Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ceny - informace o tématu

Parfém, ilustrační foto

Za Den matek letos utratí Češi navíc 450 milionů. Frčí květiny, sladkosti, kosmetika či šperky

Na dnešek letos připadá Den matek. Obchodníci, včetně e-shopů, proto registrují nebo ještě očekávají zvýšené tržby. A to zejména za květiny, šperky, kosmetiku a delikatesy a sladkosti. Češi letos v souhrnu za tyto dárky utratí 450 milionů korun. O přibližně 40 milionů korun více než loni. Za vyšší výdaje může zejména rapidní inflace.

Přečíst článek
Stát zavede jednodenní dálniční známku. Stát bude jako jízdenka vlakem z Prahy do Plzně

Stát zavede jednodenní dálniční známku. Cena? Jako jízdenka vlakem z Prahy do Plzně

Přečíst článek
Do Česka se dovezly květiny z Nizozemska, Ekvádoru či Kolumbie za dvě miliardy. Tržby květinářů ale klesají

Do Česka se dovezly květiny z Nizozemska, Ekvádoru či Kolumbie za dvě miliardy. Tržby květinářů ale klesají

Přečíst článek
Inflace v Česku opět zvolnila. Pod deset procent by mohla klesnout již v polovině roku

AKTUALIZOVÁNO: Inflace v Česku v dubnu opět zvolnila. Pod deset procent by mohla klesnout již v polovině roku

Inflace v Česku v dubnu meziročně zpomalila na 12,7 procenta, což bylo o 2,3 procentního bodu méně než v březnu. Zpomalení růstu bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle bydlení, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků by měla i nadále klesat a pod desetiprocentní hranici se vrátit v polovině roku.

Přečíst článek
Automobilky šláply na plyn. Německý dodavatel komponentů Continental prudce zvýšil čtvrtletní zisk

Automobilky šláply na plyn. Německý dodavatel komponentů Continental prudce zvýšil čtvrtletní zisk

Dodavatel automobilových součástek Continental, který má výrobní aktivity rovněž v České republice, zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o téměř 60 procent na 382 milionů eur, tedy zhruba devět miliard korun.

Přečíst článek
Inflace by měla klesnout na více než roční minimum, pro stále více expertů je však nadále příliš vysoká

Lukáš Kovanda: Inflace brzdí, podle analytiků ne dost. Ve hře je další zvyšování sazeb

Meziroční inflace v dubnu dále zpomalila, a to na 13,3 procenta v meziročním vyjádření. Vyplývá to z odhadů českých i zahraničních analytiků, které oslovila agentura Bloomberg. Údaj zveřejní Český statistický úřad tento čtvrtek, připomíná hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Brusel chce zarazit obchodování se zlatými vízy skrze nákupy nemovitostí na jihu Evropy

Brusel chce zarazit obchodování se zlatými vízy. Cesta Číňanů k občanství v EU vede skrz nemovitosti

Evropská unie chce skoncovat s takzvanými zlatými vízy, která členské země nabízejí mimoevropským „investorům“. V řadě zemí to v praxi znamená trvalý pobyt a cestu k občanství pro každého, kdo si koupí dostatečně drahou nemovitost. Zatím udělování zlatých víz zůstává na jednotlivých státech unie.

Přečíst článek
Tekuté zlato. Cena olivového oleje vystřelila na 26leté maximum

Tekuté zlato. Sucho vystřelilo cenu olivového oleje na 26leté maximum

Olivový olej se na velkoobchodním trhu nyní prodává za nejvyšší ceny od poloviny 90. let. Na vině jsou hlavně přetrvávající sucha ve Španělsku, které je jeho hlavním producentem. Ceny šponuje také vysoká poptávka a nedostatek slunečnicového oleje v důsledku války na Ukrajině.

Přečíst článek
Vysoké ceny energií zvedly Pražské energetice loňský zisk o čtvrtinu

AKTUALIZOVÁNO: Vysoké ceny energií zvedly Pražské energetice loňský zisk o čtvrtinu

Další z tuzemských energetických firem v Česku hlásí nárůst loňského zisku. Pražské energetice stoupl o čtvrtinu, a to díky vysokým cenám energií i nárůstu počtu odběratelů.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Tržby maloobchodu zklamaly. Češi mají paniku z utrácení

Lukáš Kovanda: Tržby maloobchodu zklamaly. Češi mají paniku z utrácení

Tržby tuzemských maloobchodníků se v březnu nečekaně silně propadly, meziročně o 8,1 procenta. Tak velký propad nikdo z expertů oslovených agenturou Bloomberg nepředvídal. Očekával se propad jen o 6,6 procenta, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Lidé opět nakupovali méně. Maloobchod čeká několik hubených měsíců

AKTUALIZOVÁNO: Lidé opět nakupovali méně, jedenáctý měsíc v řadě. A lepší to ještě dlouho nebude

Tržby v tuzemských obchodech se v březnu snížily reálně o 8,1 procenta, meziměsíčně klesly o 0,7 procenta. Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Tržby klesly jedenáctý měsíc v řadě a podle analytiků se trend ještě dlouho neobrátí.

Přečíst článek
ČEZ představil nové ceny elektřiny a plynu.

ČEZ zlevňuje elektřinu i plyn. Nové ceny stanovil 510 korun pod vládními stropy

Pokles cen energií na trzích opět rozhýbal nabídky tuzemských dodavatelů. Nové ceny pod vládou stanoveným cenovým limitem představil ČEZ, největší dodavatel energií v Česku. Nově společnost v průměru zlevňuje elektřinu o 350 korun za megawatthodinu a plyn o 300 korun.

Přečíst článek
Dražší pivo nevadí. Majitel budějovického Samsonu AB InBev zvýšil ceny a díky tomu i zisk

Dražší pivo nevadí. Majitel budějovického Samsonu AB InBev zvýšil ceny a díky tomu i zisk

Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev, pod nějž patří i českobudějovický Samson, v prvním čtvrtletí zvýšil v době inflace ceny svého piva. Spotřebitelé to akceptovali a skupina tak od ledna do března zaznamenala vyšší tržby i provozní zisk, oznámila skupina.

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražská burza po pondělním růstu 📉 ztrácela, index PX dnes odepsal 0,15 procenta na 1555,77 bodu. Po zveřejnění výsledků za první čtvrtletí se nedařilo akciím energetické společnosti ČEZ, oslabila i Komerční banka. Naopak v plusu skončily emise Monety i Erste. Vyplývá to z výsledků na webu burzy. Koruna dnes mírně oslabila k euru a zpevnila vůči dolaru.
Ministerstvo kultury navrhuje 📈 zvýšit televizní poplatek o 15 korun na 150 korun měsíčně a rozhlasový o deset korun na 55 korun. Původně navrhovalo televizní poplatek 160 korun, navrhovanou výši rozhlasového zachovalo. V dalších letech by poplatky vláda mohla zvyšovat svým nařízením o inflaci, pokud by od poslední změny překročila šest procent.
Francie dodá v příštích dnech a týdnech vojenskou pomoc Ukrajině. V dnešním telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským to podle Elysejského paláce řekl francouzský prezident 👨 Emmanuel Macron. Hlava Francie také odsoudila sílící ruské údery na Ukrajinu, například na její energetickou infrastrukturu, uvedla agentura AFP. 
Nejméně devět zraněných si dnes vyžádal ruský 🚀 vzdušný útok na Charkov, oznámil starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na sociální síti. Rusové podle něj zasáhli výškovou budovu s mnoha byty v centru Charkova.
Podnikatel 👨 Jan Čermák plně ovládl společnost Empresa Media, která z 99 procent vlastní a provozuje TV Barrandov. Čermák, nebo jedna z jeho společností, získal od Jaromíra Soukupa zbývajících 50 procent Empresy. 
Německá zbrojovka Rheinmetall, která vyrábí například tanky Leopard, 📈 zvýšila v letošním prvním čtvrtletí provozní zisk meziročně o 60 procent na 134 milionů eur (zhruba 3,3 miliardy korun). Firma, která těží z růstu výdajů na zbrojení v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu, to dnes uvedla ve své výsledkové zprávě.
Gruzínský parlament dnes ve třetím a závěrečném čtení  schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen, informují agentury. V ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí.
Poslanec TOP 09 👨 Marek Ženíšek po dnešní schůzce na Hradě řekl novinářům, že bude jmenován v nejbližších dnech. S prezidentem Petrem Pavlem hovořil o prioritách pro vědu a výzkum a rozpočtu kapitoly. Ženíšek také řekl, že ho potěšilo vnímání vědy, výzkumu a inovací prezidentem jako priority země.
Členské státy EU dnes na jednání v Bruselu definitivně  potvrdily už dříve odsouhlasený migrační balíček. Češi se ve všech deseti hlasováních zdrželi. Stejnou pozici drží česká vláda už od února, kdy po analýze všech dokumentů dospěla k závěru, že finální podoba paktu o migraci a azylu je pro Českou republiku horší než ta, na níž se Česko podílelo v době svého předsednictví v druhé polovině roku 2022.
Americký prezident Joe Biden v pondělí podepsal zákon  zakazující dovoz obohaceného uranu z Ruska, které bylo dosud významným dodavatelem paliva pro americké jaderné elektrárny. Jde o nejnovější krok Washingtonu ve snaze odstřihnout se od ruského hospodářství na pozadí ruské agrese na Ukrajině.
Reklama
Reklama
Doporučujeme