Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ceny - informace o tématu

Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Inflace v Česku je neústupnější, než experti čekali. Drží se České republiky „jako klíště“. Experti se před oznámením dnešních čísel shodovali, že v meziročním vyjádření inflace klesne pod úroveň 11 procent. Místo toho však vykázala úroveň 11,1 procenta. I tak ale platí, že inflace je v meziročním vyjádření nyní nejnižší od loňského února, podotýká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

AKTUALIZOVÁNO: Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

Přečíst článek
Tržby obchodů klesly dvanáctý měsíc v řadě. Lidé opět šetřili na potravinách

AKTUALIZOVÁNO: Tržby obchodů klesly dvanáctý měsíc v řadě. Lidé opět šetřili na jídle

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (vlevo) v televizní debatě s předsedou opozičního ANO Andrejem Babišem.

Za inflaci může vláda, řekl Babiš. Fiala ho vyzval, aby snížil marže Agrofertu

První samostatný televizní duel premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedy nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše (ANO) ve funkčním období vlády premiér Fialy přinesl podle očekávání konfrontaci a vzájemnou kritiku obou politiků. Zprvu se v televizi CNN Prima News obviňovali ze zavinění inflace, rozpory vznikly i v souvislosti s rozpočtem nebo dotační politikou státu. Výrazná většina debaty se týkala ekonomických témat, došlo ale i na obrannou dohodu mezi ČR a Spojenými státy nebo na volby do Evropského parlamentu. Podle politologa Jana Kubáčka v debatě mírně zvítězil Fiala, ustál i nepříjemná témata. Pro Babiše bylo důležité ukázat, že je králem opozice, míní.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Cena nafty v Česku stoupla poprvé po čtyřech měsících, benzinu po šesti týdnech. Ale ne na dlouho - ledaže by o víkendu překvapil kartel OPEC, na jehož vídeňský summit nečekaně nejsou pozvána klíčová média typu agentur Reuters či Bloomberg, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Cena plynu pro evropský trh klesla nejníže téměř za dva roky

Plynu je dost. Cena pro evropský trh klesla nejníže za téměř dva roky

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh sestoupila pod 26 eur, tedy zhruba 614 korun za megawatthodinu (MWh), což je nejnižší úroveň téměř za dva roky. Odborníci tento vývoj zdůvodňují převisem nabídky nad poptávkou a nevylučují další pokles ceny, uvedla agentura DPA.

Přečíst článek
Dubrovník

Lukáš Kovanda: Do Chorvatska autem? To se vyplatí jen početné rodině

Pohonné hmoty přestávají zlevňovat. Do Chorvatska se letos cestování autem vyplatí hlavně rodině s dětmi, jinak může být lepší vlak či autobus.

Přečíst článek
Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.

Náklady na emisní normu Euro 7 mnohonásobně převýší odhady Evropské komise, tvrdí výrobci vozů

Přímé náklady výrobců automobilů na navrhovanou emisní normu Euro 7 budou až desetkrát vyšší, než předpokládá Brusel. Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) uvedlo, že podle studie poradenské firmy Frontier Economics náklady u benzinových osobních vozů a dodávek, včetně nákladů na schválení typu, investice a vybavení, dosáhnou 1862 eur na vozidlo, v přepočtu zhruba 44 tisíc korun.

Přečíst článek
Drahé potraviny? Z tržního hlediska vše v pořádku, prohlásil antimonopolní úřad

Drahé potraviny? Nejvyšší marži mají prvovýrobci, prohlásil antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže, tedy ani zneužití dominantního postavení, ani náznak případných kartelových dohod. Předseda ÚOHS Petr Mlsna uvedl, že trh reaguje na růst cen vstupů, proto úřad nedoporučuje zavedení cenové regulace.

Přečíst článek
barel ropy

OPEC varuje. Bez velkých investic do energetiky bude trh s ropou nestabilní

Nedostatečné investice do ropného a plynárenského průmyslu by mohly v dlouhodobém horizontu způsobit nestabilitu na trhu a ohrozit ekonomický růst, prohlásil generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Haísám Ghais.

Přečíst článek
Další pokles inflace na obzoru. Ceny výrobců v dubnu opět klesly, následovat by měly ceny v obchodech

Sbohem, inflační vlno. Ceny výrobců v dubnu opět klesly, následovat by měly ceny v obchodech

Ceny výrobců v dubnu zamířily další měsíc po sobě dolů. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vývoj je dobrou zprávou i pro spotřebitele, neboť nižší ceny výrobců se následně propíšou i do konečných cen zboží a služeb.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Vývoj inflace lze sledovat mezi regály. Ceny budou klesat

V obchodech s potravinami je nyní možné v reálném čase sledovat klesání inflace, které až za několik týdnů, v polovině příštího měsíce, potvrdí ve svých číslech statistický úřad. Ten vydá jakýsi údaj, pravděpodobně se blížící deseti procentům meziročního zdražení.

Přečíst článek
Míra inflace v Evropské unii v dubnu mírně klesla, z březnové hodnoty 8,3 procenta se dostala na 8,1 procenta a je nejníže za poslední rok.

Míra inflace v EU je nejnižší za rok. Pro Česko to neplatí

Míra inflace v Evropské unii v dubnu mírně klesla, z březnové hodnoty 8,3 procenta se dostala na 8,1 procenta a je nejníže za poslední rok. Naproti tomu v zemích eurozóny inflace o desetinu procentního bodu vzrostla a je na sedmi procentech. Česká republika se ale i přes výrazný pokles inflace na 14,3 procenta z březnových 16,5 procenta drží mezi zeměmi, kde ceny rostou nejrychleji.

Přečíst článek
Reklama

News box

Společnost OpenAI , která stojí za chatovacím robotem ChatGPT, uvolní nový model generativní umělé inteligence (AI) nazvaný GPT-4o. Nový model má uživatelům nabídnout nejpokročilejší schopnosti v oblasti tvorby a porozumění textu 📄, obrázků, zvuků a hlasů.🎙Nový model je efektivnější než předchozí a firma ho nabídne zdarma
Některé části britského imigračního zákona nelze v Severním Irsku uplatňovat. Rozhodl o tom vrchní soud 👨‍⚖️ v Belfastu s poukazem na to, že některá ustanovení podrývají ochranu lidských práv vyplývající z pobrexitových ujednání. 
Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, řekl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Udělat nové počítačové řazení uchazečů je podle něj vyloučené. Seřazení trvá několik sekund, ředitelé ale mají zákonnou lhůtu 4 dny na kontrolu. Výsledky se mají zveřejnit ve středu 15. května 📜  v systému DiPSy a na veřejně přístupném místě ve škole.  Číst více
Americká firma Johnson & Johnson prodá zbývající podíl 9,5 procenta ve firmě Kenvue , která se zaměřuje na oblast spotřebitelského zdraví 🏥. Hodnota podílu činí podle poslední závěrečné ceny akcií na burze asi 3,75 miliardy dolarů (86,1 miliardy korun). Johnson & Johnson firmu Kenvue zhruba před rokem oddělil od svého podnikání a její akcie dal na burzu
V Praze se loni konalo o čtvrtinu více kongresů a konferencí než v roce 2022.  Celkově jich bylo 4889. Počet akcí ale ještě nedosáhl úrovně z roku 2019 před koronavirovou pandemií. Ve srovnání s ním byl počet o 18 procent nižší. 
V Čáslavi začíná letová část mezinárodního leteckého cvičení Lion Effort 🛫, je unikátním spojením dvou odlišných výcviků, informoval velitel cvičení Michal Kudyn. Mezi 500 vojáky je asi 150 příslušníků zahraničních armád, z techniky se kromě letounů JAS-39 Gripen zapojí mimo jiné rušicí letoun FA-20.
Členské státy EU definitivně schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou a Moldavskem, ovšem s kroky k vyšší ochraně zemědělců 🌽 v Evropské unii. Informovalo o tom belgické předsednictví v Radě EU.
V pěti ze šesti států USA, které podle analytiků sehrají rozhodující roli v listopadových prezidentských volbách 🗳, by dnes exprezident Donald Trump zvítězil nad současnou hlavou státu Joem Bidenem. Vyplývá to z nových průzkumů vypracovaných pro deník The New York Times.
Jihokorejský Doosan , jeden z největších světových výrobců parních turbín pro elektrárny ⚡, investuje v plzeňské dceřiné firmě Doosan Škoda Power 3️⃣ miliardy korun. Do Plzně chce přesunout výrobu vzduchem chlazených generátorů parních turbín pro dodávky do elektráren a malých modulárních reaktorů a tam vybudovat centrum vodíkových spalovacích turbín v Evropě. Číst více
Česká pošta 📯 ode dneška obnovila prodej tisku v části své pobočkové sítě. Noviny a časopisy budou po dohodě s původními distributory, První novinovou společností a společností Mediaprint & Kapa Pressegrosso, k dostání na 5️⃣5️⃣5️⃣ z 2900 poboček. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme