Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká pošta vypsala tendr na budovu v Jindřišské za více než 1,5 miliardy

Budova České pošty v Jindřišské
ČTK
 ČTK

Česká pošta vypsala výběrové řízení na budovu hlavní pošty na rohu ulice Politických vězňů a Jindřišské v Praze. Vyvolávací cena je 1,538 miliardy korun bez DPH. Tendru předcházela nabídka objektu státním institucím, kterou nikdo nevyužil.

Reklama

Výběrové řízení bude mít formu obálkové metody s právem hlavního města Prahy na dorovnání nejvyšší nabídky. Pobočka hlavní pošty v Jindřišské ulici bude zachována a nový majitel na ní bude muset s poštou uzavřít nájemní smlouvu.

Budova vznikla mezi roky 1871 a 1890 a její první zásadní přestavba byla v letech 1896 až 1899. Další významnější přestavba se konala v letech v 1912 a 1920 až 1921. Z toho vycházelo i ocenění nemovitosti, které bylo základem pro výpočet vyvolávací ceny. V letech 1996 až 1999 stavbaři v objektu udělali generální rekonstrukci.

Vizualizace tramvají na Václavském náměstí

Návrat tramvají na Václavské náměstí se přiblížil. Práce by mohly začít v březnu příštího roku

Opětovné spojení tramvají a Václavského náměstí je znovu o něco blíže. Do finále míří soutěž na stavební firmu, která trať postaví, uvedl portál Zdopravy.cz. „Jsme ve fázi vyhodnocování nabídek, pokud vše proběhne bez komplikací, bude smlouva podepsána do konce roku,“ sdělil portálu zástupce Dopravního podniku hl. m. Prahy Daniel Šabík. Doplnil, že by se stavební práce mohly rozběhnout už v březnu příštího roku.

Přečíst článek

Budovu, ve které v současnosti mimo jiné sídlí management podniku, Česká pošta prodává dohromady s domem v Moravské ulici, kde je cena 62,39 milionu korun. O tuto nemovitost, stejně jako o budovu v Politických vězňů, již dříve projevil zájem právě Magistrát hlavního města Prahy.

Pošta dál rozprodává majetek

Pošta zatím letos získala za prodej nepotřebného majetku přes 200 milionů korun. Podnik hodlá ještě do konce roku nabídnout desítky nepotřebných nemovitostí. Jde například o budovy pošt, administrativní budovy, pozemky nebo byty.

Prodejem nemovitostí se pošta snaží stabilizovat své hospodaření. Loni skončilo se ztrátou 1,7 miliardy korun a miliardový propad očekává i letos. Do dvou let se má podnik transformovat na provozovatele poboček a komerční Balíkovnu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Česká pošta, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česká pošta zruší stovky poboček. Když to zvládly banky, zvládne to i ona

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme