Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německá drahota, nemovitosti jsou u sousedů navzdory poklesu cen předražené

Domy a byty v Německu jsou navzdory nedávnému poklesu cen často stále předražené. Platí to i pro Berlín.
ČTK
 ČTK

Domy a byty v Německu jsou navzdory nedávnému poklesu cen často stále předražené. Obzvláště patrné je to ve velkých městech. Ve své měsíční zprávě to uvádí německá centrální banka. Existují však podle ní náznaky, že vzestupný cenový trend je u konce.

Reklama

„Nadhodnocení rezidenčních nemovitostí se v roce 2022 v průměru nesnížilo,” uvedla Deutsche Bundesbank, jak se německá centrální banka oficiálně nazývá, ve své dnes zveřejněné měsíční zprávě. „Podle současných odhadů byly ceny nemovitostí ve městech o 25 až 40 procent vyšší než cena indikovaná sociodemografickými a ekonomickými fundamenty,” upřesnila.

Analytik: Hypotéka na 70metrový byt v Praze vyjde na 55 tisíc, nájem o polovinu méně

Hypotéka na 70metrový byt v Praze vyjde na 55 tisíc, nájem o polovinu méně, říká analytik

Po dekádě růstu cen přišla na tuzemský realitní trh stagnace a pokles cen, například v Praze až o osm procent, říká Pavel Ryska, analytik J&T Banky. V dalším díle podcastu Realitní Club jsme s ním probírali i další vývoj cen, ale třeba i to, ve kterých lokalitách se vyplatí investovat do nemovitostí.

Přečíst článek

Ceny jsou podle ní nepřiměřeně vysoké i přesto, že ve druhé polovině roku byl vidět jejich pokles. Mnoha zájemcům omezily financování nákupů nemovitosti inflace a rostoucí úrokové sazby na hypotékách. Poptávka po bytech se snížila. Cenovou hladinu ale udržely vysokou rostoucí ceny ve stavebnictví a nedostatek bytů ve velkých městech.

Vzestup je u konce

„Pokles cen rezidenčních nemovitostí ve druhé polovině roku jen částečně vyrovnal velmi silnou inflaci až do poloviny roku,” shrnuje Bundesbank. Rezidenční nemovitosti byly v průměru za rok zhruba stejně nadhodnocené jako dříve.

Byty ve 4. čtvrtletí mezikvartálně poprvé od roku 2013 zlevnily.

Drahé úvěry, krize. A byty poprvé od roku 2013 zlevnily, zájem o rodinné domy se snížil

Ceny bytů ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 v mezikvartálním srovnání poprvé od začátku roku 2013 klesly, a to v průměru o 0,7 procenta. Trh s nemovitostmi pokračoval v poklesu. Jak u bytů, tak u rodinných domů se poptávka dále mírně snížila. Pouze u pozemků zůstala stabilní, stejně jako růst cen. Vyplývá to z HB Indexu, který poskytla Hypoteční banka, jež patří do skupiny ČSOB.

Přečíst článek

Existují však náznaky, že dlouhodobý vzestup je u konce, píše Bundesbank, která před nadhodnocováním na trhu s nemovitostmi už roky varuje. Podle analýz byly nárůsty cen v průběhu roku nižší než v roce 2021.

Natáčení podcastu s Tomášem Jelínkem (Centrury 21)

Byt pro rodinu na sídlišti v Praze? Museli byste vydělávat 80 tisíc měsíčně, říká ředitel realitky

Ne že by se neprodávalo, ale i trh se secondhandovými nemovitostmi výrazně zpomalil. K zásadnější korekci cen zatím ale plošně nedochází. U některých typů nemovitostí a lokalit ale ceny padají i o 15 procent. U paneláků pak ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomáš Jelínek v dalším díle podcastu Realitní Club, který přineseme již zítra. Zlevňování očekává i nadále.

Přečíst článek

Podle propočtů poskytovatele dat společnosti Bulwiengesa se ceny rezidenčních nemovitostí ve 127 německých městech za rok zvýšily v průměru o šest procent, tedy o něco méně než o rok dříve. V Berlíně, Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburku, Kolíně nad Rýnem, Mnichově a Stuttgartu byl nárůst cen o 6,2 procenta nižší než o rok dříve. V celém Německu vzrostly ceny domů a bytů loni podle propočtů Asociace německých bank specializovaných na financování nemovitostí a veřejného sektoru o devět procent, uvedla agentura DPA.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme