Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

banky - informace o tématu

Matesová: Česko není evropskou štikou, ale vyčkávajícím černým pasažérem

Alarmující geopolitická rizika, populismus, kyberzločinnost a nezvládnutí transformace ekonomiky. To jsou podle ekonomických odborníků a šéfů tří největších tuzemských bank nejpalčivější rizika, kterým nyní čelí Česká republika. Opakovaně to zmínili v debatách odborné konference Mastercard Banka Roku a zazněla i obava z rizika znárodňování. Česko by mělo nyní intenzivně snižovat své zadlužení, smysluplně prioritizovat výdaje a maximálně podporovat vědu a vynálezy, upozornila Jana Matesová, bývalá expertka Světové banky.

Přečíst článek

Zkrátíme čekání žadatelů o hypotéku na polovinu, slibují sdružení poradci

Přečíst článek
Petr Borkovec, Partners

Partners banka se rozjede do půl roku. Klientům umožní výběr vlastního poradce. Bude to takový bankovní Tinder, říká Borkovec

Další tuzemská banka se chlubí otevřenou architekturou, kdy chce nabízet nejen vlastní finanční produkty, ale i produkty třetích stran. Po UniCredit Bank, která takto nově poskytuje investování v rámci konceptu onemarket Fund, s tím na český trh přichází i zdejší bankovní benjamínek, nová Partners Banka. Její klienti tak budou mít nejspíš k dispozici širší nabídku finančních produktů, než bývá v českém bankovním světě zvykem. První klienti z řad veřejnosti ji budou moci vyzkoušet ale až v prvním kvartále roku 2024, nejspíš v březnu, oznámil dnes novinářům generální ředitel nové banky Marek Ditz spolu se šéfem skupiny Petrem Borkovcem. 

Přečíst článek
JP Morgan a Wells Fargo meziročně zvýšily zisk

Velké americké banky zbohatly. Těžily z růstu úrokových výnosů

Americká investiční banka JP Morgan Chase & Co. ve třetím čtvrtletí zvýšila zisk na 13,15 miliardy dolarů (308 miliard korun) z 9,74 miliardy ve stejném období loni. Těžila z vyšších úrokových sazeb, které zvedly její příjmy z úvěrů. Vyšší zisk vykázala za třetí kvartál i konkurenční banka Wells Fargo.

Přečíst článek
Mladí mají se splácením větší problémy

Hypotéka je pro čtvrtinu mladých nedostupná. Kdo ji má, musí výrazně šetřit

Pro třiadvacet procen lidí ve věku 25 až 34 let jsou úvěry na vlastní bydlení nedostupné. Mohou za to vysoké úrokové sazby. Lidé, kteří už hypotéku mají, tak často musejí kvůli zvýšeným úrokům výrazně šetřit. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK. Ten se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Přečíst článek
Češi jsou nejbohatší z bývalého východního bloku, mají více majetku než Rusové a Číňané

Češi jsou nejbohatší z bývalého východního bloku. Mají více majetku než Rusové a Číňané

Průměrná výše čistého majetku Čechů loni zařadila Česko v žebříčku nejbohatších zemí světa Allianz Global Wealth Report na 26. místo. Je to nejlepší pozice ze zemí bývalého východního bloku a lepší výsledek, než mají třeba světové mocnosti Čína a Rusko. Studie analyzovala úspory a dluhy v 60 zemích světa.

Přečíst článek
ilustrační foto

Čistý zisk bank v prvním pololetí rostl, šestici největších ale zasáhla daň z mimořádných zisků

Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním pololetí stoupl meziročně souhrnný čistý zisk o 1,1 miliardy na 55,7 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Aktiva bank podle nich činila ke konci června 9,982 bilionu korun, což je o 1,076 bilionu více než na konci minulého roku.

Přečíst článek
Platby na kontakt už od listopadu. Novinku spustí zatím jen šestice bank

Platby na kontakt už od listopadu. Novinku spustí zatím jen šestice bank

Díky zveřejnění pravidel platebního systému Českou národní bankou (ČNB) mohly už tuzemské banky oznámit, kdy a jak spustí novou a dlouho očekávanou službu platby na kontakt (PNK). První takto zadané platby by tak mohly v Česku proběhnout už začátkem listopadu. Přečtěte si, ve kterých bankách tato služba bude fungovat a jak na to, abyste ji mohli využívat.

Přečíst článek
Krach banky Lehman Brothers v roce 2008 šokoval nejen věřitele, ale i celý svět, neboť zásadně přispěl k následné globální finanční krizi.

FOTOGALERIE: Největší bankrot v dějinách USA. Lehman Brothers padli před 15 lety. Na co dojeli?

Září mají Američané spojené nejen s tragickým útokem na newyorská “dvojčata” World Trade Center, ale i s největším bankrotem v historii USA. 15. září 2008 vyhlásila bankrot - po 158 letech existence - čtvrtá největší banka Lehman Brothers.

Přečíst článek
Norský státní fond se stal největším akcionářem švýcarské banky UBS

V bance UBS posílil Norský státní fond. Stal se jejím největším akcionářem

Norský státní investiční fond se stal největším akcionářem švýcarské banky UBS, která nedávno převzala svého menšího konkurenta Credit Suisse. Společnost Norges Bank Investment Management (NBIM), která je správcem tohoto největšího fondu svého druhu na světě, zvýšila tento měsíc podíl v UBS na více než pět procent, uvedl list Financial Times. Fond je akcionářem UBS více než 20 let.

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Jak mi kyberpodvodníci vysáli z účtu tisíce. A jak jsem je získala zpět

Každý měsíc v rychlosti prolétnete bankovní výpis. Kontrolujete si odchozí platby. Nic podezřelého nenajdete. Za pár měsíců, v horším případě let, ale zjistíte, že vám z účtu potichu a nenápadně zmizely tisíce korun. Jak je to možné? Podívali jsme se jednomu z nových kyberpodvodů na zoubek v naší reportáži i včetně toho, jak v reálu funguje málo známé pojištění internetových rizik.

Přečíst článek
Reklama

News box

Turecko zcela  zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 
Palestinské hnutí Hamás v reakci na poslední návrh 📜 dohody o příměří s Izraelem uvedlo, že co nejdříve vyšle do Káhiry delegaci, která bude pokračovat v jednáních. Vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že uskupení návrh studuje v „pozitivním duchu“, přestože podle dřívějších prohlášení se na něj dívalo spíše „negativně“. V prohlášení podle agentury AP nebylo uvedeno, kdy delegace odcestuje.
Ruský plynárenský gigant Gazprom se v loňském roce propadl do čisté ztráty 6️⃣2️⃣9️⃣​​​​​​​ miliard rublů (161 miliard korun). V roce 2022 ještě hospodařil se ziskem 1,2 bilionu rublů. Dnes to s odkazem na sdělení firmy napsala agentura Reuters. Na výsledku se negativně projevilo mimo jiné i snížení prodeje plynu do Evropy o více než polovinu.
Rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) o snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu na 5,25 procenta bylo jednomyslné. Novinářům to po jednání bankovní rady řekl guvernér ČNB 👨 Aleš Michl. 
Společnost CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka prodala ⛷️ lyžařský resort Crans Montana ve Švýcarsku. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Hodnota transakce je přes 100 milionů švýcarských franků (2,5 miliardy korun).
Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes 📉 snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022. Většina analytiků pokles sazby v tomto rozsahu očekávala.
Schodek státního rozpočtu ke konci dubna se 📉 prohloubil na 153,1 miliardy korun z březnových 105 miliard korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Je to třetí nejhlubší dubnový rozpočtový deficit, loni dosáhl rekordní hodnoty 200 miliard korun. 
Spojené státy a Saúdská Arábie by mohly v řádu několika týdnů podepsat průlomovou obrannou 🤝 dohodu, napsala dnes agentura Bloomberg. Zahrnovat by měla spolupráci v jaderné energetice a umělé inteligenci i omezit vliv Číny v Saúdské Arábii. Součástí původně trojstranné smlouvy mělo být i smíření mezi Izraelem a Saúdskou Arábií výměnou za izraelský příslib zlepšení životních podmínek Palestinců.
Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Dánskému námořnímu dopravci Maersk v prvním čtvrtletí 📉 klesl hrubý provozní zisk EBITDA meziročně o 60 procent na 1,59 miliardy dolarů (37,3 miliardy korun). Firma, která je považována za barometr stavu globálního obchodu, to dnes uvedla ve zprávě o hospodaření. Výsledek je lepší, než čekali analytici, a firma také zlepšila celoroční výhled.
Reklama
Reklama
Doporučujeme