Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mělo by stavební spoření smysl i bez státní podpory? Ano, shodují se experti

 nst
nst

Vládní koalice se pře o budoucnost příspěvku stavebního spoření. Ve hře je omezení i úplné zrušení státní podpory stavebního spoření, aby se ulevilo rozpočtu. Má to smysl? Sledujte debatu ekonomických expertů.

Reklama

Současná vláda v souvislosti s vývojem veřejných financí otevřela debatu o omezení nebo případně úplném zrušení státní podpory stavebního spoření. Stát na podporu stavebního spoření posílá ročně kolem čtyř miliard korun. Jen pro porovnání, celkové plánované výdaje rozpočtu pro letošní rok již přesahují dva biliony korun.

O budoucnosti systému stavebního spoření diskutují předseda Asociace stavebních spořitelen Libor Vošický, generální ředitel Modré pyramidy stavební spořitelny Komerční banky Michael Pupala, ředitel Centra ekonomických a tržních analýz (CETA), člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Aleš Rod a vedoucí obsahu EMA data Petr Zámečník. Debatu, kterou můžete sledovat v úvodu článku, moderuje ekonomka Markéta Šichtařová.

Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny

Šéf Asociace stavebních spořitelen: Češi bydlet potřebují, ale mnozí už na to nemají

Ceny nemovitostí boří rekordy a pro mnohé rodiny se sen o vlastním bydlení vzdaluje realitě. Patrné už to je i na číslech z hypotečního trhu. Na ten se podle předsedy Asociace českých stavebních spořitelen Libora Vošického dostavily nebývalé turbulence. Objem bankami poskytnutých hypoték podle něj letos propadne na méně než polovinu loňského rekordního objemu. „U stavebních spořitelen bude propad mírnější, počítám 20 až 30 procent,“ dodal Vošický. Tomu nasvědčují i průběžná čísla. Od ledna do konce června poskytly stavební spořitelny úvěry za 43 miliard korun, což je meziročně o třetinu méně.

Přečíst článek

Stavební spořitelny argumentují tím, že tento produkt lze i nadále velmi efektivně využívat k naplnění cílů politiky bydlení i větší energetické soběstačnosti. Unikátní funkcionalitou stavebního spoření je možnost zakomponovat jakoukoliv cílenou dotaci do úvěrového produktu, nebo produktu vkladového a podpořit tak domácnosti v přechodu na využívání energeticky úsporných technologií.

Spořitelny ale nabízejí více než jen distribuci cílených podpor v oblasti energetických úspor. Na komplexní úrovni jsou schopné zajistit i kvalitní poradenství, kompletaci podkladů, celkovou správu dotací, jejich kontrolu a vyhodnocení. K tomu mají vybudovanou infrastrukturu plně hrazenou soukromým sektorem, která je připravena nové úkoly na sebe převzít.

Celý sektor stavebního spoření v současnosti obhospodařuje 346 miliard korun vkladů od 3,2 milionu klientů. Přitom 96 procent všech vkladů spořitelny poskytly klientům v podobě účelových úvěrů na bydlení. Spořitelny totiž poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří.

Vývoj státní podpory:

Od vzniku systému stavebního spoření v ČR v roce 1993 do konce roku 2003 byla státní podpora 25 procent z ročně uspořené částky, nejvýše však ze základu 18000 Kč. Maximální podpora tak činila 4500 korun ročně. Minimální délka spoření s nárokem na podporu byla pět let.

Mezi roky 2004 až 2010 klesla státní podpora na 15 procent z ročně uspořené částky, nejvýše však 3000 korun ročně. Týkalo se to ale nově uzavřených smluv po 1. lednu 2004. Minimální délka spoření byla prodloužena na šest let.

Od roku 2011 je státní podpora snížená na 10 procent uspořené částky, tedy na maximálně 2000 korun ročně, a to pro všechny smlouvy bez ohledu na to, kdy byly uzavřeny.

solární panely

Dalibor Martínek: Na tepelná čerpadla a soláry jdou miliardy dotací. Stát dotuje bohaté, na chudé kašle

Zelená úsporám je vynikající státní program. Můžete z něj získat sto padesát nebo dokonce i dvě stě tisíc korun na dotacích. Na solární panely, na tepelné čerpadlo. A nemusíte se o nic starat. Dotaci vyřídí firma, která systémy instaluje. Inzerátů na tyto služby je plný internet. Je to nyní skvělý byznys.

Přečíst článek

Počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření roste

Roste zájem o stavební spoření. Donutí to vládu zrušit státní příspěvek?

Vláda přemýšlí nad zrušením či omezením státní podpory stavebního spoření. Ta přitom patří k hlavním lákadlům jednoho z nejúspěšnějších finančních produktů v České republice. V současnosti mají stavební spoření více než tři miliony lidí.

Přečíst článek

Reklama

Související

stavební spoření

Propad trhu se podepsal i na stavebku. Spořitelny poskytly o 64 procent méně hypoték

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme