Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Architektura a design. Trendy a inspirace od nejlepších architektů

Pohled na proluku v Revoluční ulici

Praha opět v hledáčku světových architektonických hvězd. Tentokrát chtějí postavit dům místo Jiřičné

O projekt do proluky v Revoluční ulici, kde měl původně stát dům od Evy Jiřičné, je velký zájem. Do mezinárodní architektonické soutěže se totiž přihlásilo hned 84 týmů z celého světa. Odborná porota má ale již jasno a do užšího kola výběru poslala jen ty nejlepší.

Přečíst článek

Designér David Karásek z mmcité: Vstup na burzu spustíme během nejbližších dní

Přečíst článek
Červený kostel v Olomouci zrekonstruovali.

Modlitební lavice spálili a kostel naplnili knihami. Po rekonstrukci bude sloužit jako divadlo

Přečíst článek
Areál bývalé továrny se proměnil na centrům zážitkové turistiky.

REPORTÁŽ: Ruiny na jihu Moravy se proměnily na luxusní hotel

Ve více než 30 let chátrajícím brownfieldu u Znojma je nově hotel i restaurace. Přesně tak jako v Kravsku by se mělo rekonstruovat.

Přečíst článek
Služebna technických služeb

Garáže, autodílna i byt. V Lysolajích si postavili výjimečnou služebnu technických služeb

Na první pohled budova s dřevěným štítem určitě nevypadá jako garáže, autodílna nebo sklad a kanceláře. V Lysolajích se totiž rozhodli, že základnu svých technických služeb postaví jinak, než bývá v Česku zvykem. S architekty.

Přečíst článek
Moravská galerie v Brně

FOTOGALERIE: Jak se Brno dostalo na designovou mapu Evropy

Postavili ji v Brně na konci 19. století a pak ji dvakrát rekonstruovali. Nepříliš citlivě. Navíc budova Uměleckoprůmyslového muzea nestačila pojmout narůstající množství exponátů. Díky citlivým zásahům hned několika předních architektů, designérů a umělců se ale nyní dostala na pomyslnou designovou mapu Evropy.

Přečíst článek
Riegrovy sady leží v Praze na Vinohradech. Jde o městský park o rozloze asi 11 hektarů.

FOTOGALERIE: V Česku se staví skvělá architektura, která dobývá i prestižní mezinárodní soutěže

Revitalizace v Riegrových sadech, kterou inicioval architekt Petr Janda, a rekonstrukce holešovické Kabelovny studia B² Architecture zaujaly porotu architektonické soutěže A+Awards.

Přečíst článek
Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM

Architekt Jan Holna: Praha trpí tím, že není zdravě zahuštěná

Praha není zdravým způsobem zahuštěná. A trpí kvůli tomu, říká architekt Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM. Hlavní město má spoustu satelitů, ze kterých jezdí každé ráno a večer spousta lidí do města za prací. Tvoří dopravní zácpy, zahušťují dopravu a otravují vzduch zplodinami ze svých aut.

Přečíst článek
Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM

Nejlepší je stavět nové domy, ne rekonstruovat. Ale Češi si rádi drží staré věci, říká architekt Holna

Třeba v Holandsku, ale i jinde, je obrovské chtění postavit něco nového, říká Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM. Jeho studio, které na českém trhu působí už třicet let, se podílelo na desítkách významných stavebních projektů. Mimo jiné vymysleli výškovou budovu ve spodní části Václavského náměstí zvanou Palác Euro. Se zlatým čtyřstranným vrcholem, naproti paláci Koruna. V DAM vytvořili i návrh výrazné, zvlněné budovy v pražském Karlíně, kde sídlí centrála pojišťovny Kooperativa.

Přečíst článek
V brněnském „bronxu“ postavili levné byty. I přes mrzký rozpočet vznikla zajímavá stavba

V brněnském „bronxu“ postavili levné byty. I přes mrzký rozpočet vznikla zajímavá stavba

Brno si nechalo postavit dostupné byty za 40 milionů ve čtvrti nechvalně známé jako brněnský „bronx“. Dům má sedm podlaží, garáže se zelenou střechu a stromy v atriu. Budovu, která doplnila proluku v centru moravské metropole, projektovali architekti z ateliéru CL3.

Přečíst článek
Speciální Cena poroty v projektu Kancelář roku - Kloboucká lesní od mjölk architekti

Kancelář roku ovládla Heureka Group či Mercedes-Benz. Trendem jsou menší a kvalitnější prostory

Deset vítězů si v rámci slavnostního galavečera v Paláci Žofín odneslo ocenění Kanceláře roku. Největším trendem mezi projekty, které se dostaly do finále, byla nižší průměrná podlahová plocha oproti předchozím ročníkům a vysoká kreativa všech prostor. Soutěž již posedmé organizovala společnost Prochazka & Partners se svými partnery. Speciální cenu poroty získali mjölk architekti za sídlo společnosti Kloboucká lesní.

Přečíst článek
Čeští architekti A8000 navrhli celoroční turistické středisko v Novém Skotsku.

Češi dobývají Kanadu. Postaví tam stezku v korunách stromů i lanovku končící v oceánu

Skupina investorů v čele s podnikatelem Martinem Kulíkem, který stojí mimo jiné za rozvojem Horní Malé Úpy, a předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem developuje brownfield v Kanadě. Do Nového Skotska přivezla i přední české architekty.

Přečíst článek
Vinařství Neužil uprostřed centra Znojma navrhli architekti ze studia ORA.

Umí Češi pít jen pivo? Ne, produkují i skvělé víno a vinařství jsou čím dál tím hezčí

Národ pivařů? Nikoliv. V tuzemsku se produkuje i skvělé víno. Navíc vinařské domy jsou čím dál "hezčí" a kromě degustace lákají i na skvělou architekturu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Italský výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil čistý zisk o 19 procent na 352 milionů eur (8,2 miliardy korun). Hospodaření podpořil zejmén příznivý vývoj cen, rozmanitost nabídky aut a rovněž zájem o individuální možnosti úpravy vozů na základě přání zákazníků. 
Streamingové služby americké zábavní společnosti Walt Disney jsou poprvé v zisku. Ten ve druhém finančním čtvrtletí na provozní úrovni činil 47 milionů dolarů (1️⃣,1️⃣ miliardy korun) po ztrátě 587 milionů dolarů ve stejném období loni. Do zisku se služby Disney+ a Hulu dostaly o dvě čtvrtletí dříve, než firma plánovala. 
Japonská videoherní společnost Nintendo v uplynulém finančním roce zvýšila čistý zisk o 13,4 procenta na rekordních 490,6 miliardy jenů (téměř 7️⃣4️⃣ miliard korun). Firmě podle jejího dnešního sdělení pomohl úspěch filmu Super Mario Bros. ve filmu, vysoký prodej nových titulů videoher a pokles kurzu jenu. 
Německé Spolkové státní zastupitelství nechalo dnes ráno prohledat bruselské kanceláře německého europoslance za Alternativu pro Německo (AfD) 👨 Maximiliana Kraha. Zastupitelství v prohlášení uvedlo, že Evropský parlament s akcí souhlasil a že krok souvisí s podezřením dlouholetého Krahova spolupracovníka ze špionáže pro Čínu.
Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v kremelském Andrejevském sále  oficiálně ujal dalšího šestiletého prezidentského mandátu. Oznámil to předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin poté, co hlava státu složila přísahu.
Pivovary v České republice loni uvařily zhruba 20 milionů hektolitrů piva, což bylo meziročně o 2,7 procenta 📉 méně. Klesla i průměrná spotřeba na obyvatele, která dokonce dosáhla historického minima. V porovnání s rokem 2022 se snížila ze 136 na 128 litrů za rok.
Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk 104 milionů eur, tedy 2,6 miliardy korun, což je meziroční 📈 nárůst o deset procent. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila mateřská společnost banky.
Průmyslová produkce v Česku se v březnu po jednoměsíčním růstu vrátila k poklesu. Meziročně klesla o 2️⃣,7️⃣ procenta, oproti únoru byla výroba nižší o 1,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem poklesu byla podle něj vysoká loňská srovnávací základna v produkci automobilů i pokračující pokles ve výrobě strojů a zařízení.
Největší švýcarská bankovní skupina UBS v prvním čtvrtletí 📈 zvýšila čistý zisk meziročně o 70 procent na 1,8 miliardy dolarů (41,8 miliardy korun). Hospodaření podpořily divize správy majetku a investiční banka. UBS to dnes uvedla v tiskové zprávě. Banka je v zisku poprvé od převzetí svého konkurenta Credit Suisse loni v červnu.
Číně se podařilo nabourat do jednoho z 💻 počítačových systémů britského ministerstva obrany. Masivní únik dat byl zaměřen na personální údaje zaměstnanců, uvedla britská televizní stanice Sky News. Vláda by měla o kybernetickém útoku dnes informovat britské poslance. Kabinet zatím nezmínil jméno konkrétní země, která za útokem stála, podle informací Sky News se však jedná právě o Čínu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme