Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

automobily - informace o tématu

dobíjecí stanice

Dotovaný růst. Světový vývoz aut stoupá díky státním podporám elektromobility

Vývoz automobilů z Evropy a z Asie prudce roste. Zejména však díky tomu, že Spojené státy a další země poskytují dotace na nákup elektromobilů. Prodejci navíc doplňují zásoby, které ani teď nedosahují úrovně před pandemií covid-19. Rozmach obchodu s automobily je v kontrastu s širším vývojem exportu, který naopak slábne, a to hlavně kvůli zpomalování světové ekonomiky. Tento trend nabízí pohled na to, jak snahy západních zemí o stimulace domácí výroby a odmítání fosilních paliv způsobují změny ve světovém obchodě, uvedl deník The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Nejdražší Ferrari všech dob. Model ze šedesátých let se prodal za astronomickou částku

Přečíst článek
Saúdskoarabský státní fond zvýšil podíl v Aston Martin na více než 20 procent

Saúdskoarabský fond PIF zvýšil podíl v Aston Martin na více než 20 procent

Saúdskoarabský státní investiční fond PIF zvýšil svůj podíl ve výrobci luxusních aut Aston Martin na 20,5 procenta z předchozích 17,9 procenta, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zprávu firmy regulačním orgánům. PIF je druhým největším akcionářem automobilky.

Přečíst článek
Automobilka Škoda Auto představila čtvrtou generaci modelu Superb

Nový Superb je na světě. O výrobu čtvrté generace se postarají Slováci

Škoda Auto oficiálně představila čtvrtou generaci jednoho ze svých vlajkových modelů - Superb. Automobilka v přímém přenosu ukázala varianty karoserie liftback i kombi. Kromě klasického motoru bude nový Superb disponovat i plug-in hybridním pohonem. Další novinkou je také to, že se jeho výroba přesune z Kvasin do Bratislavy.

Přečíst článek
Range Rover po královně Alžbětě II. jde do aukce

FOTOGALERIE: Range Rover po královně Alžbětě II. jde do aukce

Britská aukční síň Iconic Auctioneers v listopadu zájemcům nabídne automobil Range Rover s královskou minulostí. Zkušený sběratel se totiž dovtípil, že by auto mohlo patřit zesnulé britské panovnici Alžbětě II. a jeho instinkt se potvrdil, když objevil záběry z roku 2005 z jezdecké přehlídky ve Windsoru, na nichž je královna za volantem vozidla. Napsal o tom list The Telegraph.

Přečíst článek
Druhá generace automobilu Škoda Kodiaq Sportline

Škoda Auto letos září. Automobilka zvýšila provozní zisk o více než 47 procent

Automobilka Škoda Auto za devět měsíců letošního roku zvýšila provozní zisk na 1,26 miliardy eur (31,1 miliardy korun) z 856 milionů eur před rokem. Hospodaření podpořil růst objemu prodeje a také vyšší ceny, uvedl mateřský koncern Volkswagen ve výsledkové zprávě. Tomu od ledna do září provozní zisk klesl.

Přečíst článek
Čínský elektrický sedan BYD Seal

Evropa bojuje proti přílivu čínských elektromobilů. Marně. Evropané je milují

Když se Laima Springeová-Janssenová rozhodla vyměnit své francouzské SUV s benzinovým pohonem za elektromobil, zvažovala modely od švédské značky Volvo a japonské značky Nissan. Dodatečná výbava u elektromobilů Volvo, kterou chtěla mít, by však příliš zatížila její rozpočet, zatímco elektromobily Nissan podle ní nenabízely nic, čím by ji uchvátily. Nakonec si tato obyvatelka dánské metropole Kodaň proto koupila malý SUV od čínské značky BYD, píše agentura AP.

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Češi letos stihli vyrobit už více než milion automobilů, roste podíl elektrických vozidel

Výroba osobních aut v Česku za devět měsíců letošního roku vzrostla o 11,5 procenta na 1,018 milionu. Milionová hranice tak padla o měsíc dříve než loni. Na zahraniční trhy mířilo celkem 939 716 osobních aut, tedy přes 92 procent produkce. Export tak v meziročním srovnání vzrostl o 10,7 procenta a tuzemský prodej stoupl o více než pětinu.

Přečíst článek
Škoda Auto se příští rok vrátí na trh do Kazachstánu,začne i montáž čtyř modelů

Škoda se vrací do Kazachstánu. Na místním trhu chce mít do pár let pětiprocentní podíl

Automobilka Škoda Auto se od příštího roku vrátí na trh v Kazachstánu, zároveň tam začne s montáží čtyř modelů, a to Kodiaq, Kamiq, Karoq a Octavia. Při výrobě a prodeji bude spolupracovat se společností Allur Company. Do roku 2028 chce mít na trhu v zemi pětiprocentní podíl.

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Škoda Auto opět jede na plný výkon. Automobilku na měsíc ochromil výpadek dodavatele

Výroba automobilky Škoda Auto v závodech v Mladé Boleslavi a v Kvasinách na Rychnovsku se po čtyřech týdnech vrátila na plnou kapacitu. Důvodem omezení byl výpadek subdodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu v srpnu zničily záplavy. Uvedená omezení se netýkala výroby plně elektrického modelu Enyaq.

Přečíst článek
V Singapuru vlastní auto jen skuteční boháči. Ostatní jezdí hromadnou dopravou

V Singapuru jezdí autem pouze skuteční boháči. Jen povolení vlastnit jej stojí miliony

V Singapuru je i střední třída nucena jezdit hromadnou dopravou. Běžný Singapuřan si jednoduše auto dovolit nemůže. Jen za povolení jej vlastnit by musel zaplatit miliony plus pořizovací cenu vozu samozřejmě.

Přečíst článek
Nejméně 20 milionů vozů GM má zřejmě vadné airbagy

Řidičům hrozí nebezpečí. Po planetě jezdí desítky milionů automobilů s vadnými airbagy

Nejméně 20 milionů vozů automobilky General Motors je vybaveno vadnými airbagy a měly by být svolány ke kontrole, než se zraní nebo zabije více lidí. Uvedl to list The Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje. Celkem může být vadných až 52 milionů airbagů, které použily také jiné automobilky.

Přečíst článek
Reklama

News box

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Britská těžební společnost Anglo American  odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil australský rival BHP Group. Firma uvedla, že částka 31,1 miliardy liber (zhruba 912 miliard korun), kterou BHP nabízí, ji výrazně podhodnocuje. Nebere ani v potaz potenciál, který má podnikání firmy do budoucna, uvedl podnik ve zprávě určeném regulačním orgánům. Spojením by vznikl největší producent mědi na světě.
Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme