Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA: Rusko by mohlo zaútočit na Ukrajinu ještě před koncem olympiády

Ruské tanky
ČTK

Ruský útok na Ukrajinu by mohl začít kdykoli v nadcházejících dnech, pravděpodobně leteckými údery. Uvedl to bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. Američané, kteří ještě Ukrajinu neopustili, by tak podle něj měli učinit do 24 až 48 hodin, neboť ruský letecký útok by jejich odlet ztížil. Spojené státy také v nadcházejících dnech pošlou do Polska dalších 3000 vojáků. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na čtyři nejmenované vládní činitele. Rusko plány na invazi popírá.

Reklama

Sullivan, který hovořil na brífinku Bílého domu, svá tvrzení nepodložil konkrétními důkazy, píše agentura Reuters. Uvedl však, že podle amerických zpravodajských služeb by ruský prezident Vladimir Putin mohl nařídit invazi ještě před koncem zimních olympijských her v Pekingu, tedy před 20. únorem. Poznamenal také, že nelze vyloučit rychlý útok na Kyjev.

Ruské tanky po příjezdu do Běloruska.

USA a Británie kvůli hrozící ruské invazi stahují diplomaty z Ukrajiny, EU vyčkává

Spojené státy nařídily rodinám zaměstnanců amerického velvyslanectví na Ukrajině, aby opustily zemi kvůli hrozící ruské invazi, píše Reuters. Podle televize BBC začala zaměstnance svého zastupitelského úřadu v Kyjevě stahovat rovněž Británie, odejde jich asi polovina. Evropská unie zatím k podobným krokům nevidí důvod, vzkázal šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Ukrajina označila rozhodnutí Washingtonu za předčasné a přehnané.

Přečíst článek

Rusko nyní shromáždilo dostatek sil na to, aby podniklo velkou vojenskou operaci proti Ukrajině a útok, jehož cílem by bylo získat rozsáhlé části ukrajinského území, by mohl začít „každým dnem“, uvedl Sullivan. Vzhledem k tomu, že Rusko v blízkosti hranice s Ukrajinou shromáždilo přibližně 100 tisíc vojáků, mohla by ruská invaze podle Sullivana zahrnovat obsazení rozsáhlých částí ukrajinského území i velkých měst, včetně metropole Kyjeva.

Sullivan promluvil krátce po videokonferenci amerického prezidenta Joea Bidena s lídry několika zemí NATO a představiteli EU. Podle Sullivana není jasné, zda Putin již dal příkaz k zahájení invaze. Bezpečnostní poradce zároveň očekává, že se s ruským prezidentem bude Biden chtít telefonicky spojit.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Týden Tradera: Nejistota z Východu i Západu

Další lednový týden byl opět ve znamení neklidu na trzích. Důležité zasedání Fed nakonec nemělo na uklidnění paniky vliv, spíše naopak. Index S&P 500 se sesunul pod 4300 bodů a technologický Nasdaq zaznamenal prakticky vstup do medvědího trhu při poklesu v jednu chvíli kolem 18 procent pod svými historickými maximy!

Přečíst článek

Americké ministerstvo zahraničí již ve čtvrtek večer vyzvalo americké občany, aby neprodleně opustili Ukrajinu a do země necestovali. Podobnou výzvu dnes vydala řada dalších zemí, včetně Británie, Nizozemska, Japonska a Lotyšska. Necestovat do této země radí svým občanům Izrael. Česko zatím podobná doporučení nevydalo.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic přes 100 tisíc vojáků. Vyvolalo tím obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. Moskva popírá, že má v plánu sousední zemi napadnout, naopak tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. Od USA a NATO žádá Rusko kromě jiného záruku, že aliance nepřijme Ukrajinu za svého člena. Západ požadavek odmítá.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme