Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Burza v Moskvě se po půl roce otevírá zahraničním investorům. Ne všem

Burza v Moskvě se po půl roce otevírá zahraničním investorům. Ne všem
ČTK
Petra Jansová
pej

Po téměř šestiměsíční uzavírce se v pondělí opět otevře moskevská burza zahraničním investorům. Zatím na ní budou moci obchodovat pouze s dluhopisy a pouze investoři ze „zemí, které nejsou nepřátelské“, uvedl server BBC.

Reklama

Rozhodnutí znovu se otevřít investorům z vybraných zemí oznámila moskevská burza v pátek. V ruském prohlášení konkrétně stojí, „od pondělka budou moci obchodovat zahraniční investoři, pocházející ze zemí, které nejsou nepřátelské.“

Podle agentury Reuters jde s největší pravděpodobností o Čínu a Turecko, které na Putinovo Rusko neuvalily sankce. Pondělní obnovení obchodování vylučuje investory z „nepřátelských“ zemí, kterým je nadále zakázáno prodávat ruské cenné papíry. Mezi tyto země patří členové Evropské unie, Kanada a Japonsko. Z těchto zemí ještě loni přicházelo téměř 90 procent investic do Ruska.

Zlato, ilustrační foto

Komodity letos příliš nevydělávají. Válce a inflaci navzdory

Zlato, které má sloužit jako uchovatel hodnoty, v době nejvyšší inflace za desítky let selhává. Nevede se ani průmyslovým kovům, jejichž cena se ještě na konci zimy v panice násobila přes noc. Panika přešla a ceny opět klesly. Vydělat se dalo leda na ropě, plynu a uhlí.

Přečíst článek

Rusko uzavřelo své akciové a dluhopisové trhy několik hodin poté, co prezident Vladimir Putin 24. února poslal na Ukrajinu tisíce vojáků. V březnu zahájila burza postupné znovuotevření, které bylo omezeno na dluhopisy vydané ruskou vládou.

„Zpočátku šlo o nezbytné omezení pohybu kapitálu ke stabilizaci situace,” řekl agentuře Bloomberg výkonný ředitel pro globální politický výzkum společnosti TS Lombard Christopher Granville. „Ale teď už jde spíše o princip nepolevovat, dokud jsou v platnosti tyto bezprecedentní sankce ze strany Západu,” dodal.

Jde zatím o nejnovější příklad toho, jak Rusko stále důrazněji třídí přátele a nepřátele. Tento měsíc ruský prezident Vladimir Putin zakázal některým zahraničním bankám a energetickým společnostem ukončit podnikání v zemi. Další výnos umožnil ruským věřitelům se zmrazenými devizami zastavit obchody s firemními klienty v těchto měnách. Ruský státní investiční fond může nyní investovat do měn zemí, jako je Čína, Indie a Turecko, když sankce zablokovaly nákupy eur a dolarů.

Sankce fungují

Ruská invaze na Ukrajinu a sankce uvalené západními vládami si vybraly daň na její ekonomice. Evropská sedmadvacítka od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu přijala několik balíků sankcí. Jejich cílem je zejména omezit možnosti režimu prezidenta Vladimira Putina financovat válečnou kampaň.

Zahraniční vlády s cílem potrestat Rusko za jeho únorovou invazi na Ukrajinu uvalily sankce na obchod a finance, zmrazily přibližně polovinu rezerv ruské centrální banky a vyřadily mnoho bank z globálního platebního systému SWIFT. To Rusku znemožnilo uhradit dluh zahraničním věřitelům.

Rusko mělo na konci května zaplatit úroky ze dvou emisí zahraničních dluhopisů v celkovém objemu zhruba 100 milionů dolarů (více než 2,3 miliardy korun). Věřitelé však peníze kvůli sankcím nedostali ani v 30denní odkladné lhůtě.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service pak Rusko označila za zemi v platební neschopnosti, což Moskva neuznává. U závazků vůči zahraničním věřitelům je to první platební neschopnost od bolševické revoluce před více než 100 lety.

Strakova akademie v Praze, sídlo české vlády

Lukáš Kovanda: Válečná daň je neslučitelná se svobodným trhem. Je jen projevem nebezpečné libovůle politiků

Daň z neočekávaného zisku, nově takzvaná válečná daň, je jedním z typu sektorové daně. Sektorovou daň na více odvětví měla před volbami v programu jediná ze stran, a to KSČM. Nepřekvapí tedy, že to je daň, která není slučitelná s opravdu svobodným trhem.

Přečíst článek

Nyní se ale zdá, že domácí trhy bouři přečkaly, napsal Bloomberg. Nečekané příjmy z prodeje energií a propad dovozu pomohly rublu odrazit se ode dna a umožnily úřadům zrušit omezení pohybu kapitálu. Výnosy místních dluhopisů se vrátily na předválečnou úroveň.

Zatím není jasné, jak částečné otevření domácího trhu ovlivní investory z nepřátelských zemí, kteří se hodlají zbavit svých dluhopisů v místní měně. 

Česká národní banka, ilustrační foto

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne. Všichni si platově polepší o 20 procent

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne, všichni si letos automaticky platově polepší o zhruba 20 procent. Lidé by se jimi měli inspirovat a dojednat si k pracovní smlouvě inflační doložku – je to nejlepší zbraň proti inflaci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Moskevská burza, ilustrační foto

Jak investovat za války? Do akcií německých zbrojařů, amerických bank nebo krvácejících ruských podniků

Přečíst článek
Na moskevské burze začalo obchodování téměř po měsíci

Kreml nakupuje. Státní peníze drží moskevskou burzu, která otevřela poprvé od začátku války

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme