Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Axa se svezla na boomu investic do alternativních nemovitostí. Koupila pozemek s filmovým studiem ve Francii

Axa se svezla na boomu investic do alternativních nemovitostí. Koupila pozemek s filmovým studiem ve Francii
American Zoetrope/Columbia Pictures

Společnost Axa Investment Managers, která je realitní divizí francouzské pojišťovny Axa, koupila od developerské společnosti Nexity pozemek nedaleko Paříže, na kterém se nachází jedno z největších filmových studií ve Francii. Je to první transakce firmy v rychle rostoucím odvětví filmové a seriálové produkce.

Reklama

Pozemek o rozloze 12 hektarů se nachází Bry-sur-Marne a Villiers-sur-Marne východně od Paříže. Cena nebyla zveřejněna. Podle listu Financial Times ale hodnota transakce činí 150 milionů eur, v přepočtu 3,5 miliardy korun. Ve filmových ateliérech Bry-sur-Marne se natáčely mimo jiné film režisérky Sofie Coppolové z roku 2006 Marie Antoinette, jedna série Hunger Games a letošní film Asterix a Obelix: Říše středu.

„Byla to vzácná příležitost získat jedno z největších studií ve Francii, blízko centra Paříže, s kvalitní infrastrukturou a potenciálem rozšířit areál tak, aby vyhovoval rychle rostoucí poptávce,” uvedl manažer Axa IM John O'Driscoll. Firma tam plánuje uskutečnit významný rozvojový program, který umožní více než zdvojnásobit produkční kapacitu.

Kanceláře k pronájmu, ilustrační foto.

Propadne se evropský trh s komerčními nemovitostmi? Obavy rostou

Mezi investory rostou pochybnosti ohledně zdraví evropského trhu s komerčními realitami, někteří mají obavy z jeho prudkého propadu po nedávných problémech v bankovním sektoru. Vyšší náklady na půjčky nyní tlačí dolů ceny realit, které v uplynulých letech těžily z nízkých úrokových sazeb, píše CNBC.

Přečíst článek

Ateliéry poblíž velkých měst jsou v kurzu

Filmová studia se stala oblíbenou investicí pro realitní investory, kteří hledají příležitosti k růstu mimo tradiční sektor, jako jsou kanceláře, maloobchodní prostory nebo průmyslové areály. Zejména administrativní komplexy a obchodní centra postihl sílící trend práce z domova a nákupů přes internet, který nastartovala pandemie nemoci covid-19.

Poptávku po prostorech pro filmová studia podle investorů podpořil růst streamovacích služeb, jako je například Netflix. Tyto prostory se rychle staly nedostatkovým zbožím, zejména pokud se nacházejí v blízkosti velkých měst. Nicméně investice přichází také v době, kdy se očekává, že streamovací společnosti a další tvůrci obsahu výrazně sníží tvorbu původních televizních pořadů, protože se v době hospodářského útlumu snaží snížit náklady.

Vše o dění na trhu s nemovitostmi sledujte v Realitním Clubu

Netflix, ilustrační foto

Netflix sbírá nové předplatitele jen pomalu. Růst táhnou hlavně Asiaté

Netflixu v prvním čtvrtletí přibylo 1,75 milionu předplatitelů, méně než se čekalo. Americká streamovací služba to uvedla v úterý po skončení obchodování na amerických burzách. Akcie společnosti po zveřejnění hospodářských výsledků oslabily o více než devět procent, posléze ale znovu oživily.

Přečíst článek

Konec legrace. Walt Disney zruší tisíce pracovních míst, firma chystá obří změny. Na snímku šéf firmy Bob Iger a tradiční maskot zábavního kolosu.

Konec legrace. Walt Disney zruší tisíce pracovních míst, firma chystá obří změny

Americká mediální a filmová společnost Walt Disney zruší 7000 pracovních míst na celém světě ve snaze ušetřit 5,5 miliardy dolarů (122 miliard korun) a přivést k zisku svoji streamovací divizi. Ve středu o tom informoval šéf firmy Bob Iger.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

HB Index: Zájem o investiční byty pokračuje. Prodávají se o pětinu dráž než loni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme