Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA podpoří Ukrajinu dalším balíkem peněz. Biden musel přistoupit ke kompromisu

Americký prezident Joe Biden
ČTK
 ČTK

Americký prezident Joe Biden je ochotný přistoupit na kompromis ohledně americké imigrační politiky, jejíž změnou republikáni v Kongresu podmiňují schválení další rozsáhlé finanční pomoci Ukrajině. Podle agentury Reuters to řekl v projevu v Bílém domě.

Reklama

Biden zároveň vyzval Kongres USA, aby tuto pomoc Ukrajině ve výši desítek miliard dolarů schválil ještě před vánočními svátky. Nedlouho po jeho projevu Pentagon a americké ministerstvo zahraničí podle AP oznámily, že USA poskytnou Kyjevu další vojenskou pomoc ve výši 175 milionů dolarů (asi čtyři miliardy korun).

Maďarský lídr Viktor Orbán

Schůzka roku? Kyjev usiluje o setkání Zelenského a Orbána

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak uvedl, že telefonicky jednal se šéfem maďarské diplomacie o možném uspořádání schůzky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a maďarského premiéra Viktora Orbána.

Přečíst článek

Dnes oznámená pomoc zahrnuje střely do raketometů HIMARS, dělostřeleckou munici nebo protitankové střely. Biden se mezitím v Kongresu snaží prosadit přijetí balíčku zákonů, který počítá mimo jiné s 61 miliardami dolarů (asi 1,4 bilionu korun) vyčleněnými na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny. Republikáni ale schválení podmiňují zpřísněním americké imigrační politiky. Balíček v celkové výši 106 miliard dolarů (2,4 bilionu korun) zahrnuje i pomoc pro Izrael nebo právě prostředky na posílení ostrahy americko-mexické hranice, kam letos v rekordních počtech přicházej migranti prchající především ze zemí Latinské Ameriky.

Rusko může zaútočit na NATO

Biden dnes podle Reuters uvedl, že je ochotný ke „značnému kompromisu“ ohledně ochrany hranic, ale naznačil, že na všechny požadavky republikánů přistoupit nechce. „Musí se o tom jednat," řekl. Šéf Bílého domu zároveň varoval před scénářem, kdy by se Rusku a ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi podařilo Ukrajinu ovládnout. „Pokud Putin ovládne Ukrajinu, tak se tam nezastaví,“ varoval Biden a zdůraznil, že Rusko by pak mohlo zaútočit i na některý členský stát NATO.

Ukrajinský prezident Zelenskyj ohledně zahraniční pomoci Kyjevu řekl, že Ukrajina se snaží zvýšit své obranné kapacity, a vyzval americké společnosti, aby jí v této snaze pomohly. „Ukrajina nechce zcela záviset na svých partnerech. Ukrajina usiluje o to, a je toho i schopna, aby se stala garantem bezpečnosti svých sousedů, až zajistí svoji vlastní bezpečnost,“ sdělil účastníkům americko-ukrajinské bezpečnostní konference ve Washingtonu Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Válka je v nové fázi, Rusko vyděsí jen vojensky soběstačná Ukrajina

Válka s Ruskem se s příchodem zimy ocitla v nové fázi, a byť letní ukrajinská protiofenziva nepřinesla kýžené výsledky, Ukrajina se nevzdá. V rozhovoru s agenturou AP to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se soustředí na posílení domácí zbrojní výroby. Kyjev se proto obrací na spojence, aby mu poskytli výhodné půjčky a licence na výrobu a opravy jejich zbraní.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident USA Joe Biden

Hledání nové cesty. Ukrajina a Spojené státy po neúspěšné protiofenzivě ladí další postup

Přečíst článek
Joe Biden, americký prezident

Zatykač vydaný na Putina je oprávněný, uvedl Biden. Nehorázné a nepřijatelné, zní z Moskvy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme