Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

banky - informace o tématu

Češi platí hotovostí více než před rokem. Roste počet obchodníků, kteří neberou karty

Češi platí hotovostí více než před rokem. Roste počet obchodníků, kteří neberou karty

Hotovost je v Česku při placení stále potřeba. Lidé dokonce nyní platí hotově více než před rokem. Chtějí si takto více hlídat vlastní finance a mít kontrolu nad útratou. Současně se objevuje více obchodníků, kteří neberou karty, a tak je nutné mít kvůli mít u sebe mince a bankovky. Také proto by Češi uvítali i další rozšíření bankomatové sítě v Česku, jak vyplývá z červnového průzkumu společnosti Euronet, který letos znovu po roce zopakovala s agenturou STEM/MARK na vzorku 509 obyvatel. 

Přečíst článek

Čína se snaží nakopnout ekonomiku. Umožní bankám držet v rezervách méně deviz

Přečíst článek
Petr Borkovec, Partners

Še(s)tři, še(s)tři je heslo i kód nové české banky. Borkovec dotáhl bankovní licenci

Na český bankovní trh vstupuje nová banka s kódem 6363. Je to Partners Banka, která po dvou letech čekání konečně nyní získala bankovní licenci. Rozhodnutí o bankovní licenci k výkonu činnosti od České národní banky (ČNB) z 25. srpna 2023 má redakce newstream.cz k dispozici. Nová banka svůj kód 6363 shrnuje heslem "Šetři šetři", kterým chce připomínat, že základem finančního bohatství klienta je vždy pravidelné šetření a správné zhodnocování. Přečtěte si, jak bude nová banka vypadat podle šéfa finanční skupiny Partners Petra Borkovce.

Přečíst článek
Chatku na břehu Vranovské přehrady navrhlo studio Prodesi/Domesi.

Hypotéka na dřevostavbu má svá specifika. Co byste měli vědět

Dům na klíč, který stojí do pár dnů. To je kouzlo dřevostaveb, které se na sebe poutají pozornost stále více Čechů. Jejich výstavba má však i svá úskalí. To hlavní tkví ve financování takové stavby. Hypotéka na dřevostavbu se liší od té klasické na zděný dům. Jak na financování dřevostavby radí expert fintech startupu Hyponamíru.cz.

Přečíst článek
Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Éra posilující koruny vůči euru nahrává nákupům evropské měny. Začínají to ostatně doporučovat, jak někteří investoři, tak i analytici. Navíc dnes je doba, kdy založit si účet v eurech či jiné cizí měně není až tak složité a mnohdy to jde i online na pár kliknutí. Prošli jsme proto nabídku jednotlivých bank v Česku a řekneme vám, na co si dát pozor. 

Přečíst článek
Agentura Fitch varuje před snížením ratingu desítek bank včetně JP Morgan

Další turbulence pro americký trh? Agentura Fitch varuje před snížením ratingu desítek bank, včetně těch největších

Analytik ratingové agentury Fitch varuje před možným prudkým snížením ratingu desítek amerických bank. Dotknout by se to podle něj mohlo i největší americké banky JPMorgan Chase & Co. Analytik Chris Wolfe to řekl zpravodajskému serveru CNBC s tím, že americkému bankovnímu trhu hrozí další turbulence.

Přečíst článek

Výhody a nevýhody plateb jen na číslo mobilu. Spuštění novinky je na spadnutí

Další zjednodušení bankovních plateb z účtu na účet je na spadnutí. K odeslání platby na účet už vám brzo postačí vědět jen samotné telefonní číslo mobilu majitele. Odpadne tedy nutnost znát číslo účtu protistrany. Dlouho připravovaná novinka zvaná „Platby na kontakt“, kterou uvedou banky podle optimistického scénáře ještě letos, podle toho pesimistického až v dalším roce, skrývá ale minimálně jednu zapeklitost. A tou bude nutnost registrace do systému.

Přečíst článek
Krach banky Lehman Brothers v roce 2008 šokoval nejen věřitele, ale i celý svět, neboť zásadně přispěl k následné globální finanční krizi.

FOTOGALERIE: Lehman Brothers, Enron, GM a spol. Dva z největších bankrotů americké historie se odehrály letos

Bankrot je noční můrou nejen firem, jejich zaměstnanců a věřitelů, ale u těch největších případů i celé globální ekonomiky, jak se ukázalo v roce 2008 po pádu americké banky Lehman Brothers. Její krach dodnes vévodí pořadí největších bankrotů v historii USA. A co je varující, dva z nich se odehrály letos. Podívejte se níže na přehled deseti největších bankrotů v amerických dějinách.

Přečíst článek
Revolut, ilustrační foto

Ve směnárně jsou eura levnější než u českých bank

Česká koruna si v posledním týdnu prošla razantním oslabením. O to důležitější je výběr správného způsobu placení v zahraničí. Běžné karty tuzemských bank v testu příliš neobstály.

Přečíst článek
Miliardář a zakladatel skupiny Creditas Pavel Hubáček

Výjimka mezi bankami. Creditas hlásí prudký nárůst zisku

Banka Creditas vytvořila v prvním pololetí 2023 čistý zisk 492 milionů korun, což je meziroční nárůst o 170 procent. Aktiva banky vzrostla o 51 procent na 119,4 miliardy korun. Banka aktuálně obsluhuje 196 tisíc klientů, uvedla Creditas. Velkým bankám zisky letos většinou klesaly.

Přečíst článek
První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

Spořicí účty jsou v létě v ospalém módu a většinou se s nimi nic moc zajímavého neděje. Změny sazeb a podmínek tuzemské banky obvykle oznamují ještě před letními prázdninami, pokud nějaké změny na léto vůbec plánují. Oznámení ČSOB, jedné z největších tuzemských bank, o snížení sazeb spořicího účtu krátce po prázdninách, je tak první vlaštovkou, která už možná avizuje podzimní trendy. Ten hlavní trend je pro většinu bank ale stále stejný. Je jím lov na nové klienty, což přiznávají mezi řádky mluvčí většiny bank. 

Přečíst článek
ČSOB

Belgická skupina KBC, majitel ČSOB, zvýšila meziročně zisk. Dařilo se jí i v Česku

Belgická finanční skupina KBC zvýšila ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání čistý zisk na 966 milionů eur (23,4 miliardy korun) z 887 milionů eur před rokem. Přispěl k tomu zejména růst čistých úrokových příjmů. V České republice zisk vzrostl na 276 milionů z 244 milionů eur ve stejném období loni, uvedla KBC, která je mimo jiné vlastníkem ČSOB.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čína umožní místním samosprávám odkupovat některé 🏡 domy za výhodné ceny. Přislíbila také další úsilí o dostavbu rozestavěných domů. Podle čínské státní tiskové agentury Nová Čína to na dnešním online setkání o bytové politice uvedl čínský vicepremiér Čche Li-feng. Zmírní se také pravidla pro poskytování hypoték, uvedla dnes čínská centrální banka. 
Izraelská poválečná vojenská správa Pásma Gazy, kde spolu už sedm měsíců bojuje izraelská armáda a radikální palestinské hnutím Hamás, by ročně stála 2️⃣0️⃣ miliard šekelů (123 miliard korun) a vyžadovala by vojenskou podporu pěti divizí izraelské armády. To je odhad vysoce postavených bezpečnostních představitelů, na jejichž zprávu dnes upozornily servery The Times of Israel (ToI) a Ynet.
Ruská armáda  nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti Charkova na severovýchodě Ukrajiny. Podle agentury Reuters to prohlásil americký generál Christopher Cavoli, který je vrchním velitelem sil Severoatlantické aliance v Evropě, po jednání šéfů generálních štábů členských zemí NATO v Bruselu. 
Nejméně 3️⃣8️⃣ leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na východě Ukrajiny, uvedl na sociální síti zpravodajský kanál Astra. Zprávu převzala i některá ruská a ukrajinská média.
Ve Spojených státech byli 👮 zatčeni dva bratři pro podezření z krádeže 25 milionů dolarů (568 milionů korun) v kryptoměnách a to za pouhých 12 sekund. Oba podle obžaloby, která je viní z propracovaného on-line podvodu a praní špinavých peněz, studovali matematiku a informatiku na jedné z neprestižnějších amerických univerzit, Massachusettském technologickém institutu (MIT).
Reklama
Reklama
Doporučujeme