Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zachovat nebo zrušit státní podporu „stavebka“? Názorový střet expertů sledujte už tuto středu

stavební spoření
iStock
 ČTK

Pomůže si státní rozpočet, když zruší oblíbené stavební spoření a vláda ročně ušetří čtyři miliardy korun? Nebo je to naopak a sektor stavebního spoření generuje pro stát výnosy, které vstupní náklady převyšují? Bude mít navrch argumentace, že je „stavebko” univerzálnější nástroj než pouhé úročení úspor? Názorový střet zažije už tuto středu Kongresové centrum Praha. Živě jej můžete sledovat také na webu Newstreamu, který je mediálním partnerem akce.

Reklama

Stavební spoření už 30 let představuje adresný distribuční systém státní podpory, který plní cíle bytové politiky a politiky životního prostředí. Uzavřeno ho má 3,2 milionu obyvatel, z toho 2,5 milionu plnoletých. Státní podpora stavebního spoření je de facto prémií klientovi za ochotu poskytnout na dobu nejméně šesti let své peníze zájemcům o účelové úvěry na bydlení.

V současnosti však sílí hlasy, že bylo lepší, kdyby vláda Petra Fialy tento nástroj zrušila a ušetřila zhruba čtyři miliardy korun ve státním rozpočtu. Pro tento krok je Národní rozpočtová rada, někteří členové Národní ekonomické rady vlády a řada ekonomů. Proti tomuto záměru se staví stavební spořitelny, odborníci z oblasti bydlení, opozice a koaliční KDU-ČSL.

Soláry, tepelná čerpadla a vícegenerační byty. Tam teď tečou peníze

Stavební spoření má sice trochu jiné zázemí než hypotéky ale i na tomto trhu úvěrů na bydlení jsou letos významné poklesy. Lidé si jich berou méně a na menší částky. Mění se i typy úvěrů a účely na které si klienti úvěry berou. Samotné spoření je jiná liga, počty nových smluv na stavebko totiž rostou. S tím ale mohou zamávat politická rozhodnutí. Velký boom si spořitelny slibují také od úvěrů na technologie, které umožní energetické úspory, jak vyplývá z ankety newstream.cz mezi tuzemskými stavebními spořitelnami.

Přečíst článek

Zastánci i odpůrci v 90minutové debatě

O tom, proč by se stavební spoření rušit nemělo nebo mělo, budou v živé debatě diskutovat v prostorách Newton University v pražském Kongresovém centrum předseda Asociace českých stavebních spořitelen Libor Vošický a generální ředitel Modré pyramidy Michal Pupala v pozici zastánců zachování stavebního spoření. Jejich oponenty budou Dominik Stroukal a Petr Janský z Národní ekonomické rady vlády (NERV). Českou bankovní asociaci zastoupí ekonom Miroslav Zámečník.

Devadesátiminutovou diskusi bude moderovat Štěpánka Duchková. Mluvit se bude mimo jiné o provázanosti stavebního spoření s financováním energeticky úsporného bydlení a o podpoře energetické transformace domácností. Výhodné financování od stavebních spořitelen pomáhá řešit nejen úsporné technologie jako je fotovoltaika a tepelné čerpadlo, ale také úniky tepla zateplením obvodových stěn a výměny oken.

video

Mělo by stavební spoření smysl i bez státní podpory? Ano, shodují se experti

Vládní koalice se pře o budoucnost příspěvku stavebního spoření. Ve hře je omezení i úplné zrušení státní podpory stavebního spoření, aby se ulevilo rozpočtu. Má to smysl? Sledujte debatu ekonomických expertů.

Přečíst článek

„Skokový nárůst cen energií uspíšil transformaci bydlení a přiměl přemýšlet nad udržitelností snad každého Čecha. Od začátku roku nabízí většina stavebních spořitelen speciální produkt na financování udržitelných technologií. Neustále rostoucí zájem klientů o tento typ produktu potvrzuje správný směr, kterým se stavební spořitelny vydaly,” zdůrazňuje předseda Asociace českých stavebních spořitelen Libor Vošický. Návratnost takovéto investice se podle odborníků pohybuje od sedmi do deseti let. Investice současně do tepelného čerpadla a fotovoltaiky generuje největší úsporu a znamená nejrychlejší návratnost. Investice se klientovi může vrátit už do čtyř let, a to i bez vlastních úspor a při využití úvěru.

Dále platí, že stavební spořitelny přispívají k dostupnosti bydlení. V roce 2021 poskytly účelové úvěry na bydlení v hodnotě 110 miliard korun. „Unikátní konstrukce účelového úvěru umožňuje financovat především rekonstrukce a modernizace bytového fondu s dostatečně dlouhou dobou splatnosti. Komerční banky mohou poskytovat nezajištěné úvěry maximálně na osm let, zatímco stavební spořitelně můžete splácet až 25 let. Díky rozložení v čase může být měsíční splátka nižší a méně zatěžující rozpočet,” připomíná Libor Vošický. Úvěr od stavebních spořitelen je zároveň unikátním nástrojem pro financování družstevního bydlení.

O vysoké efektivitě systému stavebního spoření vypovídá také to, že prostřednictvím úvěrů na bydlení bylo k 31. březnu tohoto roku půjčeno klientům půjčeno 91,5 procenta depozit uložených ve stavebních spořitelnách.

Společnost ČEZ představila 29. listopadu 2022 velkou fotovoltaickou elektrárnu, kterou staví v Kongresovém centru Praha.

Do fotovoltaiky už zase tečou peníze. A vláda to tak chce

Zájem o připojení fotovoltaických elektráren v Česku je u ČEZ za poslední dva roky proti dřívějšku osminásobný a letos trojnásobný. Generální ředitel firmy Daniel Beneš uvedl, že ČEZ Distribuce od začátku roku eviduje 55 tisíc žádostí. Premiér Petr Fiala (ODS) zopakoval, že vláda chce do konce volebního období vybudovat 100 tisíc fotovoltaik.

Přečíst článek

Obcí Hrušky na jihu Moravy se v červnu 2021 prohnalo tornádo

Pojistky na domy a byty jako víno nezrají. Pokud si je nehlídáte, můžete se dost divit

Statisícům bytů a domů v Česku chybí pojištění nebo je zcela nedostatečné. Podle nejhorších expertních odhadů se to týká už každého druhého bytu, který v případě nešťastné události bude problém opravit. A netýká se to jen těch, kdo vůbec pojištěni nejsou. Nastavení pojistky ovlivňuje i růst cen nemovitostí, stoupající inflace, a tedy i dražší ceny stavebních prací a materiálů. Podpojištěni můžete být ovšem snadno i kvůli tomu, že jste si zrekonstruovali byt nebo koupili soláry či tepelné čerpadlo, upozorňují v anketě pro newstream.cz všechny oslovené pojišťovny.

Přečíst článek

V krizi je dobré mít investiční plán. Co dalšího radí experti?

Nikdo nedokáže zodpovědně předpovědět, jak nás krize zasáhne. Je ale dobré být finančně připraven a mít rozumný plán co kdy dělat. Revizi rodinných financí by tak měla dělat čas od času každá domácnost. Rozhodně se to ale vyplatí v krizových časech, aby se dala složitá doba lépe zvládnout. Samotná revize ale nestačí. Je třeba aktivně udělat i další kroky. Ve spolupráci s odborníky jsme proto připravili desatero správného finančního chování v tak složité době, jakou zažíváme právě nyní. 

Přečíst článek

Sedm scénářů, co dělat, když na splátky hypotéky už nezbývá

Tříleté fixace u hypoték končí nyní těm, kdo měli extrémně nízké sazby i pod dvě procenta. Problémy se splácením hypotéky zatím mnoho lidí ale prý nemá. Banky hovoří o Češích jako o těch, kdo i v této době splácí velké úvěry na bydlení svědomitě a pravidelně. S rostoucí inflací, energetickou krizí a hrozbou zvýšení nezaměstnanosti se ale vyplatí vědět, co dělat, když nemáte na splátky hypotéky. Scénářů, co můžete v takovém případě dělat, je minimálně sedm.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme