Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Netanjahu: Bojujeme s Hamásem, ne s Palestinci. Gazu nehodláme trvale okupovat

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
ČTK
 ČTK

Izrael podle premiéra Benjamina Netanjahua nehodlá trvale okupovat Pásmo Gazy, ani vysídlit jeho civilní obyvatelstvo, pro jehož ochranu prý armáda dělá maximum.

Reklama

Premiér tak odmítl výzvy některých krajně pravicových politiků, kteří volají po rozšíření izraelských osad na okupovaných územích a podpoře palestinské emigrace. Krátký projev v angličtině Netanjahu zveřejnil na síti X ve středu, v předvečer prvního jednání Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu o podnětu Jihoafrické republiky ohledně údajné genocidy Palestinců v Pásmu Gazy.

„Izrael v Pásmu Gazy bojuje s teroristy hnutí Hamás, ne s palestinskými civilisty, a činíme tak v plném souladu s mezinárodním právem,“ uvedl Netanjahu a pokračoval: „Naším cílem je zbavit Gazu teroristů a osvobodit naše rukojmí. Jakmile toho dosáhneme, Gaza může být demilitarizována a deradikalizována, což přinese možnost lepší budoucnosti pro Izrael i Palestince“.

Klimatičtí aktivisté na summitu COP28

Dalibor Martínek: Co čekat v roce 2024? Evropa se bude týrat klimatem, ale žezlo už drží Afrika

V osmdesátých letech běžel na jednom ze dvou kanálů české televize dokumentární pořad s názvem Přežijí rok 2000? Byl to apelativní přírodovědný dokument. Orel skalní v úvodní sekvenci strhl ze skály jehně, nesl ho v pařátech, potom ho pustil. Padalo ze skály, mlátilo se o útesy, vše za dramatické hudby. Skvělý úvod dokumentu. Jehně nepřežilo. Orel skalní ještě žije. Ne ten z filmu.

Přečíst článek

Řada izraelských představitelů, včetně Netanjahua, prozatím odmítá výzvy, podle kterých by v poválečném Pásmu Gazy měla vládnout eventuálně reformovaná Palestinská autonomie, jež nyní v čele s předsedou Mahmúdem Abbásem působí na Západním břehu Jordánu, druhé části palestinských území.

Netanjahu rovněž zdůraznil, že izraelské síly „dělají maximum pro to, aby umenšily počet civilních obětí, zatímco Hamás dělá maximum, aby počet zvýšil“, když civilisty používá jako lidské štíty a „se zbraní u hlavy“ jim často brání v odchodu do Izraelem vytyčených bezpečných zón.

Evropská komise poskytne přes 118 milionů eur palestinské samosprávě

EU znásobí humanitární pomoc Palestině. Do Gazy pošle miliardy

Evropská komise poskytne palestinské samosprávě přes 118 milionů eur (téměř tři miliardy korun). Peníze jsou určeny na mzdy tamním úředníkům, sociální dávky pro potřebné rodiny, ale pro nemocnice ve východním Jeruzalémě, uvedla Evropská komise v prohlášení.

Přečíst článek

V Pásmu Gazy umírají jako oběti bojů desítky až stovky Palestinců denně, z toho většina civilistů. Od začátku války jich podle úřadů ovládaných Hamásem zahynulo nejméně 23 469. Evropská unie nebo Spojené státy pokládají Hamás za teroristickou organizaci.

Haagský soud OSN dnes začíná projednávat žádost JAR, podle níž se Izrael v Pásmu Gazy dopouští genocidy, což izraelští nebo američtí představitelé odmítají. Naopak například Turecko či Organizace islámské spolupráce (OIC) krok JAR podporují. ICJ zatím nebude rozhodovat o tom, zda Izrael genocidu páchá, či ne. Dnes a v pátek si pouze vyslechne argumenty obou stran a rozhodnutí vynese zřejmě během týdnů. Samotný proces by pak mohl trvat několik let.

Reklama

Související

Po útoku na Izrael sklízí kritiku i Netanjahu, podle komentátorů posílil Hamás

Netanjahu je terčem kritiky. Posiloval Hamás a vytvořil podmínky pro útok, píší světová média

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme