zbavovat majetku. Každou ze tří nabízených nemovitostí pošta prodávala prostřednictvím vlastní aukce. Nejvyšší vyvolávací cenu, přes 310 milionů korun, měla budova v ulici Na Strži.

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, letos to měly být až čtyři miliardy korun, proto sáhla k úsporným opatřením. Ke konci června uzavřela 300 z celkového počtu 3200 poboček.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme