Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

CPI Property Group zmenšuje své zahraniční portfolio nemovitostí o tři další budovy

CPI Property Group
ČTK
Věra Tůmová
tmv

CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka se rozhodla prodat několik dalších nemovitostí ze svého portfolia v Polsku, Velké Británii a Chorvatsku. Dokončení tří nejnovějších transakcí oznámila tento týden. Detaily ani výše jednotlivých transakcí zveřejněny nebyly. Podle oznámení společnosti se výtěžek ze všech tří prodejů blíží 80 milionům eur, tedy přibližně dvěma miliardám korun.

Reklama

Uplynulé týdny byly u CPI Property Group (CPIPG) ve znamení dokončování nemovitostních prodejů hned několika budov ze zahraničního portfolia. Skupina tak pokračuje v odprodeji svého majetku, aby snížila zadlužení po akvizici rakouských realitních společností Immofinanz a S Immo v roce 2022.

Nemovitostní transakce za zhruba dvě miliardy korun se tentokrát týkaly chorvatské, polské a britské části nemovitostního portfolia skupiny. Nejprve Immofinanz, kde CPIPG vlastní většinu, prodala administrativní budovu Grand Center Zagreb v chorvatském Záhřebu místnímu investorovi.

V Polsku se začíná rozhlížet Wood & Company

Následně polská divize odprodala jednu ze svých velkých administrativních budov, Concept Tower, ve Varšavě. Skupina CPIPG měla Concept Tower ve svém portfoliu od roku 2020 a k odprodeji se rozhodla ani ne po čtyřech letech vlastnictví. Novým majitelem této kancelářské budovy se stala společnost Wood & Company Real Estate Fund, která se začíná v Polsku v poslední době rozhlížet čím dál více. O akvizici jako první informoval polský realitní magazín Eurobuild.

Třetím posledním prodejem CPIPG, který byl dokončen v posledních únorových dnech, pak byla studentská ubytovna Metrogate House v Londýně. Budovu od CPIPG koupil místní investor.

Skupina CPIPG dále také ohlásila podpis předběžné dohody se společností S Immo, ve které vlastní většinový podíl. Předmětem dohody má být další odprodej z nemovitostního portfolia skupiny. Tentokrát se má jednat o prodej portfolia kancelářských a maloobchodních nemovitostí v České republice v celkové hodnotě přibližně 495 milionů eur, což představuje zhruba 12,5 miliardy korun.

Společnost CPI Property Group vlastní nemovitosti v Německu, České republice, Polsku a jinde ve střední a východní Evropě. Sídlo má v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Vítek je podle loňského žebříčku časopisu Forbes šestým nejbohatším člověkem v Česku s majetkem za 149 miliard korun. V CPI Property Group má zhruba 90procentní podíl.

Radovan Vítek

Analytická společnost Muddy Waters opět šije do Vítka, CPI už se ohradila

Americká investiční společnost Muddy Waters Research vydala další analýzu, ve které poukazuje na obchodní praktiky realitní společnosti CPI Property Group českého miliardáře Radovana Vítka.

Přečíst článek

CPI Property Group

Výprodeje portfolia realitního magnáta Vítka pokračují. Prodává tři domy v centru Prahy

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka prodá historickou budovu pojišťovny ve Spálené ulici v centru Prahy. Obchod téměř za miliardu korun má být dokončen v nejbližších dnech, uvedl server e15.cz.

Přečíst článek

Vítkova CPI prodává aktiva ve švýcarské Crans Montaně

Vítkova CPI hledá miliardy, kde se dá. Po hotelovém komplexu v Chorvatsku prodává lyžařský resort ve Švýcarsku

V uplynulých týdnech se objevuje na realitním trhu jedna prodejní akce CPI Property Group (CPIPG) za druhou. Po odprodeji nemovitostí v Chorvatsku a dalších 11 v Česku společnost Radovana Vítka nyní prodává majetek i ve Švýcarsku. Hrubá hodnota transakce podle CPIPG představuje více než 100 milionů švýcarských franků, tedy 2,551 miliardy korun. Získané prostředky mají být využity na dluhy. Ještě poslední listopadový den ale znovu zveřejnila sérii otázek k transakcím CPIPG americká investiční společnost Muddy Waters, která vyzývá Vítka a jeho CPIPG k objasnění nesrovnalostí.  

Přečíst článek

Radovan Vítek

Vítkova CPIPG prodá nemovitosti v Česku rakouské realitní společnosti

Rakouská realitní společnost S Immo podepsala s dceřinou společností realitní firmy CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka závaznou dohodu o koupi souboru 11 nemovitostí v České republice Oznámila to CPIPG v prohlášení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme