Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Totální blokáda Gazy. Izrael nebude dodávat elektřinu ani potraviny, uvedl ministr obrany Galant

Izraelská armáda obnovila kontrolu na hranici s Pásmem Gazy
ČTK
 ČTK

Izraelské ozbrojené síly oznámily, že obnovily kontrolu nad izraelskými obcemi u hranice s Pásmem Gazy, kam v sobotu vtrhli ozbrojenci z radikálního hnutí Hamás. Izraelský ministr obrany Joav Galant dále nařídil totální blokádu Pásma Gazy. Úřady podle něj přeruší dodávky elektřiny a zablokují dovoz potravin či pohonných hmot. Galant označil opatření za součást boje proti „bestiím“, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Do izraelské armády bylo mezitím povoláno na 300 tisíc záložníků, což je největší odvod v historii země. Při útocích palestinských ozbrojenců zahynulo nejméně 700 Izraelců, přičemž se očekává, že bilance poroste; zranění utrpělo více než 2200 lidí. Počet Palestinců zabitých po odvetných izraelských náletech na Pásmo Gazy stoupl na téměř 500 a zraněných jsou bezmála 3000.

Izolované střety mezi bojovníky Hamásu a izraelskými vojáky místy stále pokračují a je možné, že teroristé na izraelském území stále jsou, podle armády se ale v žádné z příhraničních vesnic nyní nebojuje. Oblast budou nadále zabezpečovat tanky, bojové vrtulníky a drony, aby se zabránilo průniku dalších teroristů z Pásma Gazy. Izraelská armáda podle mluvčího evakuovala 15 z 24 vesnic na hranici s Pásmem a bude v evakuacích dalších obcí pokračovat.

„Dostali nás“

Dva vysoce postavení příslušníci izraelské armády přirovnali sobotní útoky z Gazy k útokům na USA z 11. září 2001. „Je to naše 11. září. Dostali nás,“ řekl armádní mluvčí Nir Dinar. „Je to zdaleka nejhorší den v izraelské historii. Nikdy předtím nebylo v jeden den zabito tolik Izraelců jedinou věcí, natož nepřátelskou aktivitou,“ dodal podplukovník Jonatan Konrikus. Místem zřejmě nejhoršího masakru se stal o víkendu hudební festival poblíž Pásma Gazy, kde extremisté zabili přes 250 lidí. Vraždění počtem obětí překonalo i útoky na Bali či Bataclan.

Vysoký počet mrtvých a pomalá izraelská reakce na útok poukázaly na velké selhání izraelských zpravodajských služeb. Agentura Reuters překvapení izraelské armády přičítá pečlivě naplánované klamavé kampani Hamásu. Egypt s Izraelci údajně opakovaně hovořil o „velké“ hrozbě ze strany Hamásu. Izraelští představitelé se ale soustředili na okupovaný Západní břeh Jordánu a varování ohledně Pásma Gazy zlehčovali, uvedla agentura AP s odkazem na svůj zdroj z egyptských zpravodajských služeb.

Po útoku na Izrael sklízí kritiku i Netanjahu, podle komentátorů posílil Hamás

Netanjahu je terčem kritiky. Posiloval Hamás a vytvořil podmínky pro útok, píší světová média

Rozsáhlý útok palestinských radikálů podle médií ukazuje nejen na selhání zpravodajských služeb, ale i na selhání muže, který téměř nepřetržitě posledních více než deset let stojí v čele Izraele. Premiér Benjamin Netanjahu podle komentářů v izraelském i zahraničním tisku svou politikou posiloval teroristy z hnutí Hamás a pomohl vytvořit podmínky pro jejich překvapivou víkendovou ofenzívu.

Přečíst článek

Na přípravách útoku se od srpna podílely také íránské revoluční gardy, napsal list The Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. O zahájení útoku se podle něj definitivně rozhodlo před týdnem na schůzce v libanonském Bejrútu. Írán ale své zapojení popírá, vyzval k mimořádnému zasedání Organizace islámské spolupráce (OIC), aby projednala vývoj v regionu, a prostřednictvím mluvčího íránské diplomacie varoval, že jakékoliv ohrožování Teheránu bude mít „ničivou odpověď“.

Znepokojený Kreml

Lídr demokratické většiny v americkém Senátu Chuck Schumer řekl, že je zklamán prohlášením Pekingu, který podle něj neprojevil sympatie ani podporu Izraeli. Čínské ministerstvo zahraničí zareagovalo odsouzením útoků na civilisty a znovu vyjádřilo podporu dvoustátnímu řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Izrael je ve válce

Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy v sobotu ráno zahájili rozsáhlý a podle agentur překvapivý útok na Izrael. Vypálili stovky raket a zároveň do Izraele vyslali komanda, která se střetávají s policisty a vojáky. K útokům se přihlásilo radikální hnutí Hamás. Izraelská armáda uvedla, že je ve válečném stavu, povolává rezervisty a zahájila nálety na Pásmo Gazy. 

Přečíst článek

Moskva uvedla, že je situací mimořádně znepokojena, tamní události podle ní představují „velké nebezpečí“ pro celý region. Rakousko v reakci na útok Hamásu pozastavilo platby v rámci humanitární pomoci určené Palestincům.

Několik stovek občanů dnes z Izraele evakuovalo Maďarsko či Polsko. České velvyslanectví v Tel Avivu oslovily s žádostí o aktivní repatriaci jednotky Čechů. Šéf české diplomacie Jan Lipavský uvedl, je v kontaktu s ministryní obrany Janou Černochovou, s variantou samostatného repatriačního letu do Česka počítají jako se záložní. Několik leteckých společností mezitím pozastavilo lety do Tel Avivu, dokud se nezlepší bezpečnostní podmínky.

Ropa výrazně zdražuje. Střety mezi Izraelem a Hamásem zvýšily obavy ohledně dodávek. Severomořská ropa Brent roste o 3,4 procenta na 87,49 dolaru.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme