Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vítkova CPI hledá miliardy, kde se dá. Po hotelovém komplexu v Chorvatsku prodává lyžařský resort ve Švýcarsku

Vítkova CPI prodává aktiva ve švýcarské Crans Montaně
iStock
Věra Tůmová

V uplynulých týdnech se objevuje na realitním trhu jedna prodejní akce CPI Property Group (CPIPG) za druhou. Po odprodeji nemovitostí v Chorvatsku a dalších 11 v Česku společnost Radovana Vítka nyní prodává majetek i ve Švýcarsku. Hrubá hodnota transakce podle CPIPG představuje více než 100 milionů švýcarských franků, tedy 2,551 miliardy korun. Získané prostředky mají být využity na dluhy. Ještě poslední listopadový den ale znovu zveřejnila sérii otázek k transakcím CPIPG americká investiční společnost Muddy Waters, která vyzývá Vítka a jeho CPIPG k objasnění nesrovnalostí.  

Reklama

Nejnovější odprodej majetku společnosti CPI Property Group (CPIPG) se týká lyžařského resortu ve švýcarské Crans Montaně. CPIPG poslední listopadový den oznámila podpis závazné smlouvy o odprodeji 84 procent akcií společnosti Remontées Mécaniques Crans Montana Aminona (CMA), která vlastní a provozuje lyžařské vleky přímo v Crans Montaně, a dále i několika aktiv a nemovitostí souvisejících s aktivitami na horách, včetně restauračních zařízení a lyžařské školy. Transakci oficiálně potvrdila už i kupující strana.

Hrubá hodnota celé transakce má být podle CPIPG přes 100 milionů euro, tedy více jak 2,5 miliardy českých korun. Společnost CPIPG očekává, že získané prostředky použije na splacení dluhu, jak uvedla ve své oficiální tiskové zprávě k odprodeji.

Lyžařský resort od CPIPG kupuje americký gigant Vail Resorts, který je kótovaný na newyorské burze a na horská střediska se specializuje. Vlastní jich už 41 a to nejen po celých Spojených státech amerických, ale ve svém portfoliu má střediska také v Kanadě, Austrálii, a ještě jedno další ve Švýcarsku. Po svém listopadovém odkupu akcií od CPIPG tak zde bude Vail Resort vlastnit tedy už dva resorty.

Horská střediska v portfoliu Vail Resorts. vailresorts.com

Česká jedenáctka

Zhruba před týdnem CPIPG oznámila odprodej souboru jedenácti nemovitostí i v České republice. Dohoda s rakouskou realitní společností S Immo zahrnuje celkem sedm kancelářských nemovitostí, tři komerční nemovitosti a pozemek s pronajímatelnou plochou 138 tisíc metrů čtverečních. „Hodnota nemovitostí v transakci činila 481 milionů eur (11,7 miliardy korun) a roční příjem z pronájmu zhruba 29 milionů eur (705,2 milionů korun). Po odečtení bankovních závazků 213 milionů eur (5,179 miliardy korun) a dalších závazků a komerčních srážek byla předběžná cena pro transakci stanovena na zhruba 187 milionů eur (4,547 miliardy korun),“ shrnuje k těmto tuzemským transakcím CPIPG ČTK. Stejný kupec, tedy S Immo, od CPIPG nenakupoval ale letos poprvé. V dubnu letošního roku si už od této společnosti pořídil tři kancelářské budovy a hotel.

Chorvatský ostrovní resort

Ještě o tři dny dříve, než CPIPG v listopadu oznámila rozprodej zdejších nemovitostí, zveřejnila také zprávu o jiném odprodeji a to firmy Sunčani Hvar Nekretnice v Chorvatsku. Společnost spravující hotely na ostrově Hvar si v tomto případě koupil investor a developer Eagle Hills z Abú Zabí za blíže nespecifikovanou cenu. Hospodářské noviny ohledně chorvatské transakce odhadovaly, že získaná suma mohla dosáhnout zhruba trojnásobného zhodnocení původní investice. Prodej Sunčani Hvar nicméně ještě podléhá souhlasu chorvatského antimonopolního úřadu.

Spekulanti hýbají trhem

Sérii transakcí předcházely ale určité pochybnosti a spekulace k jiným transakcím CPIPG. Už zhruba v polovině listopadu na nejasné obchodní praktiky Vítkova impéria poukázala totiž zpráva americké investiční společnosti Muddy Waters Research. Podle této zprávy hlavní akcionář CPI český miliardář Radovan Vítek lže o skutečné hodnotě firmy, „firmu drze drancuje a přitom výrazně nadhodnocuje hodnotu jejích aktiv,“ citovala Muddy Waters ČTK. Na toto pak bezprostředně zareagoval také finanční trh, a to ne jinak než výrazným poklesem akcií CPIPG. Ty své ztráty sice později smazaly, cena klíčových dluhopisů firmy však zaznamenala rekordní jednodenní pokles. Podle CPI, jsou však závěry společnosti Muddy Waters „kategoricky chybné“ a společnost zvažuje právní kroky.

Muddy Waters uvádí, že její snahou je odhalovat nesrovnalosti díky důkladné kontrole hospodaření firem, které jsou obchodované na veřejných trzích. Její doménou jsou současně ale spekulace na pokles ceny akcií a každé takové zveřejnění nesrovnalostí výrazně ovlivňuje trh a může být pro spekulanty ziskové.

Vzhledem k tomu, že CPI podle Muddy Waters ale dostatečně nezareagovala na její výtky, vydala tato investiční společnost poslední listopadový den sérii urgentních otázek k řadě Vítkových transakcí. Současně znovu apeluje na CPIPG, aby se k tomu podrobně vyjádřila a vše vyjasnila před tím, než Muddy Waters zveřejní další zjištění.

Radovan Vítek

Vítkova CPIPG prodá nemovitosti v Česku rakouské realitní společnosti

Rakouská realitní společnost S Immo podepsala s dceřinou společností realitní firmy CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka závaznou dohodu o koupi souboru 11 nemovitostí v České republice Oznámila to CPIPG v prohlášení.

Přečíst článek

CPI Property Group

Radovan Vítek drancuje CPI, uvedla americká investiční společnost. Akcie firmy v reakci silně oslabují

Akcie a dluhopisy realitní společnosti CPI Property Group na burzách výrazně oslabují. Reagují na zprávu spekulantů z americké investiční společnosti Muddy Waters Research, podle kterých hlavní akcionář CPI, český podnikatel Radovan Vítek, lže o skutečné hodnotě firmy. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek

dobíjecí stanice

Vítkova CPI posiluje v energetice. Chce vybudovat tisíce dobíjecích stanic

CPI Property Group realitního magnáta Radovana Vítka vstupuje do společností CleverPower a Chargee eMobility, které se zaměřují na elektromobilitu a baterie.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme