Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruský soud poslal na 14 let do vězení za vlastizradu podnikatele Sačkova

Ruský soud poslal na 14 let do vězení za vlastizradu podnikatele Sačkova
ČTK
 ČTK

Ruský soud ve středu uznal vinným z vlastizrady zakladatele počítačové firmy Group-IB Ilju Sačkova a poslal ho na 14 let do vězení. Informovaly o tom ruské tiskové agentury. Podle obžaloby Sačkov předal utajované informace zahraničním rozvědkám. Podnikatel už dříve vinu odmítl a jeho obhájce uvedl, že se proti verdiktu odvolá.

Reklama

„S rozsudkem nesouhlasíme a samozřejmě se proti němu odvoláme,” uvedl advokát Sergej Afanasjev. Obhajoba podle agentury Interfax trvala na osvobozujícím rozsudku, zatímco prokuratura žádala pro Sačkova 18 let za mřížemi. Proces se konal u moskevského městského soudu za zavřenými dveřmi.

Ruský soud poslal na 14 let do vězení za vlastizradu podnikatele Sačkova ČTK

Odsouzený si má trest odpykat ve vězení s přísným režimem. Kromě toho podle ruských médií musí zaplatit pokutu půl milionu rublů (přes 120 tisíc korun).

Ruská tajná služba zatkla Sačkova na konci září 2021. Podnikatel v době svého zadržení čelil obvinění ze spolupráce s blíže nespecifikovanými zahraničními zpravodajskými službami. Úřady podrobnosti o případy prakticky neposkytovaly; detaily v podobných kauzách jsou v Rusku zveřejňovány zřídka.

Sedmatřicetiletý Sačkov pomáhal před dvaceti lety založit společnost Group-IB, jednu z nejvýznamnějších ruských firem v oblasti kybernetické bezpečnosti, která letos oznámila, že odchází z ruského trhu, píše agentura Reuters.

Group-IB se v době Sačkovova zatčení podle Reuters zaměřovala na odhalování kybernetických zločinů a on-line podvodů. Mezi její zahraniční zákazníky patřily banky, energetické společnosti, telekomunikační firmy nebo Interpol.

Británie zrušila sankce proti ruskému podnikateli Olegu Tiňkovovi.

Británie zrušila sankce proti Tiňkovovi, který kritizoval Putina a zřekl se ruského občanství

Přečíst článek

MMF věří ruské ekonomice víc než sama Moskva

Mezinárodní měnový fond věří ruské ekonomice víc než sama Moskva a čelí tak kritice, že se ve svých odhadech až příliš spoléhá na ruská statistická data, která mají být výrazně „cinknutá“, překroucená kremelskou propagandou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Vězení

Feminismus i Islámský stát. Vězněnou ruskou režisérku tamní úřady zařadily na seznam teroristů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme