Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká pošta loni více než zdvojnásobila ztrátu na 1,725 miliardy korun

Pověřený zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán
ČTK
 ČTK

Česká pošta loni zvýšila ztrátu o 1,044 miliardy korun na 1,725 miliardy korun. Tržby z prodeje služeb klesly meziročně o 976 milionů korun, tedy o 5,8 procenta. O 579 milionů korun se snížily výnosy z poštovního provozu.

Reklama

Osobní náklady podniku meziročně klesly o 979 milionů korun kvůli snížení počtu zaměstnanců o 2243 osob v důsledku převedení těžké dopravy na externí firmy a dalším racionalizačním opatřením. Na poště v současnosti pracuje necelých 23 tisíc zaměstnanců. Navýšení mezd zvýšilo osobní náklady o 118 milionů korun.

V rámci poštovního provozu byl největší pokles výnosů u mezinárodních příchozích zásilek, které se snížily o 450 milionů korun, tedy o 50 procent, oznámila pošta. Zapříčinila to podle ní novela zákona o DPH, na základě které musejí koncoví zákazníci podávat celní prohlášení a odvádět DPH ze všech zásilek přicházejících ze zemí mimo EU.

Česká pošta chce kvůli úsporným opatřením prodloužit dobu doručování u ekonomických zásilek na tři dny od podání ze současných dvou.

Pošta chce ušetřit, tak prodlouží doručování obyčejných zásilek na tři dny

Česká pošta chce kvůli úsporným opatřením prodloužit dobu doručování u ekonomických zásilek na tři dny od podání ze současných dvou. Ušetřit tím hodlá část doručovatelů, protože v polovině roku plánuje jejich počet snížit o 500. Odborům se opatření nelíbí, protože půjde o snížení kvality a dostupnosti poštovních služeb.

Přečíst článek

Za vyššími výnosy z obstaravatelské činnosti o 119 milionů korun pak podle pošty stojí především rozvoj kontaktních míst pro obsluhu zákazníků firmy ČEZ a dále se podařilo dosáhnout vyšších odměn za spolupráci s ČSOB a za služby SIPO. Naopak klesající trend pokračoval u roznášky důchodů, u služeb Czech POINT, a to zejména u ověřování podpisů a výpisů z katastru nemovitostí v souvislosti s ochlazením trhu, a také u Datových schránek kvůli menšímu objemu provedených úprav informačního systému, uvedla firma.

Pověřený zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán

David Ondráčka: Jak Česká pošta ruší pobočky? Od stolu

Česká pošta a další do její transformace zainteresované strany si počínají nekoncepčně. Pobočky se ruší bez znalosti místních specifik, v Praze a od stolu, píše ve svém příspěvku pro Newstream protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Bez transformace Česká pošta nepřežije

Ostatní provozní výnosy poště vzrostly o 433 milionů korun v důsledku vyšších příjmů z prodeje nepotřebných nemovitostí o 374 milionů korun, dále pak z prodeje vozidel o 29 milionů korun a pronájmu vozidel o 30 milionů korun v rámci realizace projektu outsourcing dopravy nad 3,5 tuny.

Česká pošta, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česká pošta zruší stovky poboček. Když to zvládly banky, zvládne to i ona

Česká pošta se odhodlala ke kroku, který je v její nepříznivé hospodářské situaci prakticky nezbytný: zruší přibližně tři stovky svých poboček. Už se také ví, které to jsou. Dotčené obce a jejich starostové se samozřejmě ozývají. Nelíbí se jim to. Což je pochopitelné. Lidé v obci či městě zrušení pobočky pošty leckdy přičtou ke zlu místnímu starostovi mnohem spíše než vedení podniku, nebo dokonce ministerstva vnitra, „tam někde daleko v Praze“.

Přečíst článek

Pošta by měla do poloviny roku oznámit plán restrukturalizace, v rámci které se má rozdělit na provozovatele poboček poskytujícího základní služby a komerčního operátora balíkových a logistických služeb. Již před restrukturalizací podnik kvůli klesajícímu provozu oznámil snížení počtu poboček o 300 na 2900 a zrušení zhruba 1600 pracovních míst. Bez těchto opatření by letošní ztráta dosáhla čtyř miliard korun a firma by skončila v insolvenci.

Prodej budovy hlavní pošty v Jindřišské by byl správným krokem

Prodej „černé díry” v Jindřišské by byl správným krokem. Trápící se České poště může vynést miliardy

Prodej budovy v pražské Jindřišské ulici může České poště vynést miliardy korun. V současnosti mizí v této „černé díře“ desítky milionů korun daňových poplatníků ročně, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Zrušte těch pošt daleko víc, prosím

Konec spekulací. Česká pošta odtajnila seznam poboček, které zavře. A člověku se jen chce říct, že to je prostě málo. A proč? Protože prostě Česká pošta se stala opravdu typickým molochem, který přestal plnit funkci a začal se starat hlavně o sebe sama.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pobočka České pošty

Dalibor Martínek: Prohnilá Česká pošta. Zavírání poboček je kouřovou clonou politiky ovládané firmy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme