Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš zůstává poslancem i předsedou ANO. Chce být ale méně vidět

Andrej Babiš zůstává poslancem i šéfem ANO
ČTK
 ČTK

Bývalý premiér a neúspěšný prezidentský kandidát Andrej Babiš zůstane poslancem a také předsedou opozičního ANO. Řekl to po jednání předsednictva hnutí. Hlavními tvářemi ANO ale podle něj budou šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová a první místopředseda Karel Havlíček, který nově bude řídit stínovou vládu.

Reklama

Na pozici místopředsedy hnutí ANO nicméně skončil moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Rozhodnutí z funkce odejít, řekl novinářům již při příchodu na jednání.

„Ano, o tom jsem uvažoval, to jsem deklaroval už,” řekl Vondrák. Na dotaz, zda bude finální rozhodnutí záviset na dnešní debatě, odpověděl: „Implicitně bych řekl, že to (rezignaci) podám v každém případě”.

Babiš zůstává v sedle

Babiš byl kritizován za některé prvky předvolební kampaně, sám ale odmítl, že by byla negativní. Spolupráci s ním po volbě ukončili marketér Marek Prchal, expremiérova dlouholetá spolupracovnice Tünde Bartha i mluvčí Vladimír Vořechovský. 

Andrej Babiš s manželkou Monikou po prvním kole prezidentských voleb. Šéfka kampaně Tünde Bartha (vpravo) v ANO končí.

Úprk od Babiše. Vedle Prchala končí i šéfka kampaně Bartha a mluvčí Vořechovský

Dlouholetá spolupracovnice expremiéra a neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) Tünde Bartha a jeho mluvčí Vladimír Vořechovský ke konci února ukončí spolupráci s hnutím ANO. Jako první na to upozornil Blesk.cz.

Přečíst článek

Tenze v hnutí nastaly už před prvním kolem prezidentské volby, kdy právě Vondrák a také ostravský primátor a dřívější člen předsednictva hnutí Tomáš Macura veřejně podpořili Babišova protikandidáta Pavla. Vondrák měl také výhrady ke směřování hnutí.

Předsednictvo hnutí ANO ovšem dnes vyhodnotilo zisk zhruba 2,4 milionu hlasů v prezidentské volbě pro Babiše jako skvělý výsledek. „Je to jednoznačná motivace pro další práci a obhajobu zájmů této skupiny voličů, jimiž Fialova vláda pohrdá a soustavně je ignoruje,” konstatoval poslanec Babiš, který dál zůstává v čele hnutí ANO.

Kabinet je podle Babiše asociální, pohrdá občany a přehlíží opozici. Nemá podporu většiny lidí, ale o všem rozhoduje a nyní „má i prezidenta”. 

Babiš považuje za důležité dobudovat strukturu hnutí ANO, soustředit se na mladou generaci, hledat nové tváře a připravit se na příští volby. Omezí své mediální a společenské aktivity. „Abych mediální a politické scéně sebral hlavní terč obsesivní nenávisti,” řekl.

Babiš hnutí ANO založil v roce 2012, o rok později se subjekt poprvé dostal do sněmovny. Po vládních angažmá v letech 2014 až 2021 je nyní v opozici, se 72 poslanci má nejsilnější poslanecký klub. Babiš je od počátku nepřetržitě předsedou ANO. Letos skončil druhý v prvním kole prezidentské volby, v druhém kole jej porazil bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel.

Své plány Babiš oznámil na tiskové konferenci: 

Tisková konference Andreje Babiše
Reklama

Související

Prezident Petr Pavel se rozhodl podepsat spornou vládní novelu o snížení červnové valorizace důchodů.

Pavlův plán na 100 dnů: nominovat kandidáty na ústavní soudce, schůzky s Fialou a Babišem, otevřít Hrad

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme