Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

automobilka - informace o tématu

Elektromobil VinFast VF7

Vietnamská automobilka VinFast zažívá boom. Čtvrtletní tržby jí stouply o 159 procent

Vietnamskému výrobci elektromobilů VinFast vzrostly ve třetím čtvrtletí tržby o 159 procent na 343 milionů dolarů (osm miliard korun) díky růstu prodeje aut. Společnost však prohloubila ztrátu o 34 procent na 623 milionů dolarů.

Přečíst článek

Vietnamská automobilka VinFast způsobila poprask na americké burze. Její tržní hodnota překonala Ford či GM

Přečíst článek
Škoda dá modernizovanou Scalu a Kamiq do prodeje na začátku roku 2024

Škoda vrhne na trh modernizovanou Scalu a Kamiq na začátku roku 2024

Škoda Auto modernizovala po čtyřech letech od uvedení na trh svůj kompaktní hatchback Scala a městské SUV Kamiq. K zákazníkům se z hlavního výrobního závodu Škody v Mladé Boleslavi dostanou na začátku roku 2024. Vyplývá to z informací Škody a prodejců při představení obou vozů.

Přečíst článek
Carlos Ghosn

Byl to komplot, hlásá exšéf Nissanu a žaluje automobilku o více než miliardu dolarů

Příběh jak z pera hollywoodského scénáristy se dočká dalšího pokračování. Exšéf automobilky Nissan Carlos Ghosn před pár lety v Japonsku obviněný ze zpronevěry firemních peněz vrací úder z Libanonu, kam v roce 2019 uprchl. Automobilku žaluje o více než miliardu dolarů.

Přečíst článek
Skupina Hyundai Motor Group investuje do roku 2030 do výroby elektromobilů v Jižní Koreji 24 bilionů wonů (přes 389 miliard korun).

Komponenty stále chybí, Hyundai si ale poradila. Nošovické automobilce stoupl zisk skoro o čtvrtinu

Automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku loni stoupl zisk o 2,05 miliardy na 10,96 miliardy korun. Tržby jí vzrostly o 27,31 miliardy na 167,73 miliardy korun. Nárůst zisku představuje 23 procent, u tržeb jde o 19,4 procenta. Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) to uvedla ve výroční zprávě

Přečíst článek
Japonská automobilka Toyota Motor a německý Daimler Truck Holding uzavřely předběžnou dohodu o spojení svých aktivit pro výrobu nákladních automobilů v Japonsku.

Toyota a Daimler spojí síly. V Japonsku budou vyrábět nákladní auta

Japonská automobilka Toyota Motor a německý Daimler Truck Holding uzavřely předběžnou dohodu o spojení svých aktivit pro výrobu nákladních automobilů v Japonsku. Finanční podmínky transakce firmy zatím nezveřejnily.

Přečíst článek
Elektromobily budou už po roce 2025 tvořit většinu produkce Škody Auto

Z linek Škody Auto budou už po roce 2025 sjíždět převážně elektromobily

Většinu produkce automobilky Škoda Auto budou tvořit po roce 2025 elektromobily. Srovnatelné prodeje aut s elektrickým pohonem a vozů se spalovacími motory v Česku budou po roce 2030, řekl člen představenstva Škody Auto pro prodej a marketing Martin Jahn deníku E15.

Přečíst článek
Toyota vyrobila rekordní počet aut. Pomohla lepší dostupnost čipů

Čipový hladomor skončil. Toyota v dubnu vyrobila rekordní počet aut

Největší japonská automobilka Toyota Motor v dubnu zvýšila celosvětovou výrobu meziročně o 13,8 procenta na 787 tisíc vozů, což je dubnový rekord. Za rekordním výsledkem je zlepšení dostupnosti mikročipů a také zotavení po pandemii covidu-19. Vyšší byl v dubnu také prodej vozidel, oznámila firma.

Přečíst článek
Automobilka Kia vyrobila loni na Slovensku přes 300 tisíc aut, ale slovenská produkce klesla.

Slovensko je pořád světový lídr, ale výroba aut poklesla na milion

Výroba automobilů na Slovensku loni podle předběžných údajů klesla téměř o pět procent zhruba na milion vozidel, země si ale v přepočtu na obyvatele udržela pozici světového lídra v produkci aut.

Přečíst článek
Volkswagen prožil složitý rok, odbyt mu klesal.

Volkswagen loni ztrácel, elektromobily prodej spasit nedokázaly

Celosvětový odbyt německého automobilového koncernu Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, loni navzdory lepšímu druhému čtvrtletí klesl o sedm procent na 8,3 milionu vozů. Propad je hlubší než v předchozím roce, kdy se odbyt snížil na desetileté minimum. Volkswagen zároveň uvedl, že si udržel pozici předního evropského výrobce elektromobilů s bateriemi. Odbyt čistě elektrických vozů meziročně vzrostl o 26 procent.

Přečíst článek
Oliver Blume, šéf koncernu Volkswagen

Šéf VW po úspěchu Porsche chce na burzu vyslat i další značky, včetně Škody. Tréninkově, zatím

Škoda, Audi, Lamborghini, Bentley, Seat i Cupra. To jsou značky, které si zřejmě nanečisto zkusí přípravy vstupu na burzu. Alespoň takový je plán nynějšího šéfa koncernu VW Olivera Bumeho.

Přečíst článek
Továrna v srbském městě Kragujevac

Legendární Fiat 500 se téměř neprodává. V Srbsku místo něj budou vyrábět elektromobily

Automobilka Stellantis v Srbsku ukončí léta klesající výrobu modelu Fiat 500 L. Majitel továrny ve městě Kragujevac se ji chystá přestavět a od roku 2024 v ní vyrábět elektromobily.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme