Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Autor slavného románu Metro 2033 Gluchovskij byl v nepřítomnosti odsouzen na osm let vězení

Ruský spisovatel Gluchovskij byl v nepřítomnosti odsouzen k osmi letům vězení
ČTK
 ČTK

Soud v Moskvě v nepřítomnosti odsoudil spisovatele Dmitrije Gluchovského k osmi letům odnětí svobody za „šíření lží" o ruské armádě, oznámila ruská média. Prokuratura žádala devět let za mřížemi pro spisovatele, známého i českým a slovenským čtenářům především díky románům Metro 2033 a Metro 2034.

Reklama

Gluchovskij podle obžaloby šířil na sociálních sítích texty a videa s „uměle vytvořenými" důkazy o zločinech, spáchaných ruskými vojáky na Ukrajině, napsala agentura TASS a připomněla, že spisovatel žije v exilu.

Portál Gazeta.ru v souvislosti s Gluchovského případem připomněl, že ruský ústavní soud odmítl zrušit článek trestního zákona o diskreditaci ruské armády, který přijali ruští zákonodárci po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Za „lživé zprávy" o ruské armádě tak hrozí až 15 let vězení. Tato ustanovení podle kritiků slouží k umlčování veškerého nesouhlasu s válkou proti Ukrajině, která začala loni v únoru.

Původní podoba hájovny před rekonstrukcí.

Místo munice buřty a pétanque. Podívejte se na vydařenou rekonstrukci uprostřed lesa

Uprostřed bratislavských lesů se architektům podařilo úspěšně přeměnit chátrající hájovnu - muniční sklad do moderního altánu, který dnes slouží všem návštěvníkům. Prohlédněte si, jak se jim to povedlo. 

Přečíst článek

Gluchovského začali ve vlasti stíhat kvůli tomu, že na sociálních sítích kritizoval ruský režim za vpád do sousední země. Spisovatel v Rusku nežije už déle než rok. Ministerstvo vnitra po něm vyhlásilo pátrání a ministerstvo spravedlnosti jej označilo nálepkou „cizí agent" určenou pro subjekty podporované ze zahraničí. Gluchovského knihy, podobně jako díla mnoha dalších spisovatelů, kteří protestovali proti válce, je zakázáno vystavovat v knihkupectvích a knihovny je stahují z oběhu, poznamenal server Meduza, působící z lotyšského exilu.

Po ruském vpádu na Ukrajinu spisovatel napsal na sociální síti telegram, že „ve všech propagandistických médiích se rozpoutala lidojedská hysterie zaměřená právě na to, aby písmeno Z vyřízla do lebky každého Rusa".

Písmena Z a V namalovaná na vojenské technice používají ruské jednotky operující na Ukrajině jako rozpoznávací znaky.

Nejošklivější sídliště na světě? Jižní město je krásné jako Stonehenge, říká publicista

Nejošklivější sídliště na světě? Jižní město je krásné jako Stonehenge, říká publicista

Jižák nebo Jižňák? O přezdívku pražského sídliště Jižní město vedou spory tamní obyvatelé. Ti, co tam nebydlí, řeší spíš to, zda jde o neošklivější místo na světě, nebo naopak. Pro publicistu Jana Lukavce je ale Jižák městem snů a mýtů. Stejně pojmenoval i knihu, která se sídlišti, pejorativně nazývanému „králíkárny", věnuje.

Přečíst článek

Gluchovskij se v květnu 2016 zúčastnil v Praze veletrhu Svět knihy, na kterém představil svou knihu Metro 2035. Tehdy uvedl, že závěrečný díl sci-fi trilogie, který navazuje na předchozí Metro 2033 a Metro 2034, je metaforou života v Rusku na ruinách Sovětského svazu. V knize lidé žijí v moskevském metru, protože celý svět je zničený jadernou válkou. „Metro 2035 je metaforou národa žijícího v bunkru. Kniha mimo jiné klade otázky, proč smysl života vidíme jen v boji a proč tak lehce věříme lžím a propagandě," řekl tehdy Gluchovskij. „Nenazval bych to diktaturou, ale zemí zlodějů, kde stát prorostl se zločinem a vše je pod kontrolou," prohlásil o tehdejších poměrech v Rusku. Zároveň vyslovil domněnku, že Vladimir Putin zůstane v čele státu, dokud nezemře stářím.

Gluchovskij čtyři a půl roku strávil v Jeruzalémě, kde vystudoval mezinárodní vztahy. Pracoval jako televizní a rozhlasový reportér v Německu a ve Francii a jako válečný korespondent v Izraeli a v Abcházii. Fenomén Metro se zrodil záhy po vydání prvního dílu, za který získal evropskou cenu ESFS Awards Eurocon 2007 za nejlepší literární debut. Román byl přeložen do téměř čtyř desítek jazyků. Na motivy románů Metro 2033 a Metro 2034 vznikly úspěšné počítačové hry.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme