Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Si Ťin-pching: USA se snaží vyprovokovat útok na Tchaj-wan

Čínský prezident Si Ťin-pching
ČTK
 ČTK

Čínský prezident Si Ťin-pching při loňském setkání řekl předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, že Spojené státy se snaží Čínu vyprovokovat k útoku na Tchaj-wan. S odvoláním na nejmenované informované zdroje to napsal deník Financial Times.

Reklama

Vyjádření přišlo při setkání v Pekingu v dubnu loňského roku, které listu popsalo „několik lidí“. Čínský vůdce podle nich řekl, že Washington se pokouší Čínu obelstít, aby na ostrov vojensky vpadla, dodal však, že se nenechá napálit.

„Výroky poskytují vhled do Siho uvažování ohledně Tchaj-wanu, který je nejožehavějším bodem americko-čínských vztahů,“ uvádí Financial Times. Čínský prezident podle jednoho ze zdrojů deníku stejné varování ohledně USA adresoval i některým čínským činitelům. Jeho slova se podobají tvrzením některých čínských akademiků nebo důstojníků ve výslužbě, kteří uvádí, že se Washington snaží Čínu vyprovokovat dodávkami zbraní na Tchaj-wan i jinými kroky.

Peking si Tchaj-wan nárokuje jako součást svého území, jakkoli ostrov po desetiletí funguje jako nezávislý a demokratický stát. Si Ťin-pching uvádí, že se Tchaj-wan jednou znovu stane součástí Číny, a kritizuje diplomatické kontakty jiných zemí s tamními představiteli. USA mezitím Tchaj-peji poskytují vojenskou pomoc a hlásí, že v případě napadení by jí přišly na pomoc.

V době, kdy čínský vůdce podle Financial Times sdílel s von der Leyenovou svou teorii o amerických úmyslech, byly vztahy mezi Pekingem a Washingtonem obzvláště napjaté v návaznosti na předloňskou návštěvu tehdejší šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu. Na jaře 2023 ovšem kontakty mezi dvěma velmocemi začaly opět nabírat na intenzitě, což vyústilo až v listopadovou vrcholnou schůzku v San Francisku.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Stanislav Šulc: Ruské peníze Ukrajině? Kontroverzní krok ovlivní cenu zlata

Lídři nejbohatších států se rozhodli, že využijí částečně ruské peníze na pomoc Ukrajině. Do napadené země mají plynout mimo jiné úroky ze zmražených aktiv ležících na účtech mimo Rusko. Ukrajina je přitom získá ve formě půjčky. Jde o bezprecedentní krok, jehož dlouhodobé dopady nikdo nezná a ani neřeší. Téměř jistě ale budou mít vliv na cenu zlata.

Přečíst článek

Továrna čínského výrobce elektromobilů Leapmotor

Evropa byla zase příliš mírná. Akcie čínských automobilek rostou i přes zavedení cel

Akcie čínských výrobců elektromobilů ve většině případů prudce rostou. Děje se tak poté, co Evropská unie oznámila, že je připravena zavést předběžné clo až 38,1 procenta na jejich dovoz. Je to důkaz toho, že Evropa byla při zavádění cel příliš mírná, mírní analytici.

Přečíst článek

Mariupol, evakuace civilistů

Páchali Rusové v Mariupolu válečné zločiny? Použili hladovění civilistů jako vojenskou taktiku

Ruské invazní síly používaly během 85 dní trvajícího obléhání ukrajinského města Mariupol v roce 2022 jako vojenskou taktiku hladovění civilistů. Uvedla to podle agentury Reuters organizace specializující se na humanitární právo Global Rights Compliance ve své zprávě.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínské plány. Země zvýší výdaje na obranu, sjednocení s Tchaj-wanem už nemá být mírové

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme