Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dříve za miliony, teď se slevou. Chaty a chalupy zlevňují i v atraktivních lokalitách

Ilustrační foto
Profimedia.cz
Petra Jansová

Chaty a chalupy dále zlevňují, a to i tam, kde to dříve bylo nemyslitelné.

Reklama

Kdo chce koupit, má z čeho vybírat. Zhruba tak by se dala popsat momentální situace na trhu s rekreačními nemovitostmi. Nabídka je enormní a koupit se dají i dříve nedostupné objekty. Navíc o pětinu levněji než v loňském roce. Ceny chat a chalup ale zřejmě stále ještě nenarazily na své dno, domnívají se zástupci realitních kanceláří. 

Podívejte se v galerii na stylové chaty a chalupy, které si Češi postavili s pomocí architektů:

„Jsme v situaci, kdy se více prodává, než kupuje, takže ceny před samotnou sezonou dále klesají. Nabízených nemovitostí je nadprůměrné množství, takže klesat musí,“ přibližuje František Brož za Bezrealitky.cz.

Řadový dům ve Španělsku.

Ředitel Century 21: Chata na Mácháči vyjde dráž než ve Španělsku

Nemovitosti v zahraničí lákají kvůli ceně čím dál více Čechů. Chaty a chalupy totiž vyjdou v některých tuzemských lokalitách dráž než ve Španělsku nebo Itálii. Levně si jde koupit rodinný dům i v některých tuzemských regionech. „Především na východě ČR, na hranicích se Slovenskem cena rodinných domů klesla o 20 procent,“ říká ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomáš Jelínek.

Přečíst článek

Nejlevnější jsou chalupy u Karlových Varů

Nejnižší cenu si drží Karlovarský, Pardubický, Moravskoslezský kraj a Vysočina, kde se cena za metr čtvereční pohybuje od 15 do 20 tisíc korun. Naopak nejvýš se ceny drží ve Středočeském, Libereckém a Královehradeckém kraji, kde metr čtvereční vyjde od 37 do 44 tisíc.

„Ceny v Libereckém kraji i nadále táhnou nahoru Krkonoše, ve Středočeském kraji zase oblast Sázavy a přehrad. Konečná cena se ale vždy odvíjí o stavu nemovitosti,“ přibližuje oblastní ředitel M&M reality Jan Martina.

Zlevňuje se v podstatě po celém Česku, výjimkou jsou v podstatě jen objekty po rekonstrukci ve výjimečných lokalitách. Nově se cenovky mění i v oblastech, které byly dosud vnímány jako „investiční terno“. Jde například o Šumavu (mimo Lipno), Křivoklátsko, Krušné hory i některé části Krkonoš nebo Orlických hor. „Chalupy, které se ještě před dvěma lety nabízely klidně za vyšší jednotky milionů se nyní vyprodávají ve slevách,“ dodává Brož.

Luxusní vila v rezortu Neano na ostrově Bali

3+1 na Proseku, nebo luxusní vilu na Bali? Češi objevují bydlení v exotických končinách

Bali patří k nejkrásnějším místům na světě. A luxusní vila u moře tu stojí kolem 330 tisíc eur, tedy v přepočtu necelých osm milionů korun. Domy určené k rekonstrukci pak vyjdou ještě na výrazně méně.

Přečíst článek

Nejčastěji se pak do nabídky v současnosti dostávají staré chalupy na vesnicích, chatičky v okolí řek či na horách. „Rekreační nemovitosti jsou velmi individuální záležitostí. Klíčová je samozřejmě lokalita. Ceny obecně spadly na úroveň roku 2021, ale vždy záleží na konkrétní nemovitosti a lokalitě. Kdo chce prodat rychle, musí upravit cenu,“ přibližuje Eva Viktorinová, majitelka realitní kanceláře RE/MAX Power.

Češi se stěhují do chat a chalup, nebo je pronajímají

Jak potvrzují statistiky, trh s rekreačními nemovitostmi nicméně v posledních šesti měsících mírně ožívá. Respektive co do počtu a výši cen se vrací na předcovidovou úroveň. Ale zatímco v covidu se chaty a chalupy staly útočištěm před restrikcemi, nyní se čím dál častěji stávají dostupnější alternativou bydlení. „Například chaty, které jsou součástí okrajových částí měst, jsou z velké části přestavovány právě na bydlení,“ přibližuje Viktorinová.

Albánie se chlubí celkem 362 kilometrů pobřeží. Jihozápadní část země leží u Jónského moře, západní na Jadranu.

Levná Albánie láká na byty u moře za dva miliony. Ještě atraktivnější ale budou tamní Alpy

Ceny nemovitostí v Česku sice mírně klesají, ale byt o velikosti 60 metrů čtverečních za dva miliony lze v tuzemsku pořídit spíš jen v okrajových lokalitách. V Albánii za tuto cenu koupíte apartmán s výhledem na moře. Investičně atraktivní mohou být i albánské hory. „Na hranicích s Černou Horou či Severní Makedonií jsou již teď lyžařská střediska, která byste nerozeznali od těch v Itálii. Podstatný rozdíl je v ceně pobytu. Za celou rodinu tady utratíte to, co v Itálii za jednu osobu,“ říká v rozhovoru pro Newstream Daniel Mikulka ze společnosti Myalbania.cz.

Přečíst článek

Stále častěji se i běžné domácnosti uchylují k částečnému pronájmu, aby tak kompenzovaly náklady na provoz a správu. „U kvalitních nemovitostí v dobrých lokalitách se přitom může jednat i o vyšší desetitisíce nebo dokonce více než sto tisíc, které vydělají za sezonu,“ dodává Brož.

Inspirováni tradičními rybářskými boudami navrhli architekti ze studia A111 na břehu rybníka, zasazeného v malebné krajině Vysočiny, malou chatu. Její velikost limituje legislativa.

FOTOGALERIE: Jak to dopadne, když si Čech postaví chatu? Podívejte se

Češi byli, jsou a asi i budou národem chatařů a chalupářů. Potřebu mít klidné útočiště, kam lze prchnout před hektickým životem ve městě, je v nás hluboce zakořeněna. Některé rekreační nemovitosti jsou obzvláště povedené. Podívejte se na náš výběr.

Přečíst článek

Rekonstrukce roubenky proběhla pod taktovkou architektů ze studia Mjölk.

Prosklená roubenka. I tak může vypadat horská chalupa

Téměř 100 let stará roubenka v posledních letech chátrala. Noví majitelé se do ní na první pohled zamilovali kvůli místu. Rekonstrukci pak svěřili architektonickému studiu Mjölk z Liberce.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme