Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Architektura a design. Trendy a inspirace od nejlepších architektů

Speciální Cena poroty v projektu Kancelář roku - Kloboucká lesní od mjölk architekti

Kancelář roku ovládla Heureka Group či Mercedes-Benz. Trendem jsou menší a kvalitnější prostory

Deset vítězů si v rámci slavnostního galavečera v Paláci Žofín odneslo ocenění Kanceláře roku. Největším trendem mezi projekty, které se dostaly do finále, byla nižší průměrná podlahová plocha oproti předchozím ročníkům a vysoká kreativa všech prostor. Soutěž již posedmé organizovala společnost Prochazka & Partners se svými partnery. Speciální cenu poroty získali mjölk architekti za sídlo společnosti Kloboucká lesní.

Přečíst článek
Čeští architekti A8000 navrhli celoroční turistické středisko v Novém Skotsku.

Češi dobývají Kanadu. Postaví tam stezku v korunách stromů i lanovku končící v oceánu

Přečíst článek

Umí Češi pít jen pivo? Ne, produkují i skvělé víno a vinařství jsou čím dál tím hezčí

Přečíst článek

FOTOREPORTÁŽ: Krásu středomořských vinic lze obdivovat i nedaleko tunelu Blanka

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Evou Le Peutrec

Lhala jsem o tom, že jsem žena, říká architektka mrakodrapů Eva Le Peutrec o práci v Číně

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Evou Le Peutrec

Eva Le Peutrec: V Číně panuje kapitalismus, který jsem nezažila ani ve Spojených státech

Pochází z Česka, nejvíc a největší projekty ale podle návrhů architekty Evy Le Peutrec realizovali v Číně. Tam žila šest let a jak říká v dalším díle podcastu Realitní Club málokdo z jejích evropských kolegů tam, tak dlouho vydržel.

Přečíst článek
Pohled na proluku v Revoluční ulici

Definitivní stopka projektu Jiřičné v Revoluční. Investor vypisuje novou soutěž, v porotě zasedne i Gebrian

Sledovaný a několikrát měněný projekt Evy Jiřičné do Revoluční ulice v Praze 1 se realizovat nebude. Majitel pozemku, společnost RSJ, vypsal novou architektonickou soutěž.

Přečíst článek
Pivnice Na Štokách má krásný výhled do okolí.

Na pivo netradičně. Hospoda v Humpolci vypadá jinak než typická česká hospoda

Vařilo se v ní pivo, dnes slouží jako pivnice. Architekti v ní zachovali původní klenby z cihel i členitá okna. Industriální minulost podtrhují i měděné detaily.

Přečíst článek
1WTC

Nové Světové obchodní centrum stojí již deset let, budova na sebe stále nevydělala

Před deseti lety dosáhla nejvyšší stavba západní polokoule svého vrcholu. Nová dominanta New Yorku známá jako 1WTC svojí výškou 1776 stop odkazuje na rok vyhlášení americké nezávislosti. Dokončení mrakodrapu na místě teroristických útoků z 11. září bylo otázkou cti, ale cena se vyšplhala rekordně vysoko a komplex si na sebe stále nevydělá.

Přečíst článek
O cenu Česká cena za architekturu soutěží i tento projekt.

Panelák nebo autobusová zastávka? Který z projektů vyhraje prestižní architektonickou cenu

Který z projektů se stane podle odborné poroty letošního ročníku soutěže Česká cena za architekturu tím nejlepším? Bude to rekonstrukce paneláku, autobusová zastávka, rekonstrukce jatek nebo vila inspirovaná barokními dispozicemi? Vybrali jsme některé z přihlášených projektů, snažili jsme se především zohlednit širokou typologickou škálu.

Přečíst článek
Interiér restaurace Werk navrhlo architektonické studio Beef.

Jak se mají rekonstruovat industriální památky? Třeba jako v Bratislavě

Poslední prostor Jurkovičovy teplárny, vlaštovky moderní architektury na Slovensku, získal novou podobu. Interiér restaurace s názvem Werk plynule navazuje na industriální minulost celého objektu.

Přečíst článek
Architekt Josef Pleskot

Josef Pleskot: Pražský hrad je prázdnou nádobou, měl by se do ní konečné vlít ambiciózní obsah

Jméno architekta Josefa Pleskota přitahuje zájem odborníků i široké veřejnosti. Na jeho výstavu Města v Muzeu Kampa přišlo nebývalé množství lidí. Ještě výrazněji se do povědomí české veřejnosti vepsal, když ho nově zvolený prezident Petr Pavel označil jako možného budoucího architekta areálu Pražského hradu.

Přečíst článek
Inspirováni tradičními rybářskými boudami navrhli architekti ze studia A111 na břehu rybníka, zasazeného v malebné krajině Vysočiny, malou chatu. Její velikost limituje legislativa.

FOTOGALERIE: Jak to dopadne, když si Čech postaví chatu? Podívejte se

Češi byli, jsou a asi i budou národem chatařů a chalupářů. Potřebu mít klidné útočiště, kam lze prchnout před hektickým životem ve městě, je v nás hluboce zakořeněna. Některé rekreační nemovitosti jsou obzvláště povedené. Podívejte se na náš výběr.

Přečíst článek
Takto se promění soutok Vltavy a Berounky.

Na blátě u soutoku Berounky s Vltavou vznikne park 10krát větší než Stromovka

Soutok Vltavy a Berounky, dosud spíš neutěšená krajina, aspiruje na to stát se jedním z největších příměstských parků v Evropě. Navrhne ho mezinárodní tým složený ze španělských, francouzských a českých architektů.

Přečíst článek
Školka v Jablonci nad Nisou. Dostavbu z monolitického betonu navrhli architekti ze studia Mjölk.

Barevné, hravé a inspirující. Tak mají správě vypadat školky. Podívejte se, kde se to povedlo

Ne všechny školky vypadají stejně. Některé už na první pohled zaujmou svou hravostí, která inspiruje nejen dětskou duši. Podívejte se na výběr těch nejpovedenějších, které stojí v Česku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Zástupci členských zemi EU se dnes v Bruselu  shodli na uvalení sankcí proti čtyřem mediálním subjektům, které podle unie šíří ruskou propagandu. Jde také o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda. Sankce se dotknou také mediální platformy RIA Novosti, a listů Izvestija a Rossiskaja Gazeta.
Nejnižší úspěšnost žáků devátých tříd v přijímacím řízení na střední školy byla v Praze, kde uspělo asi 8️⃣4️⃣ procent. Na žádnou střední školu nebylo v prvním kole přijato 1524 deváťáků, kteří se hlásili z Prahy. Naopak nejvyšší byla úspěšnost v kraji Ústeckém a kraji Vysočina. 
Evropská komise 👍 zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky Evropské unie na jedno procento. V předchozí únorové prognóze letošní růst odhadovala na 0,9 procenta. V příštím roce čeká zrychlení růstu na 1,6 procenta. Komise to dnes uvedla ve svém jarním hospodářském výhledu.
Slovenská vláda dnes  schválila záměr stavět nový jaderný zdroj s výkonem do 1200 megawattů na západě země. Kabinet premiéra Roberta Fica na svém výjezdním zasedání také uložil ministrům financí a hospodářství, aby do konce října připravili detaily k projektu.
Evropská unie dnes vyzvala Izrael, aby okamžitě  ukončil vojenskou operaci v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Vede podle ní k dalšímu narušení humanitární pomoci, vysidlování obyvatel a lidskému utrpení. V tiskové zprávě to uvedl šéf diplomacie sedmadvacítky Josep Borrell, podle něhož by pokračování vojenské akce nevyhnutelně a silně zatížilo vztahy EU a Izraele.
Čínská armáda se v posledních týdnech jak ze vzduchu, tak po vodě přibližuje k Tchaj-wanu ve  větší míře než dosud. V úterý tchajwanské ministerstvo obrany v blízkosti ostrova zaznamenalo 23 čínských vojenských letadel. Děje se tak necelý týden před inaugurací nového tchajwanského prezidenta. 
Ekonomika Slovenska v letošním prvním čtvrtletí podle odhadu místního statistického úřadu 📈 zrychlila tempo mezičtvrtletního růstu na 0,7 procenta z 0,6 procenta v předchozích třech měsících. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) země reálně zvýšil o 2,7 procenta, tedy nejrychleji za poslední dva roky. 
Německá pojišťovací společnost Allianz v letošním prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 2️⃣2️⃣ procent na téměř 2,5 miliardy eur (zhruba 62 miliard korun). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Allianz je největší pojišťovnou v Evropě a působí rovněž v České republice.
Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) dnes 📉 zhoršila výhled české ekonomiky pro letošní rok. Nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se letos zvýší pouze o 0,9 procenta, zatímco v září letošní růst odhadovala na 2,5 procenta. Banka to uvedla ve svém novém hospodářském výhledu pro země, ve kterých působí.
Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 21,9 miliardy korun, což je proti březnu 📈 růst o pětinu a proti loňskému dubnu více než dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 5,1 procenta z březnových 5,19 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme