Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prigožin je po smrti. Na palubě havarovaného letadla byl i další velitel wagnerovců

Jevgenij Prigožin
ČTK
 ČTK

Šéf žoldnéřské Wagnerovovy skupiny Jevgenij Prigožin je mrtev, napsal podle ruskojazyčného serveru BBC telegramový kanál Grey Zone, spojovaný s wagnerovci, po havárii letadla v Tverské oblasti. Ruská federální agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija následně potvrdila, že na palubě soukromého letounu byl Prigožin a jeden z velitelů jeho žoldnéřů Dmitrij Utkin.

Reklama

Okolnosti havárie letadla jsou předmětem vyšetřování. Podle ruské agentury Interfax už byla na místě pádu stroje nalezena těla všech deseti lidí, kteří byli na palubě.

Telegramový kanál Grey Zone zveřejnil nejen informaci o úmrtí Prigožina, ale také velitele žoldnéřské skupiny a někdejšího pracovníka ruské vojenské rozvědky GRU Dmitrije Utkina. Toho média označují za Prigožinovu pravou rukou a podle ruských okupačních úřadů na Ukrajině jeho volací značka Wagner posloužila i jako pojmenování pro celou skupinu, píše agentura AP.

Grey Zone u Prigožina i Utkina shodně napsal, že zemřeli v důsledku činů „zrádců Ruska". Na sídle Wagnerovy skupiny v Petrohradu, které Prigožin otevřel loni v listopadu, se podle petrohradského vydání serveru Bumaga objevil kříž utvořený z rozsvícených oken.

Agentura Reuters poznamenala, že přes poslední vyjádření úřadů i zdrojů z Wagnerovy skupiny není stále zcela jisté, zda Prigožin v letadle opravdu zahynul, nebo byl jen uvedený na seznamu pasažérů.

Letadlo Embraer Legacy 600 letělo z moskevského letiště Šeremeťjevo do Petrohradu. Na palubě byli tři členové posádky a sedm pasažérů. „Všichni zahynuli," uvedlo už dříve tiskové oddělení ruského ministerstva pro mimořádné záležitosti.

Prigožin před téměř dvěma měsíci vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení a ministerstvu obrany. Wagnerovci se předtím účastnili jedněch z nejtvrdších bitev při ruské invazi na Ukrajinu a operují i v Africe.

ruský tanker, greenpeace

Putinovo Rusko opět našlo způsob, jak obejít cenový strop na svoji ropu

Rusko by mělo svoji ropu prodávat maximálně za 60 dolarů za barel. Zdá se ale, že tamní obchodníci našli způsob, jak tyto západní sankce dodržet, ale zároveň si ušlý zisk kompenzovat.

Přečíst článek

Ať měla dnešní havárie jakoukoliv příčinu, Prigožinovo úmrtí znamená, že se ruský prezident Vladimir Putin zbavil i člověka, který představoval nejvážnější výzvu autoritě ruského vůdce od jeho nástupu k moci v roce 1999, píše agentura Reuters.

Kreml ani ruské ministerstvo obrany dosud záležitost nekomentovaly.

Jednou z verzí dnešní havárie, o které se široce diskutuje na sociálních sítích a v médiích, je podle BBC možnost sestřelení letadla. Ruští vyšetřovatelé podle zdrojů nyní prověřují veškeré scénáře, včetně chyby pilota, technických problémů a vnějších vlivů, což je podle BBC standardní postup.

Hlavním argumentem zastánců verze o sestřelení je způsob, jakým letadlo padalo k zemi, a poničení na troskách havarovaného stroje. Protiletadlové střely podle BBC zanechávají malé otvory po úlomcích střely, na videích zveřejněných na sociálních sítích lze ale takové detaily jen těžko rozeznat. Na základě záběrů padajícího letounu se také zdá, že letadlo před dopadem na zem nehořelo - stroje zasažené protiletadlovou střelou přitom často zachvátí plameny, píše BBC.

Ruský prezident Vladimir Putin

V Rusku vyjdou aktualizované učebnice dějepisu. Je to propaganda, říká tamní učitel

V Rusku se za vlády Vladimira Putina v Kremlu píší i učebnice dějepisu. Poradce ruského prezidenta Vladimir Medinskij vydal čtyři učebnice určené pro školáky ve věku od 16 do 18 let, ve kterých přináší zcela zrevidovanou interpretaci rozpadu Sovětského svazu, Putinovy éry i příčin války na Ukrajině, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Dmitrij Medveděv

Rusko by mohlo anektovat Jižní Osetii a Abcházii, uvedl Medveděv

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv varoval, že Rusko by mohlo anektovat gruzínské separatistické regiony Jižní Osetii a Abcházii. Rusko po válce z roku 2008 udržuje na těchto územích svá vojska, což Gruzie označuje za okupaci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme