Reklama

Zatykač vydaný na Putina je oprávněný, uvedl Biden. Nehorázné a nepřijatelné, zní z Moskvy

Joe Biden, americký prezident
ČTK
 ČTK

Vydání zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina v souvislosti s válkou na Ukrajině je podle americké hlavy státu, Joea Bidena, oprávněné. Ruský prezident spáchal válečné zločiny, míní Biden, kterého citovala agentura Reuters. Zatykač na Putina vydal v pátek Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Začíná být jasné, že nikdo nestojí nad zákony, řekl v reakci německý kancléř Olaf Scholz.

Reklama

„Jednoznačně se dopustil válečných zločinů,“ řekl Biden novinářům. „Myslím, že je to oprávněné,“ poznamenal pak k vydání zatykače. Německý kancléř Olaf Scholz v reakci na vydaný zatykač uvedl, že „začíná být jasné, že nikdo nestojí nad zákony“.

Spolu s ruským prezidentem začal ICC stíhat také zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou. Podle Moskvy rozhodnutí soudu nemá právní základ a je „nehorázné a nepřijatelné“.

Rusko stejně jako Spojené státy Mezinárodní trestní soud neuznává. Podle Bidena jsou ale argumenty soudu silné.

Soud v Haagu hodlá poprvé stíhat údajné ruské válečné zločiny na Ukrajině

Soud v Haagu hodlá poprvé stíhat údajné ruské válečné zločiny na Ukrajině

Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) hodlá ve dvou případech zahájit stíhání za válečné zločiny související s ruskou invazí na Ukrajinu. S odkazem na své zdroje mezi současnými i bývalými představiteli soudu to napsal list The New York Times (NYT), podle kterého ICC také požádá o vydání zatykačů na několik osob.

Přečíst článek

Hlavní prokurátor ICC Karim Khan, který podle Reuters od února 2022 čtyřikrát navštívil Ukrajinu, řekl, že z ukrajinského území byly do ruských sirotčinců a dětských domovů odvezeny stovky dětí. „Domníváme se, že mnoho z nich bylo poté předáno k adopci v Rusku,“ řekl Khan.

V únoru zveřejněná studie americké Yaleovy univerzity uvedla, že Rusko drželo nejméně 6000 ukrajinských dětí v přinejmenším 43 zařízeních na okupovaném Krymu a v Rusku určených zřejmě na převýchovu.

ICC soudí jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny. Návrhy na zahájení procesu může podat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme