Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Západ omezil dovoz ruské ropy. Moskva přijde o stovky milionů dolarů denně

Íránský ropný tanker typu aframax
Alf van Beem / Creative Commons / CC0
 ČTK

V zemích Evropské unie v pondělí začal platit zákaz dovozu ruské ropy na tankerech. Ropné embargo má Moskvu připravit o část zdrojů na financování válečné agrese proti Ukrajině. Česka se embargo zatím netýká.

Reklama

Unie společně se skupinou hospodářsky vyspělých zemí G7 paralelně zavedla cenový strop 60 dolarů (zhruba 1390 korun) za barel ruské ropy přepravované do dalších států.

Evropský blok se na ropném embargu shodl v rámci bezprecedentní série sankcí přijatých od únorového začátku ruské invaze. Dovoz ropovodem Družba, který se týká České republiky, Slovenska a Maďarska, má zatím časově nespecifikovanou výjimku. Německo a Polsko se rozhodly nad rámec unijní shody zastavit dovoz ropy potrubím a EU odhaduje, že se embargo bude vztahovat na 90 procent veškerého jejího dovozu z Ruska.

Elektrárna, ilustrační foto

Obnova ukrajinské energetiky může povzbudit boom v celé Evropě

Celý svět mohl na jaře téměř v přímém přenosu sledovat, jak ruská agresorská vojska ničí jeden z pilířů ukrajinského průmyslu – ocelárny ve východní části země. Na podzim se terčem barbarských útoků stala celá energetická infrastruktura Ukrajiny. I ti obyvatelé napadené země, kteří přímo nebojují na frontě, řeší akutní existenční problémy – jak přežít nadcházející zimu, když si nemohou být jistí ani dodávkami energií a vody.

Přečíst článek

Česko má na ruskou ropu výjimku

Českých rafinérií se spuštěné unijní embargo netýká. Na dovoz ruské ropy ropovodem Družba má zatím ČR, Slovensko a Maďarska časově nespecifikovanou výjimku. „Výjimka je pro Českou republiku velmi důležitá, protože rafinérie v Litvínově je stále dominantně závislá na zpracování ruské ropy,” uvedl šéf Státní správy hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. V případě přerušení dodávek mají Česku vydržet nouzové zásoby zhruba na 100 dní, dodal. 

Moskva: Opatření naši bojeschopnost nesníží

Souběžný cenový strop má snížit příjmy Ruské federace z vývozu ropy do dalších zemí. Zakázáno je převážet ropu či pojišťovat její přepravu, pokud se bude prodávat za více než 60 dolarů. Ruská ropa je levnější než severomořská ropa Brent, která je hlavním ukazatelem vývoje cen ropy ve světě. V posledních dnech se tržní cena ruské ropy Urals podle analytiků pohybovala hluboko pod 50 dolary. Brent se aktuálně pohybuje kolem 87 dolarů za barel.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) očekává, že do konce prvního čtvrtletí příštího roku bude v důsledku těchto kroků produkce ropy v Rusku nižší přibližně o dva miliony barelů denně. Letos v březnu těžba ropy v Rusku činila více než deset milionů barelů denně.

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 19. října 2022)

Lukáš Kovanda: EU zastropuje ruskou ropu. Vypne Rusko v rámci odvety ropu také Česku?

Evropská unie se dohodla na úrovni stropu na ruskou ropu vyváženou námořní cestou, plyne z informací agentury Bloomberg. Strop bude činit 60 dolarů (1387 korun) na barel. V platnosti by měl být od tohoto úterý. K stropu se hlásí nejen EU, ale všechny země skupiny G7, jež jej rámcově schválily již dříve.

Přečíst článek

Podle Moskvy přijatá opatření destabilizují globální energetický trh, ale neovlivní její schopnost pokračovat v bojích na Ukrajině.

„Tato opatření budou mít bezpochyby dopad na stabilitu světového trhu s energiemi,” reagoval v pondělí podle médií mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Na druhou stranu podle něj neovlivní možnosti Ruska pokračovat ve vojenských operacích v sousední zemi. Moskva podle něj chystá vlastní reakci na kroky západních zemí.

Rusko už dříve avizovalo, že bude svou surovinu vyvážet jinam, podle expertů ale i tak přijde o stovky milionů dolarů denně. Moskva podle médií v poslední době nakoupila přibližně stovku tankerů, kterými se chce pokusit ropu vyvážet.

Viktor Orbán, maďarský premiér

Orbánova prohra. Maďarsko už připouští, že cenový strop u paliv může padnout

Palivová krize v Maďarsku přechází do kritické fáze. Vládní ministr Gergely Gulyas ve středu uvedl, že zprávy o nedostatku pohonných hmot v zemi jsou „vskutku znepokojivé“. To, zda vláda dále zachová stávající zastropování cen pohonných hmot, podle něj závisí na tom, zda se petrochemickému podniku MOL podaří zajistit dostatek dodávek paliv. O čemž ovšem lze pochybovat. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra: Ekonomické zájmy jsou pro Západ důležitější než životy Ukrajinců. A Putin to ví

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme