Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zvolený prezident Pavel se chystá na Ukrajinu, termín cesty navrhne Kyjev

Zvolený prezident Petr Pavel o víkendu požádal ukrajinskou stranu, aby jako první přišla s návrhem termínu jeho cesty do Kyjeva.
ČTK
 ČTK

Zvolený prezident Petr Pavel o víkendu požádal ukrajinskou stranu, aby jako první přišla s návrhem termínu jeho cesty do Kyjeva. Předpokládá, že se tak stane brzy. Pavel také oznámil, že oficiální cestu do Polska podnikne týden po inauguraci, a to 16. a 17. března.

Reklama

Pavel uvedl, že se na Mnichovské bezpečnostní konferenci minulý týden sešel s předsedou ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem, který zopakoval velký zájem na cestě zvoleného prezidenta do Kyjeva. Pavel ale řekl, že vnímá, že země je ve válce a četnost návštěv zahraničních státníků je aktuálně poměrně velká.

Rok ruské invaze na Ukrajinu. Podívejte se:

„Proto jsem je požádal, aby první návrh termínu udělali oni. Z naší strany přece jenom flexibilita je větší. Předpokládám, že v krátké době se ukrajinská strana ozve s nějakým návrhem,” řekl Pavel.

Jiří Hynek: Evropa nemá náboje ani na třicet dní. Ukrajině už těžko víc pomůžeme

Česko dodalo Ukrajině za rok války s Ruskem výzbroj a munici asi za dvacet miliard korun, říká Jiří Hynek, šéf Asociace obranného a zbrojního průmyslu ČR. Z hlediska zbrojní pomoci Ukrajině je český příspěvek významný. Kolik přesně tanků či houfnic dodal stát nebo české firmy však nechce odhalovat. Evropa je podle Hynka nyní na hranici svých schopností dodávat na Ukrajinu vojenskou techniku. Zle podle něj zanedbala zbrojní průmysl. Pokud by nastal třeba konflikt s Ruskem, Evropa by byla načapána v nedbalkách. 

Přečíst článek

Pavel na okraj konference jednal také například s prezidenty Francie Emmanuelem Macronem, Litvy Gitanasem Nausédou či Polska Andrzejem Dudou. Hovořil také s premiéry Švédska, Finska či Estonska, s několika ministry zahraničních věcí nebo s bavorským ministerským předsedou Markusem Söderem.

Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Lukáš Kovanda: Rusko letos poroste jako Česko, možná i více. Účinkují po roce západní sankce?

Mezinárodní měnový fond v lednu překvapil. Výrazně zlepšil svůj odhad letošního růstu ruské ekonomiky. Ano, růstu. Ruské hospodářství by podle něj mělo reálně přidat, byť mírně, konkrétně 0,3 procenta. Česko je na tom dle MMF jen o trochu lépe, vlastně takřka neznatelně, když jeho hospodářství má podle washingtonské instituce letos posílit o 0,5 procenta, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Pavel po jednání s Dudou slíbil, že do Polska pojede na druhou zahraniční cestu po Slovensku. Duda podle něj chce také v zatím neupřesněném termínu uspořádat neformální jednání s Pavlem a Nausédou ve Visle.

Biden strávil v Kyjevě pět hodin. Přislíbil nový balík vojenské pomoci Ukrajině

Americký prezident Joe Biden navštívil Kyjev, v ukrajinské metropoli na předem neohlášené návštěvě strávil přes pět hodin. S ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským jednal o dodávkách zbraní. Biden také oznámil nový balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 500 milionů dolarů (přes 11 miliard korun).

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme