Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Povinnost zveřejnit dárce splnili jen čtyři kandidáti, ostatní chybovali

Kandidáti na prezidenta před nedělní superdebatou na ČT. Ve vysílání oznámil Středula, že odstupuje z volby.
ČTK

Povinnost zveřejnit dárce splnili jen čtyři kandidáti na prezidenta. Dva - Tomáš Zima a Josef Středula - to neudělali vůbec, oznámil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Další uvedli neúplné údaje.

Reklama

Úřad za chyby může ve správním řízení rozdat pokuty od dvaceti do 300 tisíc korun. Zima za důvod uvedl, že jeho web čelil kyberútoku. Dodal, že potřebné údaje poskytl i přímo úřadu.

Lhůtu na splnění povinnosti měli uchazeči o post prezidenta do úterní půlnoci. Údaje se měly objevit na webech, které kandidáti úřadu již dříve zaslali. „Na volebních lístcích se objeví devět kandidátů, z toho jeden v tomto týdnu odstoupil od kandidatury. Podle zjištění úřadu v této chvíli splnili z těchto osob svoji povinnost v plném rozsahu čtyři kandidáti, tři kandidáti ji splnili částečně, dva kandidáti potřebné údaje nezveřejnili,” uvedl krátce po poledni předseda úřadu František Sivera, který je pověřen koordinací volby prezidenta.

Pražský hrad

Stanislav Šulc: Prezidentský majestát na rozcestí. Posílit pravomoci, nebo zrušit?

Přímou volbu prezidenta máme teprve deset let. Do té doby jí úspěšně prošel jediný muž – Miloš Zeman. A ukázal, že přímá volba hlavy státu je zakopaná mina v českém ústavním pořádku. Vydali jsme se jí do neznámého teritoria, který česká ústava nezná. A není úplně jisté, jestli je tato situace dlouhodobě udržitelná. Nebude lepší přejít k prezidentskému systému? Anebo nebylo by lepší prezidentský úřad raději zrušit? 

Přečíst článek

Kandidáti se nezveřejněním úplných údajů vystavili možnosti zahájení správního řízení. Pokuta se může pohybovat v rozpětí od 20 tisíc korun do 300 tisíc korun,” dodal Sivera.

Zima se brání

Zima ČTK řekl, že důvodem nezveřejnění údajů na jeho webu je kyberútok, kvůli kterému na něj nešlo informace nahrát. Napravit to chce hned, jak to bude možné. Zdůraznil, že požadované údaje včas zveřejnil přímo na webu úřadu.

Plně povinnost splnili Andrej Babiš, Pavel Fischer, Marek Hilšer a Danuše Nerudová. Petru Pavlovi a Karlu Divišovi úřad vyčítá, že u některých dárců chybí datum narození a trvalý pobyt. U Jaroslava Bašty úřad uvedl, že pod odkazem na bezúplatná plnění zveřejnil přehled dárců peněžních darů. V současné době již má Bašta na webu i fungující odkaz na bezúplatná plnění.

Babišovi celou kampaň platí jeho hnutí ANO. Na webu uvádí, že na kampaň nepřijalo od dárců žádné peníze a případné dary s poděkováním vracelo. Haléřové platby s hanlivými vzkazy hnutí převedlo do státního rozpočtu. Hnutí Babišovi podle údajů na transparentním účtu poskytlo 20 milionů korun. Zveřejnilo seznam asi stovky lidí a firem, kteří půjčili plochu na vyvěšení volební reklamy.

pět minut po otevření volebních místností se tvoří před některými z nich fronty.

PREZIDENTSKÉ VOLBY ON-LINE: Pavlovi vyjádřili podporu Nerudová, Fischer, Hilšer i premiér Fiala

První kolo přímé volby prezidenta ČR skončilo, začalo sčítání hlasů. Po sečtení hlasů ve třech čtvrtinách okrsků vede bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se 37 procenty hlasů. Na druhém místě byl generál ve výslužbě Petr Pavel se 33,49 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního serveru ČSÚ. Na třetím místě je zatím bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová se 13,77 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je senátor Pavel Fischer se 6,56 procenta hlasů. Zisk ostatních kandidátů se pohyboval pod pěti procenty. Volební účast činila 67,48 procenta.

Přečíst článek

Nerudová uvedla, že dostala od sponzorů a příznivců 34,1 milionu korun. Dalších 986 tisíc korun vykázala jako tzv. bezúplatná plnění. Do částky počítá třeba dobrovolnickou práci, umístění reklamy nebo třeba zapůjčení vozidla. Většinou jde o částky v řádu tisíců korun.

Pavel podle údajů na transparentním účtu získal od dárců 40,4 milionu korun. Dostal tak o 400 tisíc korun více, než může před prvním kolem voleb použít. Jeho tým na webu zveřejnil seznam všech dárců, kteří na kampaň přispěli finančně či jinak. Částky a způsob příspěvku neuvedl.

Speciál o prezidentských volbách čtěte zde

Kromě trojice hlavních favoritů z osmičky aktuálních účastníků volby nejvíce do své propagace investoval Bašta, kterému na transparentní účet přišlo asi 13,4 milionu korun, většinu peněz poslalo hnutí SPD. Zároveň Bašta na svém webu zveřejnil seznam desítek dárců, kteří mu bezplatně pomohli třeba při roznosu letáků, poskytli vozík pro umístění volebního billboardu nebo vypomohli s příspěvky na sociálních sítích.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme