Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Money

ČNB se blíží k plánu guvernéra. Nakoupila další tuny zlata

ČNB se blíží k plánu guvernéra Michla. Nakoupila další tuny zlata

Česká národní banka (ČNB) v prvním čtvrtletí nakoupila téměř pět tun zlata. V rezervách ho ke konci března měla 1,144 milionu troyských uncí, což odpovídá 35,58 tuny, vyplývá z údajů o struktuře devizových rezerv. Od konce loňského března se objem zlata v rezervách více než zdvojnásobil.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a německý kancléř Olaf Scholz

Špatné vysvědčení pro Fialovu vládu. Německé investory Česko neláká, jdou raději na Balkán

Přečíst článek

Hlavně udržet krok s konkurencí. Jižní Korea investuje obří částku do umělé inteligence a čipů

Přečíst článek

Hotely se připravují na hokejový šampionát. Ceny za ubytování vyletí o desítky procent

Přečíst článek
Češi si cestu ke korporátním dluhopisům našli. Trhu pomáhají pozitivní příběhy firem

Češi si cestu ke korporátním dluhopisům našli. Trhu pomáhají pozitivní příběhy firem

Přečíst článek
Je po volbách. Premiér Robert Fico mluví o zvyšování daní

Je po volbách. Slováci musí šetřit, Fico ohlásil zvýšení daní

Slovensko bude muset příští rok kvůli ozdravení veřejných financí ušetřit podle premiéra Roberta Fica zhruba 1,4 miliardy eur, tedy přes 35 miliard korun. Na společné tiskové konferenci s ministrem financí Ladislavem Kamenickým ohlásil Fico zvýšení daně z cigaret a zdanění slazených nápojů, z obou ale stát získá jen zlomek zmíněné částky. Fico se rovněž vyslovil pro propouštění ve státní správě a zároveň proti zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH).

Přečíst článek
Lidé se opatrně vrací k nakupování. E-shopům stouply tržby

Lidé se opatrně vrací k nakupování. Internetovým obchodům stouply tržby

Tržby internetových obchodů v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o čtyři procenta. Podařilo se tak udržet pozitivní trend ze závěru minulého roku. Průměrná cena objednávky se zvýšila o osm procent na 1512 korun. Vyplývá to z údajů internetového srovnávače Heureka.cz.

Přečíst článek
Americká ministryně financí Janet Yellenová v Číně

Americká ministryně financí brojí proti záplavě levných čínských výrobků

Spojené státy nebudou akceptovat záplavu čínských výrobků, které jsou na světovém trhu prodávány se ztrátou, jak se to stalo v minulosti, a nepřipustí, aby nová průmyslová odvětví byla decimována čínským dovozem. Americká ministryně financí Janet Yellenová to uvedla na závěr své čtyřdenní návštěvy Číny, kde se snažila prosadit, aby Peking omezil nadbytečné průmyslové kapacity.

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Lukáš Kovanda: Český průmysl v únoru zklamal. Kdo za to může? Němci, Číňané i piráti

Český průmysl podvazují vysoké úroky a také slabá německá a čínská poptávka. Stejně tak útoky jemenských povstalců v Rudém moři nebo třeba nadprůměrně teplé počasí, píše v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
ilustrační foto

Změny v povinném ručení. Co vše se od dubna změnilo pro motoristy i všechna vozítka

Letošní duben přináší řadu změn v povinném ručení, které definuje nový zákon. Změny se přitom týkají nejen rozšíření povinnosti platit povinné ručení pro další vozidla, ale i minimálních limitů pojistného plnění, a dokonce i provozu samotných vozidel. Samotné pojistné se ale zatím nijak dramaticky měnit nemá. Většina změn nicméně už platí od dubna a týká se prakticky všech provozovatelů vozidel. Přinášíme proto přehled hlavních změn.

Přečíst článek
ilustrační foto

Týden tradera: Výjimečně silný kvartál věští brzkou korekci

Poklidný týden na trzích změnilo zostření situace na Blízkém východě a hrozba pomalejšího poklesu úrokových sazeb. Do trhů pak rovněž výrazně promluvily statistiky z utaženého amerického trhu práce. Index S&P 500 zkorigoval hlouběji pod hladinu 5200 bodů. Uplynulý kvartál pak byl pro burzy nejsilnější za mnoho let, určitá korekce je tak na místě.

Přečíst článek
Jak Rusové upláceli evropské politiky?

Jak Rusové upláceli evropské politiky? Peníze proudily přes Polsko

Peníze z Ruska politikům v Evropě proudily do Česka přes Polsko. Německé investigativní skupině Correctiv to řekl předseda českého sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS).

Přečíst článek
Češi spoří a tím krotí inflaci

Lukáš Kovanda: Češi spoří a tím krotí inflaci. Ta je nyní jedna z nejnižších v EU

Málokdy v novodobé historii Češi spořili tolik jako loni. Tím překvapivější je, že česká ekonomika se nakonec loni nepropadla až tak, jak se myslelo. Na druhou stranu, tím méně ovšem překvapuje, že inflace nyní zase klesá rychleji – alespoň tedy v porovnání s ještě nedávnými předpoklady.

Přečíst článek
Bayer, RoundUp

Úleva pro německý Bayer. Americký soud o stovky milionů snížil odškodné, které musí zaplatit

Soudce v americkém státě Missouri snížil částku, kterou má německá skupina Bayer vyplatit v rámci odškodnění třem lidem za zdravotní problémy související s používáním přípravku na hubení plevele RoundUp, na 611 milionů dolarů (14,3 miliardy korun) z předchozích 1,56 miliardy dolarů. Částka je nižší kvůli snížení výše trestního odškodnění, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Oxfordshire

Britská vláda vyhlásila válku chalupám a krátkodobým pronájmům

Mít v Británii chalupu nebo pronajímat nemovitost přes Airbnb se od příštího roku může pěkně prodražit. Konzervativní vláda chystá několik návrhů. Zvláště v některých regionech turismus likviduje místní komunity, ale také přináší peníze. Ani místní si nejsou jisti, že vládní politika bude ku jejich prospěchu.

Přečíst článek

News box

Spojené státy odložily dodávku bomb Izraeli, potvrdil ministr obrany Lloyd Austin. Vláda podle něj přehodnocuje vojenskou pomoc kvůli vývoji v Rafáhu.

Číst více
Zástupci členských zemí Evropské unie se v Bruselu shodli, že💸💸💸​​​​​​​ výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě využijí k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci této země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Informovalo o tom belgické předsednictví. Číst více
Rakouská 👮👮👮policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého kryptoměnového podvodu. Mezi zadrženými je také 34letý Čech. Informoval o tom spolkový kriminální úřad, který je součástí rakouského ministerstva vnitra. Škoda, kterou skupina způsobila, se podle zprávy odhaduje na šest milionů eur.
Británie investuje téměř 200 milionů liber (5,8 miliardy korun) do výstavby prvního evropského zařízení na výrobu ☢️☢️☢️uranu s vysokým obsahem a nízkým obohacením označovaným HALEU. Toto palivo bude podle vlády potřebné pro příští generaci projektů v jaderné energetice. Informovala o tom  britská vláda.
Úterní hrozba💣💣💣 pumovými útoky na více než 1500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve čtvrtek pokračovat, informovaly slovenské úřady. Po autorovi e-mailové výhrůžky, která se podle dřívějších informací slovenské policie týkala i budov bank a prodejen elektrotechniky, kriminalisté pátrají. Policejní prezidium uvedlo, že šlo spíše o kybernetický útok než o reálnou hrozbu.
Premiér Petr Fiala považuje za nutné postupovat nad rámec migračního paktu a odradit nelegální migranty od toho, aby do Evropy vůbec přicházeli. Česko podle ministerského předsedy patří do skupiny zemí, které chtějí nelegální migraci čelit důrazně. Zástupci států EU dnes potvrdili shodu na konečné podobě balíčku, Česko se zdrželo. Podle expremiéra a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše způsobila podobu balíčku Fialova vláda, Česko mělo hlasovat proti. Kabinet podle Babiše "zradil české občany".

Evropská komise povolila českému holdingu 🍞🍞🍞Agrofert získat kontrolu nad rumunskou společností East Grain, která obchoduje s obilím a olejninami. Transakce se týká především obchodu s obilovinami, olejnatými semeny, krmivy pro zvířata a minerálními hnojivy.

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje vybudovat v americkém státě Wisconsin moderní 📊📊📊datové centrum za 3,3 miliardy dolarů. Informoval o tom Bílý dům s tím, že plány Microsoftu dnes při návštěvě Wisconsinu oznámí americký prezident Joe Biden. Datové centrum Microsoftu bude na stejném místě, kde tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn plánoval postavit továrnu za deset miliard dolarů.
Německému výrobci luxusních 🚗🚗🚗automobilů BMW v prvním čtvrtletí klesl zisk před zdaněním o 18,9 procenta na 4,16 miliardy eur. Pokles způsobily vyšší náklady související mimo jiné s obměnou důležitého modelu řady 5 a vyšší podíl plně elektrických vozů, které zatím nejsou tak ziskové. 
Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil verdikt Evropské komise o schválení státní pomoci německé✈️✈️✈️ letecké společnosti Condor. Ta pomoc získala po úpadku své mateřské firmy Thomas Cook. Soudci druhého nejvyššího soudu EU podle dnešního sdělení rozhodli, že EK měla před schválením zahájit oficiální vyšetřovací řízení. Proti rozhodnutí je možné se odvolat.
Reklama
Reklama
Doporučujeme