Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

automobily - informace o tématu

Světová premiéra. Nový Kodiaq s hybridním pohonem budil v Berlíně zvědavost návštěvníků

Automobilka Škoda Auto v Berlíně ve světové premiéře představila druhou generaci svého největšího SUV Kodiaq. Začne se vyrábět v příštím roce v Kvasinách na Rychnovsku, kde do úprav výrobní linky automobilka investovala 12 milionů eur, tedy zhruba 290 milionů korun.

Přečíst článek
Elektrické SUV Volvo EX30

Volvo ukončí výrobu zbývajících dieselových modelů už od roku 2024

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars do začátku příštího roku ukončí výrobu všech zbývajících modelů s dieselovými motory. Dál se zaměří na přechod k elektromobilitě, jak avizovala dříve, informovala společnost u příležitosti jednání Climate Week, které se od roku 2009 každoročně koná v New Yorku souběžně se zasedáním Valného shromáždění OSN. Automobilka už před dvěma lety oznámila, že do roku 2030 přejde na plně elektrický pohon.

Přečíst článek
Toyota v Kolíně od pondělí téměř po čtyřech týdnech plně obnoví výrobu

Konec vynucené pauzy. Toyota po téměř měsíci obnoví výrobu v Kolíně

Výroba v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se dnes téměř po čtyřech týdnech plně obnoví. Auta se v Kolíně přestala vyrábět 22. srpna, závod přijde o 19 dní výroby, uvedl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

Přečíst článek
lexus rx450

Test: Dobíjecí hybrid potěší ty, co se úplně nechtějí vzdát spalovacího motoru

Zdá se, že fandům spalovacích motorů zvoní hrana. Pro někoho, kdo se zatím ale nechce úplně vzdát spalovacího motoru a zároveň po městě jezdit bezemisně, jsou plug-in hybridy správnou volbou. Jedním takovým je i nový Lexus RX450h+, nebo jeho soupeři BMW X5, Mercedes-Benz GLE či Rover Sport.

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Škoda Auto si meziročně v celosvětovém odbytu polepšila téměř o 19 procent

Celosvětový odbyt automobilky Škoda Auto se v srpnu meziročně zvýšil o 18,9 procenta na 65 tisíc vozů. Tempo růstu tak mírně zrychlilo z červencových 17,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil mateřský koncern Volkswagen. Od ledna do srpna se odbyt Škody Auto meziročně zvýšil o 19,4 procenta na 569 100 vozů.

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda

Škoda Auto od neděle obnoví výrobu v Kvasinách. Výpadek postihl celý koncern Volkswagen

Výroba automobilky Škoda Auto v závodě v Kvasinách na Rychnovsku by se podle vyjádření firmy měla postupně obnovovat od nedělních 22:00. Linky v Kvasinách stojí od pondělí, částečně omezená je také výroba v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek subdodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy. Výroba v obou závodech může být příští týden nadále omezená. Automobilka rovněž navýšila výrobu plně elektrického modelu Enyaq, informovala za automobilku Ivana Povolná.

Přečíst článek
Západní sankce zvyšují vývoz čínských aut do Ruska, uvedl čínský svaz CAAM

Západní sankce přihrávají čínské automobily ruskému trhu

Sankce západních zemí zvyšují v Rusku poptávku po automobilech vyrobených v Číně. Tento nárůst by mohl pokračovat, dokud budou sankce v platnosti, uvedl to manažer čínského svazu výrobců aut CAAM Sü Chaj-tung.

Přečíst článek
Hybrid

Prodej hybridů vzrostl za osm měsíců o necelou polovinu. Největší zájem je o Toyotu

Prodej aut s hybridním pohonem za letošních osm měsíců vzrostl o téměř 41 procent na 25 987 vozů. Z toho plug-in hybridy rostly o 69 procent na 3566 aut. Odbyt elektromobilů se zvýšil o 58 procent na 4047 vozidel, vyplývá z aktuálních údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek
Neplánovaná odstávka kolínské automobilky Toyota potrvá nejméně do poloviny září

Kolínská Toyota stále nevyrábí. Výrobu omezí i Škoda Auto

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá i příští týden, minimálně do pátku 15. září. Potíže potkaly i největší českou automobilku Škoda Auto, která přechodně omezí výrobu ve svých továrnách v Mladé Boleslavi a Kvasinách na Rychnovsku.

Přečíst článek
Ceny elektromobilů a aut se spalovacím motorem se do roku 2027 srovnají

Ceny elektromobilů a aut se spalovacím motorem se do pár let srovnají, tvrdí průzkum

Ceny automobilů s čistě elektrickým pohonem se podle analytiků do roku 2027 dostanou na úroveň cen srovnatelných vozů se spalovacím motorem, uvedla to výzkumná společnost Gartner.

Přečíst článek
Alfa Romeo 33 Stradale vznikne pouze v limitované třiatřicetikusové sérii

Alfa Romeo opět útočí na emoce. Představila luxusní poctu slavnému modelu

Automobilka Alfa Romeo představila nový vůz, který chytne za srdce nejen fanoušky sportovní legendy. Italská firma představila model Alfa Romeo 33 Stradale, který je poctou stejnojmennému modelu ze šedesátých let. Jde i o návrat automobilky do sféry zakázkově vyrobených kusových vozů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Britská těžební společnost Anglo American  odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil australský rival BHP Group. Firma uvedla, že částka 31,1 miliardy liber (zhruba 912 miliard korun), kterou BHP nabízí, ji výrazně podhodnocuje. Nebere ani v potaz potenciál, který má podnikání firmy do budoucna, uvedl podnik ve zprávě určeném regulačním orgánům. Spojením by vznikl největší producent mědi na světě.
Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme