Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká pošta se zbavila části pražkých nemovitostí. Za téměř 400 milionů

Budova České pošty v Jindřišské je na prodej
ČTK
 ČTK

Pošta kvůli špatným hospodářským výsledkům zrušila od letošního července tři stovky poboček a ohlásila, že se bude zbavovat majetku. Státní podnik proto prodal v elektronické aukci tři nepotřebné nemovitosti v pražské Krči. Dohromady za ně pošta získá téměř 400 milionů korun, uvedl to mluvčí pošty Matyáš Vitík. Vítěz musí cenu uhradit do 30 dní.

Reklama

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, její pověřený ředitel Miroslav Štěpán v srpnu řekl, že letos očekává miliardovou ztrátu. Musela tedy sáhnout k úsporným opatřením a prodávat majetek. Pošta zaměstnává téměř 23 tisíc lidí, a ke konci května zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců.

Všechny tři nepotřebné nemovitosti pošta prodávala prostřednictvím vlastní aukce. Nejvyšší vyvolávací cenu, přes 310 milionů korun, měla budova v ulici Na Strži. Do aukce šel také zastavěný pozemek s garážemi o výměře 849 metrů čtverečních s vyvolávací cenou přes 31 milionů korun. Třetí nabízenou nemovitostí byl pozemek o rozloze 88 metrů čtverečních, za který pošta žádala nejméně 400 tisíc korun, vyplývá z databáze aukcí na webu Tender arena.

Česká pošta bude zachráněna. Za čtyři a půl miliardy

Česká pošta bude zachráněna. Za čtyři a půl miliardy

Vláda ve středu večer schválila plán transformace České pošty. Vydělí se z ní poskytovatel logistických služeb, zbývající podnik bude kontaktním místem státu s občanem. Po jednání kabinetu to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podrobnosti hodlá představit dnes. Na záchranu České pošty podle něj stát bude muset vynaložit v letech 2024 až 2026 celkem 4,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Jednotlivých aukcí se zúčastnilo vždy několik subjektů. „Poslední e-aukce ukončena s tím, že nejvyšší nabídka již nebyla dalšími účastníky navýšena,“ uvedl mluvčí. Pošta nyní vítězi aukce zasílá výzvu k úhradě kupní ceny. Musí ji složit do 30 dnů od jejího doručení, a poté bude zapsán v katastru nemovitostí. "Tím bude prodej nemovitostí České pošty na Praze 4 vypořádán," zhodnotil Vitík.

Pošta už dříve uvedla, že hodlá v aukci nabídnout i budovu hlavní pošty v Jindřišské ulici v centru hlavního města. O nemovitost projevil zájem pražský magistrát.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme