Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hamás - informace o tématu

Premiér Petr Fiala

Návrh vydat zatykač na izraelskou vládu společně s lídry Hamásu je děsivý, míní Fiala

Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené vlády spolu s vůdci islámské teroristické organizace Hamás je děsivý a zcela nepřijatelný. Na síti X tak reagoval premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek
Hamás se udrží ještě roky, Netanjahu možná ne, očekávají americké tajné služby

Hamás bude trápit Izrael ještě roky, zato Netanjahu by nemusel ustát tlak, tvrdí americká rozvědka

Izrael bude čelit palestinskému hnutí Hamás ještě dlouhá léta, zatímco premiér Benjamin Netanjahu by nemusel ustát tlak veřejnosti na svou demisi a vypsání předčasných voleb. Uvádí to zpráva amerických tajných služeb, o níž informoval server The Times of Israel.

Přečíst článek
USA vedou mezinárodní operaci k ochraně lodí před útoky Húsíů v Rudém moři

Týden tradera: Po akciové korekci může v USA přijít rychlé snižování úroků

První lednový týden se nesl ve znamení určité korekce předchozích dosažených zisků. Mezi hlavní důvody tohoto pohybu lze jmenovat nárůst napětí na Blízkém východě. Dánský Maersk oznámil, že až do odvolání platí odklon jeho lodí od nebezpečné oblasti v Rudém moři. To vzbuzuje obecné obavy o vliv těchto problémů na globální ekonomický vývoj. Negativně rovněž působí také zprávy o zabití jednoho z představitelů teroristického hnutí Hamás na území Libanonu.

Přečíst článek
Potravinová pomoc v pásmu Gazy

Izrael se s Hamásem dohodl na čtyřdenním klidu zbraní výměnou za propuštění rukojmí

Izraelská vláda dnes nad ránem schválila dohodu o čtyřdenním příměří s radikálním hnutím Hamás výměnou za propuštění zhruba 50 rukojmích držených v Pásmu Gazy. V prohlášení to uvedl úřad vlády, podle něhož je země ochotna prodlužovat příměří o den za každých deset dalších propuštěných rukojmích. Hamás krátce poté dohodu přivítal s tím, že zajistí osvobození 150 vězněných Palestinců a přísun humanitární pomoci do Gazy. Termín začátku příměří by měl být znám do 24 hodin, uvedlo katarské ministerstvo zahraničí.

Přečíst článek
Hamás při říjnovém útoku na Izrael použil české paraglidy

Hamás použil při útoku na Izrael vybavení od české společnosti Nirvana Systems

Palestinští radikálové z hnutí Hamás, kteří 7. října zaútočili na jih Izraele, použili k překonání hranice paraglidingové vybavení české firmy Nirvana Systems, uvedl server Seznam Zprávy, který o tom informovala americká organizace Sjednocení proti jadernému Íránu. Podle ní je motorový paraglide přerovské firmy vidět na záběrech, které odvysílala zahraniční média. Majitel firmy netuší, jak se stroje mohly k teroristům do Pásma Gazy dostat.

Přečíst článek
Netanjahu

Netanjahuův soudný den se blíží, píše Reuters

Jednomu z ministrů izraelské vlády byl odepřen vstup na nemocniční návštěvu. Na osobní strážce dalšího ministra chrstl kávu pozůstalý. Třetí ministryni lidé nadávali do „zrádkyn“ a „hlupaček“, když přišla utěšit rodiny evakuované během hrůzných chvil. Šokující masakr, který 7. října spáchali ozbrojenci Hamásu, Izraelce vzájemně sblížil. Vládě, která je všeobecně obviňována z toho, že upustila od ostražitosti a zatáhla zemi do války v Gaze, která otřásá celým regionem, však projevují jen málo náklonnosti. Ať už to dopadne jakkoli, premiéra Benjamina Netanjahua po rekordně dlouhé politické kariéře čeká soudný den, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Katar sponzoruje teroristy z Hamásu. A Němci taky

Jediný způsob, jak nesponzorovat, byť nepřímo, krveprolití a masakry, je zastavit jakoukoli finanční pomoc Gaze, zdůrazňuje ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Po útoku na Izrael sklízí kritiku i Netanjahu, podle komentátorů posílil Hamás

Netanjahu je terčem kritiky. Posiloval Hamás a vytvořil podmínky pro útok, píší světová média

Rozsáhlý útok palestinských radikálů podle médií ukazuje nejen na selhání zpravodajských služeb, ale i na selhání muže, který téměř nepřetržitě posledních více než deset let stojí v čele Izraele. Premiér Benjamin Netanjahu podle komentářů v izraelském i zahraničním tisku svou politikou posiloval teroristy z hnutí Hamás a pomohl vytvořit podmínky pro jejich překvapivou víkendovou ofenzívu.

Přečíst článek
Izraelská armáda obnovila kontrolu na hranici s Pásmem Gazy

Totální blokáda Gazy. Izrael nebude dodávat elektřinu ani potraviny, uvedl ministr obrany Galant

Izraelské ozbrojené síly oznámily, že obnovily kontrolu nad izraelskými obcemi u hranice s Pásmem Gazy, kam v sobotu vtrhli ozbrojenci z radikálního hnutí Hamás. Izraelský ministr obrany Joav Galant dále nařídil totální blokádu Pásma Gazy. Úřady podle něj přeruší dodávky elektřiny a zablokují dovoz potravin či pohonných hmot. Galant označil opatření za součást boje proti „bestiím“, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Izrael podle egyptského zpravodajského zdroje ignoroval varování

Izraelská vláda podcenila situaci, varovali jsme je, uvedl egyptský zpravodaj

Egypt, který často slouží jako prostředník mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás, opakovaně hovořil s Izraelci o „velké“ hrozbě. Izraelští představitelé se ale soustředili na okupovaný Západní břeh Jordánu a varování ohledně Pásma Gazy zlehčovali. Agentuře AP to řekl nejmenovaný představitel egyptských zpravodajských služeb v souvislosti s víkendovým útokem palestinských ozbrojenců právě z Pásma Gazy na izraelské území, při němž zahynulo nejméně 700 Izraelců.

Přečíst článek
rakety systému Železný dóm letí sestřelit útočné rakety hnutí Hamás

Lukáš Kovanda: Útok Hamásu může zvýšit cenu pohonných hmot i v Česku, pomůže též Rusku

Bezpříkladný útok Hamásu na Izrael může výrazně zvýšit cenu pohonných hmot i v ČR. Zejména v okamžiku, kdy Izrael identifikuje Írán jako faktického strůjce útoku. V takovém případě by Izrael mohl zahájit útok právě na Írán, a to patrně s podporou USA. Americký ministr zahraničí Blinken již déle nevylučuje vojenský útok na Írán, jenž má Teheránu zabránit ve vývoji jaderné zbraně. Nyní by se tedy nabízela možnost.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme