Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Architektura a design. Trendy a inspirace od nejlepších architektů

FOTOGALERIE: Spaní ve skříni? Pohodlně bydlet jde i na 20 metrech čtverečních

Bydlení v malých bytech je specifické, se správným architektonickým přístupem ale nemusí být nijak omezující. Podívejte se na zdařilé realizace mikrobytů.

Přečíst článek
Už v říjnu by měl být první oblouk Negrelliho viaduktu přístupný veřejnosti.

Negrelliho viadukt je bariérou mezi Karlínem a historickým centrem Prahy. Má větší potenciál, říká radní Hlaváček

Přečíst článek

Místo pivních sudů luxusní bydlení. Lofty jako v Holešovicích miloval i Warhol

Přečíst článek

FOTOGALERIE: Architektura může pomáhat léčit. Jaké nemocnice by se měly stavět?

Přečíst článek
Italové se konečně rozhoupali. Po 160 letech plánů konečně postaví nejdelší visutý most na světě. Tedy, možná

Italové se konečně rozhoupali. Po 160 letech plánů postaví nejdelší visutý most na světě

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Radkem Váňou. Bavili jsme se o Tiny Houses.

Tiny House přináší jiný rozměr bydlení. Levné to ale není, říká jejich propagátor

Trend Tiny Houses dorazil i do Česka. Poptávka po minidomcích razantně narostla během pandemie. A stejně rychle narostl i počet firem, které je nabízí. „Není jich pět nebo šest. Po rešerši jsme zjistili, že jich je něco kolem 150,“ přibližuje Radek Váňa, vydavatel knihy Tiny House: průvodce krajinou minimalistického bydlení v dalším díle podcastu Realitní Club. A na kolik takový domek vyjde?

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Radkem Váňou. Bavili jsme se o Tiny Houses.

Tiny houses milují dnešní čtyřicátníci. Řešením krize bydlení ale nejsou

Navrhovat tiny house, tedy minimalistický dům, je specifická architektonická, možná spíš designérská, disciplína. Do 25 metrů čtverečních se musí vejít vše: místo na vaření, spaní, koupelna a toaleta. A skvěle to umí i v Česku. Pandemie z minimalistických domků, vytvořila trend.

Přečíst článek
Občanská plovárna je jedna z nejstarších říčných plováren ve střední Evropě.

FOTOGALERIE: I tak by to mohlo vypadat nábřeží pod Letnou. Auta by měli nahradit lidé

Dlouhodobě nábřeží Edvarda Beneše pod pražskou Letnou patří spíš autům či kotvícím lodím, nikoliv lidem. A to je podle architektů Miroslava Krátkého a Tomáše Jana Cieśly (Archicraft) škoda. Cílem jejich iniciativy je znovu přivést do těchto atraktivních míst život.

Přečíst článek
Prachatice mají nové letní kino. A povedlo se!

FOTOGALERIE: Kino v Prachaticích by neměl minout žádný milovník architektury

Sezóna letních kin je v plném proudu a v jedenáctitisícových Prachaticích mají nové. Architekti z ateliéru Mimosa to původní působivě zmenšili a částečně zastřešili plachtou. Zdálky tak připomíná plachetnici, i když řešení má návštěvníkům předat atmosféru filmu.

Přečíst článek
První 15 metrů dlouhý a 10 metrů vysoký dřevěný příhradový nosník je 11. července 2023 nasazován na své místo v katedrále Notre Dame během její obnovy po masivním požáru před čtyřmi lety.

FOTOGALERIE: Katedrála Notre-Dame dostala nový, sedmitunový krov. Připomeňte si požár, který jej zničil

Pařížská katedrála Notre-Dame, kterou před čtyřmi lety výrazně poničil požár, má nový dubový krov. Několikatunovou konstrukci do centra francouzské metropole dopravili po řece Seině na lodi tak velké, že kvůli tomu na několik hodin museli přerušit ostatní lodní dopravu. Podívejte se ve fotogalerii, jak celá akce probíhala, i na požár před čtyřmi lety.

Přečíst článek
Rekonstrukce stodoly v Pošumaví bojuje o prestižní ocenění Česká cena za architekturu.

Fotogalerie: Stačí půl milionu a stodola se promění na „penzion“

Stodola nemusí být plná odpadků a také nemusí sloužit pouze jako skladiště. Ta v Pošumaví se za půl milionů proměnila na působivé místo setkávání s přáteli. A projekt architektonického studia BYRÓ architekti ocenila i odborná porota soutěže Česká cena za architekturu a poslala ho do nominačního kola.

Přečíst článek
Rozšíření lodžií panelového domu/ re:architekti studio

FOTOGALERIE: Hřbitovy, školy, rozhledny i panelák se utkají o Českou cenu za architekturu

Do užšího výběru letošního ročníku prestižního ocenění Česká cena za architekturu se dostalo 31 projektů.

Přečíst článek
Pohled na proluku v Revoluční ulici

Praha opět v hledáčku světových architektonických hvězd. Tentokrát chtějí postavit dům místo Jiřičné

O projekt do proluky v Revoluční ulici, kde měl původně stát dům od Evy Jiřičné, je velký zájem. Do mezinárodní architektonické soutěže se totiž přihlásilo hned 84 týmů z celého světa. Odborná porota má ale již jasno a do užšího kola výběru poslala jen ty nejlepší.

Přečíst článek
Největší dřevěné město má vzniknout ve Švédsku.

Ve Švédsku postaví ze dřeva celé město. V Česku si o tom můžeme nechat jen zdát

Dva tisíce domů, 250 tisíc metrů čtverečních ploch k bydlení a přes sedm tisíc metrů čtverečních kanceláří se chystají postavit ve Švédsku ze dřeva. Na projekt upozornil server Dezeen.

Přečíst článek
David Karásek

Designér David Karásek z mmcité: Vstup na burzu spustíme během nejbližších dní

Všechno běží podle plánu, říká David Karásek, zakladatel a většinový vlastník společnosti mmcité o vstupu své firmy na pražskou burzu. Výrobce městských mobiliářů, laviček či zastávek, začal dobývat před dvaceti lety ze své moravské fabriky celý svět. Nyní vítězí v zakázkách ve čtyřiceti zemích světa. Z pražské burzy Start si chce odnést na další rozvoj od investorů 160 milionů korun. Vstup se měl podle původních předpokladů uskutečnit do konce prvního pololetí. „Odložili jsme to o čtrnáct dní, jinak všechno běží podle plánu,“ ujišťuje Karásek pro newstream.cz.

Přečíst článek
Reklama

News box

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO ❌❌❌neúčastnit se jednání o strategických hospodářských a sociálních tématech. Rozhodnutí ale nepovažuje za šťastné. Hlava státu to uvedla ve vyjádření zveřejněném na webu Hradu. Na stanovisku, že s vládou premiéra Petra Fialy (ODS) nemá smysl pokračovat v jednáních strategického charakteru, a to ani za účasti prezidenta republiky, se stínová vláda ANO shodla tento týden.

Olej malířky Toyen z roku 1961 nazvaný Tajemství míst byl v neděli v Praze vydražen💰💰💰 za 49,6 milionu korun. Jde o nový aukční rekord v poválečné tvorbě Toyen, uvedla galerie European Arts. Vyvolávací cena byla 33 milionů korun. Souboj několika dražitelů přímo ze sálu a na telefonu skončil na ceně téměř 50 milionů.

Italská premiérka Giorgia Meloniová hodlá kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu, aby tak podpořila svou pravicovou stranu Bratři Itálie (FdI). Zároveň uvedla, že europoslanecký mandát nepřijme, pokud bude ✅✅✅zvolena. Informovala o tom agentura Reuters.
Zlaté kapesní 🕰️🕰️🕰️hodinky, které patřily nejbohatšímu cestujícímu na palubě Titaniku, se prodaly za bezmála 1,2 milionu liber, včetně daně a poplatků (35,6 milionu korun), informuje web televize Sky News. Hodinky byly prodány soukromému sběrateli v USA v aukční síni Henry Aldridge & Son ve městě Devizes v jihoanglickém hrabství Wiltshire za dosud nejvyšší částku, za kterou se kdy jakýkoliv předmět z Titaniku vydražil.

Velitel ukrajinské💥💥💥 armády Syrskyj zopakoval, že situace na frontě se zhoršuje. Rusku přiznal taktické úspěchy v nejméně třech sektorech.

Šéf amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk v neděli nečekaně zavítal do Číny. Podle agentury DPA přiletěl ve svém soukromém letadle do Pekingu, kde se nyní koná největší čínský autosalon. Čína je největším automobilovým trhem na světě a druhým největším trhem automobilky Tesla.
Elon Musk
Elon Musk Profimedia
Ministerstvo zdravotnictví dokončilo strategický dokument dalšího ⏫⏫⏫rozvoje českého zdravotnictví, který ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbil předložit loni v prosinci. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že v úterý materiál, který má deset kapitol, představí prezidentovi Petru Pavlovi. Podle senátorky hnutí ANO Věry Procházkové je důležité, aby v dokumentu nebyl jen popis současné situace, ale i její řešení.
Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) 4️⃣kandidáty, tři muže a ženu. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nejčastěji se jako o nástupci Langšádlové hovoří o poslanci TOP 09 Matějovi Ondřejovi Havlovi, který vedl gymnázium v Hradci Králové, dalším kandidátem je ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja, potvrdil Válek. Strana podle něj po rezignaci Heleny Langšádlové zvažovala i❌❌❌ zrušení tohoto ministerstva.
Česká společnost Schlieger, která podniká s☀️☀️☀️ fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji energie, loni meziročně téměř čtyřnásobně navýšila obrat na 3,4 miliardy korun. Firma loni v Česku instalovala zhruba 9000 energetických systémů. Zároveň se rozšířila do zahraničí, začala podnikat i v Německu, Rakousku a na Slovensku. V expanzi chce pokračovat i letos. Zda při loňském hospodaření zaznamenala zisk, či ztrátu, firma neuvedla.
Ceny🏠🏠🏠 bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Mírný pokles zaznamenala pouze města Jihlava a Ústí nad Labem. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022 a o proti těmto hodnotám kromě několik výjimek aktuální ceny bytů zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz.
Reklama
Reklama
Doporučujeme