Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Izrael je ve válce

Izrael je ve válce
Profimedia

Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy v sobotu ráno zahájili rozsáhlý a podle agentur překvapivý útok na Izrael. Vypálili stovky raket a zároveň do Izraele vyslali komanda, která se střetávají s policisty a vojáky. K útokům se přihlásilo radikální hnutí Hamás. Izraelská armáda uvedla, že je ve válečném stavu, povolává rezervisty a zahájila nálety na Pásmo Gazy. 

Reklama

Dlouholetý konflikt mezi palestinským radikálním hnutím Hamás a Izraelem v sobotu nevídaným způsobem eskaloval, když ozbrojenci z Pásma Gazy spustili několikahodinové ostřelování izraelských měst a zároveň vtrhli do pohraničních oblastí. Překvapivý útok si podle dosavadních informací vyžádal stovky mrtvých a tisíce zraněných, potvrdily se také zprávy o únosech Izraelců. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vzkázal občanům, že země je ve válce, podporu mu vyjádřila většina západních zemí včetně USA. V neděli se kvůli útoku na Izrael sejde Rada bezpečnosti OSN.

Izrael podle světových médií čelí nejrozsáhlejšímu útoku od roku 2007, kdy se Hamás chopil moci v Pásmu Gazy. Podle odhadu izraelských médií do židovského státu pronikly nejméně tři stovky bojovníků Hamásu a desítky jich tam nadále operují.

Jako první přišly ráno informace o masivním raketovém útoku Palestinců, který rovněž v odpoledních hodinách pokračoval.

Na sociálních sítích se od rána šíří videa ukazující odpalované rakety a také záběry například z izraelského Aškelonu, kde jsou vidět auta v plamenech, zřejmě po zásahu jednou z raket.

Hamás podle izraelské armády vypálil přes 2200 raket, z nichž některé zasáhly oblasti od regionu města Beerševa na jihu Izraele přes Aškelon po Tel Aviv a okolí. Podle izraelského ministerstva zdravotnictví zahynulo nejméně 100 Izraelců, 985 dalších utrpělo zranění.

Situace na jihu Izraele je navzdory rozsáhlé operaci izraelské armády dál poměrně nepřehledná. Armádní mluvčí uvedl, že boje pokračují na 22 místech, mimo jiné v kibucech Ofakim a Beeri, kde zvláštní jednotky zasahují proti ozbrojencům, kteří drží izraelská rukojmí.

Netanjahu: Hamás za válku draze zaplatí

Izraelská vláda hovoří o válce, přičemž premiér Netanjahu slíbil občanům, že jeho země válku vyhraje a že Hamás za ni draze zaplatí. Izraelské letectvo dnes podniklo rozsáhlé odvetné nálety na Pásmo Gazy, kde zničilo i objekty Hamásu nebo výškový dům. Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že nálety v Gaze zabily nejméně 198 lidí a přes 1600 jich zranily.

Vůdce ozbrojeného křídla Hamásu Muhammad Díf ráno ofenzívu oznámil s tím, že jde o odplatu za izraelské „znesvěcování“ mešity al-Aksá na Chrámově hoře v Jeruzalémě. Prohlásil, že útok „ukončí poslední okupaci na zemi“, a vyzval Araby v Izraeli i sousedních státech, aby se k ní připojili.

Z míst u hranic Pásma Gazy, do kterých vtrhli palestinští ozbrojenci, mezitím postupně přicházely neoficiální informace o drastickém počínání útočníků, ať už v podobě videí nebo výpovědí místních. Objevovaly se záběry prezentované jako snímky těl izraelských vojáků nebo také unesených vojáků a civilistů. Izraelská armáda únosy potvrdila, počet rukojmí ale neuvedla. Hamás tvrdí, že drží přes 50 Izraelců a bude za jejich osvobození požadovat propuštění Palestinců z izraelských věznic.

Deník Haaretz na svém webu uvádí, že podle prvotních informací Palestinští radikálové při útoku použili padáky a probojovali se přes brány z Pásma Gazy střežené izraelskou armádou. Izraelské tajné služby zřejmě ofenzíva zaskočila. Podle Haaretzu se palestinští ozbrojenci dostali i do měst Netivot a Ofakim, kde podle policejního zdroje drží rukojmí.

Zablokované snahy o mír

Útok Palestinců na Izrael podle českého prezidenta Petra Pavla zablokuje snahy o mír.  „Tato agresivní akce nutně vyvolá tvrdou a oprávněnou reakci Izraele, která přinese mnoho obětí. Cesta k urovnání jakéhokoliv problému nevede přes agresivní ozbrojené akce, ale je třeba ji hledat u jednacího stolu s velkou dávkou dobré vůle,“ zdůraznil český prezident.

Útoky palestinských ozbrojenců na Izrael odsoudil i premiér Petr Fiala (ODS), jeho předchůdce v čele vlády a šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš a další čeští politici. Zdůraznili, že Izrael se v této situaci může spolehnout na podporu České republiky.

Americký prezident Joe Biden vyjádřil izraelské vládě plnou podporu. „Bezvýhradně odsuzujeme útoky Hamásu. Toto hrozné násilí musí ihned skončit. Terorismus a násilí nic nevyřeší,“ reagoval na vývoj šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell. S podobnými prohlášeními přišli také lídři jednotlivých unijních zemí, 

Podle Kataru, Kuvajtu, Iráku nebo libanonského militantního hnutí Hizballáh nese vinu na eskalaci násilí Izrael. Podle Íránu útok dokazuje odhodlání Palestinců čelit okupační moci. Ruská diplomacie vyzvala, aby obě strany okamžitě přistoupily k příměří, a po ukončení násilí volá rovněž Omán, Saúdská Arábie nebo Egypt.

Nová eskalace izraelsko-palestinského konfliktu přichází po týdnech zvýšeného napětí na hranici pásma Gazy a bojů na Západním břehu Jordánu okupovaném Izraelci. Média si také všímají, že útok nastal v den posledního ze série židovských svátků a téměř přesně 50 let poté, co Izrael zaskočila ofenzíva egyptských a syrských jednotek při takzvané Jomkipurské válce trvající od 6. do 25. října 1973.

Beduínské tradice se mění. Z kočovníků se stávají řidiči a prodejci

REPORTÁŽ: Za beduínskou nevěstu se již neplatí velbloudy, ale zlatem. Dávné tradice se mění

Severovýchod sinajského poloostrava stále patří pro české výletníky mezi neprobádanou oblast, protože byl dlouho uzavřený a nyní zde platí přísná bezpečnostní opatření. Pro toho, kdo se chce podívat například na Mojžíšovu horu, nebo si vychutnat potápěčský ráj, je prakticky jedinou možností let a ubytování zprostředkované Čedokem. Je to totiž jediná cestovka, která cestu do Taby poskytuje. 

Přečíst článek

Jiří Hynek: Demokracie musí válčit chytře. K tomu směřují také inovace českých firem

Jiří Hynek: Demokracie musí válčit chytře. K tomu směřují také inovace českých firem

České firmy by se mohly významně podílet na poválečné obnově Ukrajiny a budování tamního obranného průmyslu. „Také tady můžeme školit odborníky, kteří by se pak na Ukrajinu vraceli,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Souvisí to podle něj i s problematikou migrace. Je mnohem lepší poskytnout zemím jako Ukrajina pracovní příležitosti na jejich území, než je personálně vysávat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme