Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vítkova CPIPG prodá nemovitosti v Česku rakouské realitní společnosti

Radovan Vítek
Profimedia
 ČTK

Rakouská realitní společnost S Immo podepsala s dceřinou společností realitní firmy CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka závaznou dohodu o koupi souboru 11 nemovitostí v České republice Oznámila to CPIPG v prohlášení.

Reklama

Dohoda zahrnuje sedm kancelářských nemovitostí, tři komerční nemovitosti a pozemek s pronajímatelnou plochou přibližně 138 tisíc metrů čtverečních. Hodnota nemovitostí v transakci činí 481 milionů eur (11,7 miliardy korun) a roční příjem z pronájmu zhruba 29 milionů eur. Po odečtení bankovních závazků 213 milionů eur a dalších závazků a komerčních srážek byla předběžná cena pro transakci stanovena na zhruba 187 milionů eur.

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Firma vlastní nemovitosti například v České republice, Německu, Rakousku, Itálii, Polsku či na Slovensku. V letošním prvním pololetí zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) meziročně o 50,8 procenta na 394 milionů eur.

Vánoční dárek v podobě snížení úroků nečekejme, říká „táta hypoték“ Jan Sadil

Dva roky se v Česku vede debata, jestli ceny nemovitostí klesnou, nebo budou dál růst. Vše se odvíjí od úrokových sazeb České národní banky. Spousta ekonomů se domnívá, že sazby při letošním posledním měnovém zasedání České národní banky, které se koná 21. prosince, klesnou. Aspoň o čtvrt procentního bodu. To je všeobecné očekávání. Jan Sadil, dlouholetý šéf Hypoteční banky, nyní šéf developerské společnosti JRD, tyto předpoklady nesdílí. Domnívá se, že národní banka posune úrokovou sazbu níže až v příštím roce.

Přečíst článek

Firmě CPIPG loni kvůli akvizicím rakouských firem Immofinanz a S Immo prudce vzrostla zadluženost na 50,9 procenta z 35,7 procenta z konce roku 2021. V letošním roce je jejím cílem snížení zadluženosti na 45 až 49 procent.

CPIPG vlastní v rakouské firmě S Immo více než 88 procent. Vítek, který je podle letošního žebříčku časopisu Forbes šestým nejbohatším člověkem v Česku, je většinovým vlastníkem CPIPG s podílem kolem 90 procent.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Arkády Pankrác od Izraelců kupuje český fond Trigea

Prodej obchoďáku i Vítkův byznys. Objem investic do komerčních nemovitostí výrazně narostl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme