Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové zmizeli z trhu. Jejich zájem o nemovitosti v Česku spadl za rok na pouhou pětinu

Rusové zmizeli z trhu. Jejich zájem o nemovitosti v Česku spadl za rok na pouhou pětinu
Profimedia
 ČTK

Zájem Rusů o nákup nemovitostí v Česku za rok pětinásobně klesl v důsledku sankcí a „zhoršené logistiky“. Rusové často pořizují byty pro své děti studující na zahraničních univerzitách. Ty však nyní stále častěji míří za studiem do Číny.

Reklama

Poptávka Rusů po nemovitostech v Česku se za první čtvrtletí snížila oproti stejnému období loňského roku 5,3krát, citovala agentura TASS Jelenu Milišenkovovou, obchodní ředitelku makléřské firmy Tranio, která se specializuje na nákup nemovitostí v zahraničí. Rusové v tuzemsku dříve často kupovali byty pro sebe nebo pro děti studující na českých univerzitách.

Průmyslník Vladimir Lisin přišel o miliardy dolarů (na archivním snímku z roku 2010).

Ruští boháči chudnou. Putinova válka je připravila o jmění

Den před ruskou invazí na Ukrajinu se mezi 500 nejbohatších lidí světa řadilo 23 Rusů. Jejich majetek podle žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, činil 339 miliard dolarů (7,6 bilionu korun). Po roce konfliktu se jmění těchto 23 ruských boháčů ztenčilo o pětinu - kleslo o 67 miliard dolarů.

Přečíst článek

„Nyní mnoho rodin posílá děti na studium na univerzity v Číně, jejichž diplomy jsou často považovány za prestižnější než z těch českých. V souladu s tím motivace ke koupi nemovitosti v České republice poklesla,“ uvedla Milišenkovová s tím, že tento trend se v menší míře týká i dalších zemí Evropské unie, jako je Německo nebo Francie.

Úpadek po anexi Krymu

Zájem ruských investorů o české nemovitosti byl nejsilnější od začátku tisíciletí zhruba do roku 2008, kdy propukla světová finanční krize. Rusové se tehdy kromě Prahy soustředili hlavně na Karlovy Vary. Po anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 však s nákupy ve Karlových Varech přestali. Už tehdy šlo částečně o důsledek sankcí, které části Rusů zkomplikovaly cestování do Evropské unie.

Martin Krupauer

Celé pohraničí je vlastně takový brownfield, říká architekt Krupauer

Brownfield? To přeci není jen Smíchov. Zanedbané plochy bez využití existují i v mnohem méně atraktivních lokalitách. „Pohraničí je v podstatě jeden velký brownfield. Vtisknout nebo vrátit takovým místům život, to je jiná architektonická disciplína,“ říká Martin Krupauer, majitel a zakladatel architektonického ateliéru A8000, v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru loňského roku se ruským majitelům nemovitostí v Česku zkomplikovalo i posílání peněz z prodeje či pronájmu do Ruska. Péče o české nemovitosti se Rusům zkomplikovala také v důsledku restrikcí, které Praha loni v říjnu uvalila na ruské občany přijíždějící do země za účelem turistiky či sportu.

Vše o trhu s nemovitostmi čtěte v Realitním Clubu

Albánie se chlubí celkem 362 kilometrů pobřeží. Jihozápadní část země leží u Jónského moře, západní na Jadranu.

Levná Albánie láká na byty u moře za dva miliony. Ještě atraktivnější ale budou tamní Alpy

Ceny nemovitostí v Česku sice mírně klesají, ale byt o velikosti 60 metrů čtverečních za dva miliony lze v tuzemsku pořídit spíš jen v okrajových lokalitách. V Albánii za tuto cenu koupíte apartmán s výhledem na moře. Investičně atraktivní mohou být i albánské hory. „Na hranicích s Černou Horou či Severní Makedonií jsou již teď lyžařská střediska, která byste nerozeznali od těch v Itálii. Podstatný rozdíl je v ceně pobytu. Za celou rodinu tady utratíte to, co v Itálii za jednu osobu,“ říká v rozhovoru pro Newstream Daniel Mikulka ze společnosti Myalbania.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Více než dvacet let po krachu H-Systemu jde původně Smetkův areál na Slapech do série aukcí

Začíná série aukcí původně Smetkova areálu na Slapech. Více než dvě dekády po vytunelování H-Systemu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme