Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Izraelská vláda podcenila situaci, varovali jsme je, uvedl egyptský zpravodaj

Izrael podle egyptského zpravodajského zdroje ignoroval varování
ČTK
 ČTK

Egypt, který často slouží jako prostředník mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás, opakovaně hovořil s Izraelci o „velké“ hrozbě. Izraelští představitelé se ale soustředili na okupovaný Západní břeh Jordánu a varování ohledně Pásma Gazy zlehčovali. Agentuře AP to řekl nejmenovaný představitel egyptských zpravodajských služeb v souvislosti s víkendovým útokem palestinských ozbrojenců právě z Pásma Gazy na izraelské území, při němž zahynulo nejméně 700 Izraelců.

Reklama

Dva egyptské bezpečnostní zdroje mezitím agentuře Reuters řekly, že Káhira je v kontaktu s Izraelem a Hamásem ve snaze zabránit další eskalaci násilí a zajistit ochranu izraelských rukojmích.

Vláda premiéra Benjamina Netanjahua je složena ze stoupenců židovských osadníků na Západním břehu, kteří požadovali bezpečnostní opatření v souvislosti s rostoucí vlnou násilí, jež se tam v posledních 18 měsících objevuje.

„Varovali jsme je, že výbuch situace přijde, a to velmi brzy, a že bude velký. Ale oni taková varování podcenili,“ řekl egyptský představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity, protože není oprávněn hovořit o obsahu citlivých zpravodajských jednání s médii.

Izraelská armáda obnovila kontrolu na hranici s Pásmem Gazy

Totální blokáda Gazy. Izrael nebude dodávat elektřinu ani potraviny, uvedl ministr obrany Galant

Izraelské ozbrojené síly oznámily, že obnovily kontrolu nad izraelskými obcemi u hranice s Pásmem Gazy, kam v sobotu vtrhli ozbrojenci z radikálního hnutí Hamás. Izraelský ministr obrany Joav Galant dále nařídil totální blokádu Pásma Gazy. Úřady podle něj přeruší dodávky elektřiny a zablokují dovoz potravin či pohonných hmot. Galant označil opatření za součást boje proti „bestiím“, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Egyptské zdroje Reuters tvrdí, že Káhira naléhá na Izrael, aby při náletech na Pásmo Gazy zachoval zdrženlivost, a tlačí na Hamás, aby neubližoval izraelským zajatcům, a byla tak zachována šance na uklidnění situace. Pokračující izraelské vzdušné údery ale podle egyptských zdrojů ztěžují jakékoliv zprostředkování klidu zbraní.

Vysoký počet mrtvých a pomalá izraelská reakce na útok poukázaly na velké selhání izraelských zpravodajských služeb a zpochybnily dlouhodobý dojem, že na malém, hustě osídleném území, které kontroluje již desítky let, má Izrael všude oči a uši, poznamenala AP.

Odvetné izraelské útoky na Pásmo Gazy si od soboty podle palestinských úřadů vyžádaly bezmála 500 mrtvých.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme